Invandrarkritiskt parti på frammarsch i Finland

Uppdaterad 20/10-10

I Finland växer sig det nationalistiska, invandrarkritiska partiet Sannfinländarna allt starkare i opinionsmätningarna. I den senaste mätningen har partiet 12,5 procent av väljarna bakom sig och befäster därmed sin ställning som Finlands fjärde största parti.

”Det är bra. De sannfinländare som jag känner står för vad de säger”, tycker Maija Toivonen i Nystad på den finländska västkusten.

I Nystad har Sannfinländarna redan fyra medlemmar i kommunfullmäktige och fler lär de bli i nästa val om trenden i finländsk politik håller i sig.

Sedan tidigt i våras har Sannfinländarna fått allt fler sympatisörer och lämnat gruppen småpartier bakom sig och placerat sig mellan dem och de tre stora, de nästan jämstarka Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Centern.

Sannfinländarnas stora fråga är att stoppa invandringen, säger Veijo Nummi som är partiets ordförande i Nystad.

”Många utlänningar kommer hit och de arbetar för lägre löner och utan att betala skatt och samtidigt är finländare arbetslösa. Då blir man ju förbannad”, säger Veijo Nummi.

Uppenbarligen blir allt fler finländare förbannade och tyr sig till den karismatiske partiledaren Timo Soini och hans invandringskritiska budskap. Även Sverigedemokraternas framgång kan ha påverkat.

Det kan nog vara så, tror Veijo Nummi, men han vill inte bli jämförd med Sverigedemokraterna som han tycker är för radikala.
(”Man blir ju förbannad”).

20/10-10: Sannfinnarna hyllar SD. Norska Fremskrittpartiet tycker SD är för ”radikalt” (SR P4). Vad är skillnaden  FrP //SD ??

Kommentar:
Märkligt att Veijo Nummi tycker att SD är för ”radikala” när de vill närma sig Finlands restriktiva invandringspolitik.
Gissar att han menar att det är svårare att minska invandringen med 90%  i ett land som redan har låg invandring.

//Elfyma+

One Response to Invandrarkritiskt parti på frammarsch i Finland

  1. Göran skriver:

    Finnarna har den tåga som stora delar av det fredsskadade svenska folket saknar. Förmodligen så åtgärdas invandringen i sin linda och det obehagliga som jäst ut över alla breddar i Sverige blidde (förhoppningsvis) i Finland bara en tumme.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: