Assistans-bedrägerierna växer

Rättegången mot en man som misstänks ha spelat cp-skadad och lurat till sig nästan fem miljoner från Försäkringskassan inleddes i Halmstad på torsdagen. Samtidigt växer härvan.

Utredningen kring assistansföretaget bakom den välorganiserade bluffen växer. Det kan handla om bedrägerier på upp emot 75 miljoner kronor.
Det säger Karl-Arne Ockell, biträdande chef på utredningsroteln vid Hallandspolisen till Sveriges Radio Halland.

Totalt har företaget tolv brukare på orter runt om i landet, bland annat i Bjuv, Karlshamn, Västervik och Jönköping. Där har nu Försäkringskassan och polisen påbörjat utredningar.
Karl-Arne Ockell säger till SR Halland att företaget de senaste fem åren omsatt 15 miljoner kronor om året.

I målet i Halmstad tingsrätt står nio personer åtalade misstänkta för bedrägeri, grovt bidragsbrott, medhjälp till bedrägeri och medhjälp till grovt bidragsbrott.

Ärendet rullades upp i april och det konstaterades då att den misstänkte 32-åringen inte kunde vara cp-skadad, bland annat genom en hjärnröntgen. Polisen har också bevis på att han utan större hinder deltagit i en bordtennisturnering.

Mannen har fått mellan 160 000 och 180 000 kronor i månaden av Försäkringskassan sedan 2007 och har haft flera personliga assistenter med full lön.( HN)

Åtalas även för bokföringsbrott.
”Sonen  ville bara ha lön, utan krångel. Absolut inte driva ett företag”. Men när pappan tog hand om assistansföretaget gick allt snett. Nu åtalas de för bokföringsbrott också.
Pappan hävdar att han drivit företaget som man gör i hans hemland, att han inte uppsåtligen begått brott. I stället ska det hela ses som en följd av okunskap, anser han (HP).

//Elfyma +

4 Responses to Assistans-bedrägerierna växer

 1. Göran skriver:

  Det finns tydligen hur många knep som helst när det gäller att lura till sig pengar från dumma och enfaldiga Sverige.
  Med tanke på det här, är det inte konstigt att statsskulden växer över alla bräddar. Politikerna har ju ingen koll alls och har all anledning skämmas.

 2. Kafka skriver:

  Möte mellan många människor?

 3. Göran skriver:

  För sådana här brott borde det finnas en typ av arbetsläger att stoppa in brottslingen i. Där skall de med eget arbete tvingas, att till sista öre, betala det de av ont uppsåt åsamkat en annan person eller, som i det här fallet, samhället. De skall dessutom med sitt arbete även betala för sin egen kost och logi samt för den personal som driver lägret. Skattebetalarna skall m.a.o. vara befriade från ekonomiskt ansvar för dylika individer. Först när skulden är reglerad skall de försättas på fri fot. Har de en annan etnisk bakgrund skall de dessutom förvisas ur riket på livstid. När det gäller såna här individer skall inga fingrar läggas emellan.

 4. […] Assistansfirman har även gjort sig skyldig till bokföringsbrott. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: