SD-politiker i Norrköping fälld och friad för förtal

Fälld i ett fall och friad i två. På fredagen kom domarna i tre förtalsmål riktade mot Norrköpingsbon Markus Wiechel, Sverigedemokraternas ordförande i Östergötland och riksdagskandidat.

Wiechel fälls för förtal och döms att betala 5 000 kronor i skadestånd för kränkning av en socialdemokratisk politiker i Helsingborg.
I en okänd persons inlägg på Wiechels blogg på internet i december förra året påstods den namngivne politikern felaktigt vara flerfaldigt straffad för bland annat misshandel.
Inlägget hade inte granskats av Wiechel innan det publicerades. Han har uppgivit att det togs bort så snart han fick se det. Rätten slår dock fast att Wiechel ansvarar för innehållet i kommentarerna och därmed gjort sig skyldig till förtal. Angreppet på politikern anses så allvarligt att denne ska ha kränkningsersättning.

”Gav igen” men friades.
Också en före detta medlem i Sverigedemokraterna hade stämt Wiechel på skadestånd för förtal.
I ett inlägg på sin blogg hade han antytt att Wiechel skulle vara rasist. Detta följdes av att Wiechel på sin blogg namngav mannen och felaktigt påstod att denne var dömd för misshandel och inte fick träffa sina döttrar utan bevakning
Tingsrätten finner att publiceringen är förtal, men inte en så allvarlig kränkning att det berättigar till skadestånd. Rätten framhåller att den före detta Sverigedemokraten genom att först beskylla Wiechel för rasism öppnat för ett angrepp på sin egen ära.

I det tredje förtalsmålet hade Wiechel stämts av kommunalrådet Maria Lindén (V), i Göteborg.
Hon satt 2005 anhållen tre dagar som misstänkt för att ha anstiftat knivskärningen av en före detta pojkvän. Utredningen visade inte på någon inblandning och hon åtalades inte.
I april i år skrev Wiechel felaktigt att Lindén varit häktad. Han skrev även att hon varit misstänkt för att ha lejt en grov kriminell vän att knivhugga sin exman. Wiechel noterade att Lindén inte dömts för något brott, men framhöll samtidigt att om hon varit Sverigedemokrat hade hon inte fått kandidera för eller företräda partiet.
Tingsrätten bedömer att det var försvarligt att skriva om de gamla brottsmisstankarna. Att Lindén var anhållen och inte häktad anses inte ha någon större vikt. Påståendena på bloggen är enligt rätten inte förtal. (Källa: Nt)

Kommentar:
Stämningar mot SD-politiker kommer att dugga tätt under valrörelsen. Man kan tro att det är Vitryssland.
Att SD-politiker
systematiskt förtalas med etablissemangets goda minne är OK i Sverige. Och att de misshandlas och får sina bostäder och bilar sönderslagna är också helt i sin ordning. Men när en sosse eller kommunist får ett verbalt mothugg blir det räfst och rättarting.

//Elfyma+

One Response to SD-politiker i Norrköping fälld och friad för förtal

  1. unclebobswe skriver:

    Undertecknad har även drabbats av samma kränkningshysteri som Markus Wiechel.

    http://sdlandskrona.blogspot.com/2010/06/socialistiska-landskrona-direkt-ljuger.html

    skriv gärna ett inlägg där du kräver korten på bordet från denna sosseblaska. Hur´ser demm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: