Skolavslutning i kyrkan-utan präst.

Uppdaterad 12/6-10.
Debattens vågor går höga om skolavslutning i kyrkan. Åsikterna går isär om det är muslimerna, eller sekulära svenskar som motsätter sig skolavslutning i kyrkan.  Men det finns en lösning på problemet. Skolavslutning i kyrkan – utan präst.

Det blir som vanligt skolavslutning i kyrkan i Knäred i södra Halland- men för första gången utan präst.
När skolan krävde att alla religiösa inslag skulle tas bort beslutade kyrkoherden att ta semester.

”Jag kan inte göra våld på mig själv och min övertygelse. Kräver man att det inte ska vara några kristna inslag i skolavslutningen, då har jag ingenting där att göra”, säger kyrkoherden Carl Sixten Block.
Carl Sixten Block menar också att det skulle vara konstigt med en präst på en icke-religiös skolavslutning.
Och för hans del har det aldrig varit aktuellt att inte lämna kyrkan till förfogande.

Trots att skolavslutningen inte får ha religiösa inslag, verkar det inte vara något problem med att själva lokalen är en kyrka.

– ”Rektorn motiverar det med att det är en stämningsfull lokal och att det är fint att samla barnen i kyrkan”, säger Block.

Skolverket säger: ”Undervisningen i skolan får enligt läroplanen inte vara religiöst färgad. Om skolavslutningen är obligatorisk gäller samma regler för den som för resten av undervisningen.
Skolverkets bedömning är att det är okej att hålla avslutningen i kyrkan – om tonvikten ligger på högtidlighet och traditioner, inte på religiösa inslag.
Utgångspunkten ska vara att alla elever ska kunna delta i skolavslutningen. Elever som inte vill delta i en avslutning i kyrkan, kan dock i undantagsfall slippa att vara med.
Det är viktigt att skolan i förväg informerar föräldrarna om hur avslutningen ska utformas”.

DO vill förbjuda skolavslutning i kyrkan med hänvisning till icke kristna.

Muslimer har däremot inget emot skolavslutning i kyrkan.   (DN)

Vem bär ansvaret under skolavslutningen i kyrkan ?
Enl. kyrkan (Domkapitlet) är det skolan. Bjästa-prästen blev denna vecka friad för hyllningarna till våldtäktsmannen under skolavslutningen i kyrkan. Det var bara hans ”olämpliga uttalande” i Uppdrag granskning som kritiserades, i synnerhet som våldtäktsoffret var prästens konfirmationselev. Prästen dömdes till kyrkans mildaste bestraffning ”Erinran” (Dagen).
Enl. skolan är ansvaret kyrkans. Skolan hade inte befogenhet att lägga sig i vad som hände i kyrkorummet under skolavslutningen.

Ingen tar något ansvar !

//Elfyma+

Relaterat:

Våldtäktsman hyllad i kyrkan (under skolavslutning)

4 Responses to Skolavslutning i kyrkan-utan präst.

 1. Isabella skriver:

  Lösningen är inte kompromissa med våra egna traditioner och värdegrunder. I vårt land har vi kyrkan, vi har prästen och vi har kristendomen, vad gäller expv skolavslutningar. Vi har också religionsfriheten, på papper, så jag begriper ärligt talat inte vem som har problem med vad – annat än muslimerna, precis som vanligt, vilka naturligtvis är fria att ordna sina avslutningar hur tusan de vill. Det är ju nu så att de inte bara vill erövra rätten att utöva sina egen religion hur de vill och i vilka sammanhang de vill, vilket vi praktiskt taget gått med på, utan de går ju steget längre och kräver att vi ska släppa efter på hur vi utöver våra cermonier och traditioner. Det är absurt. Det är inte bara absurt, det är importerad rasism och försök att underkuva värdlandets värdegrunder till förmån för sina egna. Maken till fräckhet, egoism och intolerans får man titta i medeltiden efter.

  Lösningen (?) är att fortsätta köra sitt eget race och se hur stor uppslutningen blir, och låta dem som tycker annorlunda – enligt islam eller vad annat som helst – ordna sina egna avslutningar. Inget tvång, över huvud taget, men heller inga eftergifter eller kompromisser. varför? Det är vårt land!

  ”Jag kan inte göra våld på mig själv och min övertygelse. Kräver man att det inte ska vara några kristna inslag i skolavslutningen, då har jag ingenting där att göra”, säger kyrkoherden Carl Sixten Block.

  Han har helt rätt. Det måste bli ett slut på att svenskarna ska göra våld på sig själva, sin egen identitet och sina egna traditioner i sitt eget fosterland, för invandrade kulturer och religioners skull – som de i många fall inte ens samtyckt till.
  Svenskarna mår dåligt!
  Det är tillräckligt generöst av ett helt folk att _acceptera_ samexistens med massinvandrade och faktiskt av dem själv oinbjudna kulturer och traditioner. Många betraktar invandringen som våldgästning – vilket är ett namn de gör skäl för. Man kan inte tvinga folk att både bjuda, acceptera och älska varandra. Så har det aldrig fungerat och kommer aldrig fungera.
  När inte ens svenska grannar kan älska varandra eller godkänner varandras olika livsstilar inom samma kultur, så är det en utopi att öht inbilla sig att alla svenskar ska öppna armarna och bredvilligt godkänna folk med införande av rakt motsatta religioner, värdegrunder, lagar och traditioner.

 2. […] Skolavslutning i kyrkan-utan präst. […]

 3. […] Skolavslutning i kyrkan-utan präst. […]

 4. […] Skolavslutning i kyrkan-utan präst. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: