”Skärpta krav” minskar inte anhöriginvandringen

Sverige är ett av de få länder inom EU som inte har några krav på försörjning vid anhöriginvandring.
Så är det i praktiken även efter Regeringens ”skärpning” av kraven för anhöriginvandring. Endast 1,4% berörs av skärpningen.

Den omdebatterade lagändringen som infördes i våras går ut på att invandrare måste kunna försörja sig och ha en tillräckligt stor bostad för att anhöriga ska kunna beviljas uppehållstillstånd. Tidigare har det räckt med försörjning i form av bidrag.

Men sedan de skärpta kraven infördes i februari har endast 70 ansökningar av totalt 5.000 avslagits enl. Migrationsverkets avstämning i mitten av juni. Nästan samtliga (98,6%) faller utanför prövningen eftersom lagen uppställer så många undantag, till exempel för barn och flyktingar.

Ursprungligen föreslogs att det inte skulle göras undantag om barn var inblandade. Regeringens utredning konstaterade att det kunde medföra att barn skulle hållas åtskilda från sina föräldrar. Men som en fördel framhöll utredningen att barnen å andra sidan skulle anlända till bättre integrerade föräldrar eftersom dessa då skulle vara i arbete. Det framfördes även i utredningen att inget talar för att barn regelmässigt har det bättre i Sverige än i andra länder.

Men efter hård kritik från Kristdemokraterna och de rödgröna gjordes undantag för barn i den nya bestämmelsen. (Läs mer)..

Kommentar:
Det här visar att riksdagspartiernas löften om skärpningar i invandringspolitiken endast är ett spel för gallerierna.
Utlänningslagen är en diger lunta på 854sidor full med snåriga skrivningar, och undantagen är så många att lagen är tandlös.
Men utan denna lag skulle många jurister inom invandringsindustrin bli arbetslösa och tvingas ta ett hederligt arbete.

//Elfyma+

3 Responses to ”Skärpta krav” minskar inte anhöriginvandringen

  1. jgarn skriver:

    Våra politiker sviker sitt eget folk, kom i håg detta den 19 september.

  2. Göran skriver:

    Försörjningsförslaget var från början aldrig avsett att få utlovad effekt. Det förslaget var bara ett sätt att lugna en växande opinion som är emot invandring till bidrag. Tyvärr är det många som gång efter gång låter sig luras av politikernas fagra men ack så ihåliga löften och de kommer troligen vid valet att än en gång sparka sig själva där bak. Nej, vi får nog vänta på den förlösande droppen.

  3. Bengt Lundström skriver:

    Har sedan många år undrat över varför det inte går att införa kravet om försörjning av ”anhöriga” även retroaktivt? Det går ju att ändra andra lagar som vi vet. Dessutom borde möjligheten till ett ”evigt” socialbidragsutnyttjande tas bort efter en tid, och ersättas av arbete, – vilket som helst!-, eller också repatriering. För en medborgare har det varit lättare att ”bita sig kvar” vid olika bidrag, men det kommer kanske att ändras efter valet i höst då den andra grundlagsomröstningen om betydelsen av det svenska meborgarskapets värde genomför(t)s?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: