”Humanister och Sverigedemokrater en fara för mångfalden”

Uppdaterad 3/8-10
Sverigedemokraterna och Förbundet Humanisterna rör sig med samma förenklade retorik om religionens betydelse. På sikt utgör deras argumentation en samhällsfara.

Det hävdar prästen och etikforskaren Elisabeth Gerle i en kommande bok.

I sin bok Farlig förenkling visar Elisabeth Gerle hur Humanisterna framställer religionen som något förlegat, vidskepligt och irrationellt i motsats till framsteg och välfärd. Det svenska blir sekulärt, ja till och med antireligiöst.

På motsvarande sätt knyter Sverigedemokraterna i sitt budskap ett ord som folkkyrkan till svensk etnicitet och nationalism.

Båda hållningarna skapar förenklade fiendebilder som utesluter både religiös och kulturell mångfald, hävdar Elisabeth Gerle.

– De marginaliserar den religiösa människan. I Sverigedemokraternas fall är det muslimerna som är i skottgluggen, medan Humanisterna misstänkliggör alla former av religion.

I båda fallen finns en sorts idé om ett enhetssamhälle, fortsätter Elisabeth Gerle. Sverigedemokraterna vill tillbaka till tiden då kristendomen var statsreligion. Humanisterna vill skapa ett sekularistiskt enhetssamhälle, säger Elisabeth Gerle.

Men det är en illusion att det skulle finnas en neutral plattform oberoende av kultur och religion, fortsätter hon.

Sekularismen är en bland andra religioner, och den är inte tolerant mot den andre, avslutar Gerle sitt inlägg i Kyrkans Tidning.

Anm.
Humanisterna
vill att religionerna behandlas som ideologier som får granskas och ifrågasättas.
– De har en ”akademisk” tolkning av verkligheten. Islamiseringen av samhället har märkligt nog ingen koppling till den stora muslimska invandringen.
– Religion anses tillhöra den privata sfären- sexualiteten den offentliga.
-De har kopplingar till HBT-rörelsen och deltar i Pride-festivaler.

Sverigedemokraterna ser bara islam som en ideologi,
trots att det även inom kristenheten och judendomen finns tydliga politiska yttringar.
Exempel: Kristdemokrater
och Kristna Liberalersitter i Regeringen. Broderskapsrörelsen (S) sitter i Riksdagen.
Judiska intressen drivs av svenska Riksdagsmän
.
SD ogillar att även muslimer/islamister infiltrerar politiska partier och församlingar.
SD ser samband mellan islamisering och muslimsk invandring.
17/7-10:
SD är, till skillnad mot Humanisterna, emot sexualiseringen av det offentliga rummet.
18/7-10:
Debatt Humanisterna och Broderskaparna

Kommentar:
Var och en blir salig på sin egen tro.  Prästen Gerle har bestämt sig för att alla människor tillber någon högre makt, och anser att ca 80% av svenska folket (de sekulära) är en samhällsfara.
Humanisterna skulle otvivelaktigt vinna ekonomiskt på att ateism klassas som religion, för då skulle de få statsbidrag.
Och de skulle vinna i trovärdighet om även sexualitet sågs som en privatsak (som inte berättigar till särbehandling och privilegier).

SD:s (och KD:s) dilemma är att stödet till religiösa samfund (ex.vis kyrkor och konfessionella friskolor) även kan utnyttjas av muslimer/islamister för moskeébyggen och madraser (koranskolor). SD skulle vinna i trovärdighet i sekulära kretsar om de spolade ”korstågstänkandet”.

Humanisternas dilemma är att deras omhuldade Diskrimineringslag och DO utnyttjas alltmer av islamister som vill flytta fram sina positioner på det sekulära samhällets bekostnad. Diskrimineringslagen har blivit en troján (på IT-språk) som underminerar det sekulära samhället.

//Elfyma+
Tidigare medlem i  Humanisterna och partilös. Förespråkar ett sekulärt demokratiskt samhälle, utan särbehandling och privilegier för någon grupp. Ingen ska kunna utnyttja sin tro (vare sig tron sitter mellan öronen eller mellan benen) till att få gräddfiler, särregler, skattefinansierade förmåner eller PUT. Anser att sexualitet och religion tillhör den privata sfären, och ska så förbli..

Relaterat:

12 Responses to ”Humanister och Sverigedemokrater en fara för mångfalden”

 1. Ola Jennebrink skriver:

  Du är rolig du. På din blogg får jag skratta och det tackar jag för. Visst är Erlandsson och Gerle roliga på egen hand,men du skruvar till det ännu ett varv.

 2. AnnaPanna skriver:

  Gud kan hela cancerpatienter, få blinda att se och lama att gå. Mirakel. Helt korrekt enligt de troende och Bibeln.

  Men VARFÖR hjälper Gud ALDRIG de som har ett amputerat ben??
  Det är ju lätt som en plätt att fixa ett nytt ben, om man nu har skapat hela universum
  med växter, människor, djur och mobiltelefoner och bilar.

  Ett nytt finger vore väl ett bevis på Guds existens?

  Varför fixar gud aldrig amputationer?

  Upp till bevis nu!

  • Ola Jennebrink skriver:

   Den här då:Ärkeängeln Gabriel berättade för Muhammed allt vad Allah ville säga och Muhammed fick skriva ner alltihop för hand i Koranen. Men va f..!Först skapar han hela universum och sedan kan han inte skapa en bok.
   En till: I slutet av sitt liv så berättar Muhammed att Allah tycker att det vore en särskilt stor synd att ta någon av Muhammeds hustrur efter hans död.Jag menar- Lyser det inte igenom att Koranen är Muhammeds egen sagobok?

 3. Braxen skriver:

  Religionerna har i 1000-tals år kränkt allt och alla med sina dogmer och fördröjt fred och samhällsutveckling.

  Utan religionerna, skulle mobiltelefonen funnits redan på 1700-talet. Kan du då tänka dig vilken makalös teknik vi skulle haft nu! Cancergåtan löst, medellivslängd på 120år, ingen terrorism (Izlam), Internet som var 1 miljard gånger snabbare än idag. En dator med 70 tum skärm skulle kosta 4 kronor men ha 100 TB internminne och hålla i 50år, samt vara solcelldriven.

  Ut med religionerna, skapa EN ENDA plats på planeten där religionerna är förbjudna, bannlysta och utplånade. Mitt hem är redan sådant.

 4. […] ”Humanister och Sverigedemokrater en fara för mångfalden” […]

 5. […] ”Humanister och Sverigedemokrater en fara för mångfalden” […]

 6. […] av här och här är PI:s rapportering om debatten. Hennes hemsida finns här. Varjager om Gerle här. Klarsikt om Gudsfobikerna här. Posk om boken här. Svenska kyrkans pressrelease här. En debatt i […]

 7. Veritas skriver:

  ”Humanisterna framställer religionen som något förlegat, vidskepligt och irrationellt i motsats till framsteg och välfärd. ”

  Så Elisabeth Gerle tycker alltså att sagobokstroende är tidsenligt och rationellt? Och ser oss som inte tror på sagoböcker som en samhällsfara för att vi är emot könsstympning av barn, kvinnoförtryck och religiös indoktrinerig av barn? Se där ja!

 8. […] ”Humanister och Sverigedemokrater en fara för mångfalden” […]

 9. […] haft vissa betänkligheter till SD pga att det finns ledande personer inom partiet som omhuldar ett korstågstänkande som jag starkt ogillar. Anser att tänkandet hör hemma inom Kristdemokraterna och delar av […]

 10. […] trakassera och våldföra sig på demokratiskt valda representanter för det svenska folket. Prästen Gerle hävdar i sin bok ”Farlig förenkling” att de sekulära (ca 80% av svenska folket) är […]

 11. […] inlägg om SD och Humanisterna. Expo:s skolpropaganda Rate this: Share this:TwitterE-postLike this:GillaBli först att gilla […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: