Skatteparadis för svenska pensionärer ?

Ekonomi. Pensionärer/blivande pensionärer som inte längre tror på politikernas löften om sänkta skatter kan nu fixa ett eget ”jobbskatteavdrag” genom att flytta till något av skatteparadisen. Ingen skatt på tjänstepensionen- 20% på inkomstpensionen.
För bra för att vara sant ?

Drömmen om en pensionärstillvaro vid solen är stark. Bäst valuta för pensionen får man bland annat i det nya skatteparadiset Portugal som lockar med total skattefrihet på pensioner under tio år.
Även Malta och Frankrike lockar svenskar med låga skatter.

Portugals utspel om skattefrihet för utländska pensioner under tio år har dragit till sig mycket uppmärksamhet. När informationen först kom ut trodde både experter och pensionärer att skattereglerna hade misstolkats. Det lät helt enkelt för bra för att vara sant.

Nu törs skatterådgivare däremot berätta om skattefriheten för soltörstande svenskar.

”Intresset för Portugal har ökat starkt, vi får allt fler förfrågningar”, säger Göran Andersson, vd och skattekonsult på Tax Zero.

De nya reglerna i Portugal innebär att landet inte beskattar utländska pensioner. Eftersom Sverige sedan länge har ett dubbelbeskattningsavtal med landet beskattas tjänstepensioner från privat sektor inte heller här hemma. Övriga pensioner beskattas i Sverige med 20 procent, så kallad sinkskatt.

Kravet är att man bosätter sig i Portugal. Man får inte ha bott i landet under de fem senaste åren. Skattefriheten gäller sedan i tio år och gäller även utländska inkomster från kapital, ränta och utdelningar.

Eftersom tjänstepensioner kan tas ut under fem år går det utmärkt att flytta till Portugal, plocka ut pensionen skattefritt och sedan flytta hem igen (Läs mer i DI). (2015: SINK-skatten sänkt till 20%)

Anm. Om reglerna inte har ändrats så räcker det med att bo utomlands minst 6mån/år, och sakna ”väsentlig anknytning”  till Sverige. Att äga ett fritidshus i Sverige räknas inte som ”väsentlig anknytning (om inte reglerna har ändrats).

//Elfyma+

9 Responses to Skatteparadis för svenska pensionärer ?

 1. Göran skriver:

  Det låter för bra för att vara sant. Jag var för några år sedan vid skattemyndigheterna i min kommun och frågade om hur och var man betalade sin skatt om man flyttade till ett annat land. Jag fick då svaret att man betalar sin skatt i det lande som betalar ut pensionen dvs i mitt fall Sverige.

  • elfyma+ skriver:

   Tiderna förändras- så även skatteregler.
   Och reglerna är olika för olika länder.
   Läs hela artikeln i Di.
   Vad det handlar om i Portugals fall är att tjänstepensionen inte beskattas alls.
   För den som inte har någon tjänstepension blir det följaktligen inte lika lönsamt att flytta ut.
   Men det kanske krävs ett prejudicerande fall i domstol innan man kan vara helt säker.
   Att lära sig portugisiska på gamla dar är nog inte heller så lätt, men troligen lättare än thailändska.

 2. Bengt Lundström skriver:

  Så är det Göran. Frågade skattemyndigheten några år före min ålderspensionering om jag kunde slippa betala skatt i Sverige på min måttliga pension ifall jag flyttade från Sverige för gott och ifall vi gjorde ett skriftligt avtal om att jag aldrig mera skulle (kunna) kräva någon vård eller någon annan hjälp i, eller från Sverige. Men det gick inte! 25% i s.k. SINK -skatt skulle de ändå dra. (Men s.k. papperslösa skall ju ha rätt till allting gratis även om de flesta av dem aldrig kommer att jobba här, som vi vet).

 3. Tarzan skriver:

  Jag har sagt det tidigare 40 % av våra blivande pensionärer vill till solen och slippa våra korkade politiker. Där kommer dom att spendera miljarder som skulle kunna rotera i Sverige istället.
  Jag gillar denna typ av artiklar

 4. Varg i Veum skriver:

  Tack för info! Förhoppningsvis finns denna möjlighet kvar när en annan går i pension. Att stanna kvar i Sverige när man är pensionär är ingenting som man önskar sin värsta fiende 😉

 5. EmO skriver:

  Till Varg i Veum: Tack för de orden! Den satt. Nyfiken Q undrar nu stilla – hur i röstade Du?
  OSAnhålles dock inte

 6. Evert skriver:

  Senaste uppdateringen säger att det skiter sej med skatten i Portugal. Financas tolkning kommer att innebära normal portugisisk skatt på privata tjänstepensioner.

 7. […] Portugal som skröt med att han bara betalade 1,6% i skatt, utöver lagstadgad SINK-skatt på 20%. För bra för att vara sant ? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: