Debatt om integrationen i Aktuellt

Nyblivne integrationsministern Erik Ullenhag (FP) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson möttes i den allra första integrationsdebatten i Aktuellt.

Jag tycker ärligt talat vi har lagt för mycket tid på att diskutera Sverigedemokraterna. Regeringens ansvar är att invandrare snabbt kommer i arbete och lär sig svenska och det är det jag tänker fokusera på nu”, säger Erik Ullenhag.
Enligt Ullenhag skulle Sverige ha varit fattigare utan invandrare och välfärden hade stått inför större problem.
”Det är viktigt att Sverige fortsätter att vara ett öppet land mot omvärlden. Det är en del av den svenska traditionen”, säger Erik Ullenhag.

”Förnekar problem”
”Från regeringens sida gör man ett stort misstag när man förnekar de stora problem som massinvandringen har skapat”, säger Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson menar att den svenska invandringspolitiken är extrem jämfört med till exempel Danmark och Finland.
”Vi ställer alldeles för låga krav på de som kommer till vårt land. Den absolut viktigaste integrationspolitiska åtgärden är att begränsa invandringen”, säger Jimmie Åkesson.

Byta fokus
I december tar regeringen initiativ till den största integrationspolitiska reformen på 25 år, berättar Erik Ullenhag.
”Den som kommer som flykting eller invandrare ska få komma till arbetsförmedlingen istället för till socialkontoret. Vi ska inte ställa frågan: ”Vad ska du ha hjälp med?” utan ”vad kan du bidra med?”. Fokus ska ligga på jobb och det svenska språket”, säger han.

”Samma visa varje år”
Han kritiserar Sverigedemokraternas politik som enligt honom gör det dyrare att anställa invandrare och skär ner på svenskundervisningen, något som retade Jimmie Åkesson.
”Det här är ingenting nytt. Jag har hört samma visa i femton år efter varje val. Erik Ullehag säger att vi vill göra det dyrare att anställa svenskar – men det är de som gör det dyrare att anställa svenskar genom att man betalar invandrares löner och sociala avgifter”, säger Jimmie Åkesson.

”Vi kan inte ta emot alla hotade människor. Vi bör sätta in hjälp på plats, där kan vi hjälpa många fler än vi kan i Sverige”, säger Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraterna vill minska asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent (Läs mer). Debatten på YouTube.

Kommentar:
Det aviseades att bloggar skulle få länka till inslaget artikeln på sedvanligt sätt, men det var innan SVT:s censur slog till och stoppade öppenheten.
Och vi skulle få chatta med kombattanterna efter debatten.
Men min fråga försvann på vägen – gissa varför ?.

Min fråga var:
Vad ska de nya invandrarna arbeta med ? Alla kan ju inte ”stryka skjortor åt varandra” med statliga bidrag (i praktiken bidragsjobb).

Industrin flyttar utomlands, Kina har blivit världens verkstad. Och de satsar mer än vi på forskning och teknik.
Kvarvarande industrijobb i Sverige kräver utbildning.  Det är inte som på 50-60talet då invandrare kunde få jobb utan att ens kunna svenska.
Svenska datatekniker/programmerare konkurreras redan idag ut av indiska och kinesiska tekniker/företag med lägre löner. Har en son som råkat ut för detta.

Nu på söndag ställs frågan  ”Vad ska vi leva av när jobben flyttat ?, i SVT:s Inrikesmagasin- Den stora utmaningen (SVT2 kl 20)

Relaterat:

/Elfyma+

7 Responses to Debatt om integrationen i Aktuellt

 1. TARZAN skriver:

  En av mina vänner en erfaren civil ingenjör och 67 år gammal har varit i Kina i ett år. Han tror inte bara att Sverige kommer att bli utslagna av kineserna utan det gäller hela Europa.
  Jag kan ta ett enkelt exempel jag har köpt en kinesisk dammsugare för 195 kronor !!!!
  Jo den fungerar.
  När vi kan köpa en indisk Tata bil för 40 000 kr kommer vi att köpa en SAAB för 200 tusen då ??

 2. elfyma+ skriver:

  De flesta konsumtionsvaror är idag importerade från låglöneländer. Wallmart (världens största varuhuskedja) säljer importvaror. HM, Indiska, Dressman, Claes Ohlsson, Jula m-fl säljer mest importerat (så var det inte förr).
  IKEA:s sortiment tillverkas till stor del utomlands.
  Kina:s politiska ledare är högutbildade ingenjörer och ekonomer.
  Där duger det inte med en SSU-kurs i retorik.

  • TARZAN skriver:

   Jag undrar om du kan uppskatta detta Elfyma ….. om allt som säljs på IKEA världen över hade varit tillverkat i Sverige skulle då inte vår arbetslöshet vara 30 tusen lägre ??????

   • elfyma+ skriver:

    IKEA är inte värst. De har fortfarande några underleverantörer i Sverige. De övriga har bara butiks- och lagerpersonal i Sverige.
    Om några år får vi nöja oss med vad skogen och gruvorna ger i exportinkomster, i likhet med u-länder i Afrika.Men om alliansen får som dom vill så kommer även gruv- och skogsarbetarna att ersättas med lönedumpade asiater och östeuroper, som skattar i sina hemländer och utnyttjar våra välfärdssystem.

 3. Göran skriver:

  Ja, det ser illa ut för hela Europa och då i synnerhet för Sverige. Alliansen attityder, efter att SD kommit till riksdagen, har när det gäller både migration och bistånd gått åt helt fel håll. Flera jag talat med fattar det som att väljarna nu skall straffas för att de inte tillräckligt lyssnat på statsministerns påbud att inte rösta på SD.
  Med Alliansens integrationspolitik är risken överhängande för att asylsökande,med hjälp av statliga lönesubventationer, kommer att tillsättas på lediga arbeten före svenskar. En glasklar fingervisning från Alliansen att vi kan förvänta oss att bli utsatta för statssyrd diskriminering utan möjlighet att begära hjälp med skadestånd genom DO.
  Att som infödd hånfullt bli satt på undantag av den regering som fått förtroendet att styra landet är makabert. Undrar om inte Fredrik med sin härskarstil en dag kommer att spänna sin båge lite för hårt. Solklart är att motståndet mot invandringen växt efter valet. Inte tror jag heller att debatten mellan Åkesson och Ullenhag, med Ullenhags föklaringar positivt lyfter invandringen. I stället hörs många upprörda kommentarer och därav kan man dra den slutsatsen att statsmakten inte lyckats i sitt arbete med att förankra migrationspolitiken hos väljarna, som tur är.
  PS: Höjningen av fyra friska miljarder till biståndet, samtidigt som pensionerna sänks, skall heller inte glömma.

  • TARZAN skriver:

   Detta förbannade bistånd har jag retat mig på i 30 år. Snart är det uppe i 40 miljarder. Helt galet, men alla i 7 klövern är överens och en stor del av Sveriges befolkning.

 4. ove brask skriver:

  vem vill ha en bil gjord i indien????????

  Regeringen (S) har splitrat Sverige. Den välfärds politik som förts håller på att försvinna. Man kan inte lösa problem med högre skatter.
  Det enda som räknas i Sverige är prestige poäng med kort siktiga vinster och mål. Det Saknas Nationalitet känsla och viljan att vinna i bland näringslivets toppar. det enda är att sko sig själva.
  Är inte vinsterna höga nog så sälj eller lägg ner.

  integrationspolitiken är en myt kommer aldrig att fungera. Hur skall människor som levt i olika kulturer i många tusen år kunna flyta samman under något år tionden. Detta är grunden till nya konflikter som vi inte sett slutet på ännu. Tycker synd om barnen som växer upp i detta splittrade sammhälle.

  integrationsvägrare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: