Ersättning för ensamkommande ”barn” dröjer

Migrationsverket har en skuld på 67,6 miljoner kronor till de tio Norrbottenskommunerna som tagit emot ensamkommande flyktingbarn. Nu får de ministerstöd för sina krav.

Kommunerna har ledsnat på att det statliga verket släpar efter med ersättningarna.

– Det är en fullständigt oacceptabelt situation. Det kan inte vara meningen att små inlandskommuner ska leka bank åt staten och inte blir det lättare att få kommuner att ställa upp om de som gör det har ständiga problem med att få ut ersättning. Det här tar mycket tid och energi i förvaltningarna, säger Övertorneås kommunalråd Linda Ylivainio (C) till Norrländska Socialdemokraten.

Vid ett besök i Haparanda på tisdagen lovade Migrationsminister Tobias Billström (M) bättring.

– Naturligtvis ska inte kommunerna vara bank åt staten och ligga ute med pengarna. Det här gamla systemet är byråkratiskt och tar stora resurser i anspråk, både för kommunerna som ska sammanställa underlagen och för staten som ska granska dem, säger Tobias Billström.

Migrationsministern gav besked om att han tillsatt en utredning för att göra om hela ersättningssystemet till ett schablonsystem baserat på antalet barn som kommunerna tar emot. (DN)

Kommentar:
Ännu ett skäl att inte dansa efter Tobia Billströms pipa. Att basera den kommunala budgeten på pengar från invandringsindustrin är oansvarigt.

//Elfyma+

5 Responses to Ersättning för ensamkommande ”barn” dröjer

 1. erik skriver:

  Kommunerna som varit så dumma att de tagit emot alla dessa ensamkommande ”barn” skall inte ha en enda satans skattekrona!

 2. Elisabeth skriver:

  Ja skicka tillbaka skäggebarnen till deras egna länder. Dom har ingenting här att göra utan förnöjer sig med att våldta våra svenska flickor.

  Läste nyligen i en tidnng att ett av dessa skäggebarn hade våldtagit en UNG KVINNA – hon var 13 år vid tillfället mdan skäggebarnen är barn upp till 30-40 års åldern.

  Märkligt land vi har och märkliga journalister som kan skriva något dylikt och att en chefredaktör kan låta det gå i tryck.

  Hur dumma är egentligen vi svenskar????? Dessa skägebarn är inget annat än trojanska soldater.

 3. Göran skriver:

  Oj då, jaså tryter det i statens kassa? Ändå så tycker de folkvalda att vi har råd att ta emot bidragskrävande lycksökare i obegränsad mängd.
  Här har vi alltså svart på vitt att finansminister Borg hade fel i sitt påstående, att SD räknat fel, på vad man tjänar på att ta emot färre bidrags-asylanter. Eller kan det rent av var så att man, med hans position, heller tar till en nödlögn än att delge medborgarna den bistra sanningen? Här hålls minsann skenet uppe, to the bitter end, kosta vad det kosta vill.

 4. […] Ersättning för ensamkommande ”barn” dröjer […]

 5. […] Svårt för kommunerna att få ut ersättningen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: