Jag vill inte jobba!

Uppdaterad 23/6-10
”Jag sätter mig själv i första hand, det gör jag faktiskt. Kalla mig egoist, men om jag mår dåligt av att jobba tänker jag inte göra det”, säger ”Fritz” som intervjuas av Lovisa Haag i programmet Tendens tema om knegarmoral i SR-P1.

Ta något lugnande innan ni lyssnar på detta avslöjande och upprörande inslag ! Man kan nästan tro det är fejk.

Fritz är 30 år och går hellre på socialbidrag än att jobba eftersom han tycker att de flesta jobben känns meningslösa. Han säger att han får grov ångest av att arbeta.
Det har hänt att socialen har tvingat honom att söka jobb och ibland har han gått på intervjuer, men då har han inte ansträngt sig utan sagt att han inte vill ha jobbet egentligen.
– ”Eller så låtsas man att man är lite efterbliven och tittar vid sidan av den man pratar med”.

Nu lever Fritz på 5000 kronor i månaden. Men han skulle egentligen klara sig på 3000. Om han blev av med sitt socialbidrag skulle han hellre ockupera ett hus och leva på mat från containrar än att arbeta.
-Det finns inga pengar i världen som kan få mig att ge upp mig själv.

Anm. Denne ”Fritz” tycks tillhöra Syndikalisterna och vänsterslöddret som skyller sin arbetsskygghet på att de inte vill arbeta för kapitalister. De borde skickas till Gulag (motsv.) för att lära sig arbeta..

Kommentar:
Ännu en
”pärla” från  Tendens-redaktionen i ett angeläget ämne som berör oss alla. Arbetslinjen tycks vara helt frivillig.
Om P1:s ”Kaliber” eller ”Konflikt” hade gjort inslaget så hade det blivit en tårdrypande tjatig kampanjjournalistik om ”utanförskap”, ”social misär” och ”mänskliga rättigheter” (dvs rätten att slippa arbeta).

Missa inte intervjun med Pekka i ett tidigare inslag !

23/6-10: Debatten om ”Fritz”.

//Elfyma+


4 Responses to Jag vill inte jobba!

 1. Sara skriver:

  Socialbidragsnormen efter eventuell hyra och el ligger idag på cirka 3600 kronor som ska räcka till mat, kläder, tidning, telefon, bredband, nöjen mm. Hur den här killen kan få 5000 att leva på förstår jag inte och syftet med att låta honom gå ut i media och tala om att han inte vill arbeta ser jag som ett ytterligare försök att stärka föraktet mot de som av olika anledningar tvingas leva på socialbidrag. Idag gäller det även många sjuka som på grund av sjukdom inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande och inte tillåts få ersättning från försäkringskassan. Den här killen är inte representativ för alla med socialbidrag. De flesta vill komma ur fattigdomsträsket som socialbidrag innebär och få ett arbete med kollektivavtalsenlig lön och slippa bli föraktade och kontrollerade in på bara skinnet varje månad. Det går inte att bygga upp ett liv vare sig fysiskt eller psykiskt genom långvarigt socialbidragsberoende. Självkänslan knäcks och du kan inte unna dig något extra. Idag finns det för lite riktiga jobb och arbetsgivare har satt i system att ta in praktikanter som får leva på sin a-kassa och om de inte har varit med i facket, på socialbidragsnormen samtidigt som de förväntas jobba åtta timmar om dagen och göra samma sysslor som övriga anställda med lön. Provanställning med lön existerar knappt idag när arbetsgivarna vet att de kan få gratis arbetskraft från arbetsförmedlingen. Hörde häromdagen att till och med samhall (arbetsplats för funktionshindrade)har börjat ta in friska arbetsföra från jobb och utvecklingsgarantin alltså människor som varit långtidsarbetslösa och därmed har svårt att få ett arbete på den ordinarie arbetsmarknaden. Praktik utan lön är okey så länge den ingår i en utbildning eller om det är kortvarigt (max tre månader) för ungdomar som aldrig har varit ute i arbetslivet och saknar utbildning. Som det är idag så utnyttjas alla långtidsarbetslösa som praktikanter utan lön och det spelar ingen roll om du har 25 års arbetlivserfarenhet och högskoleutbildningar i bagaget. Lyckas du inte få ett jobb på egen hand så är det praktikslaveriet som gäller. Och värt att tänka på är att det idag inte handlar om utbildning i första hand utan om kontakter för att få jobb.

  • elfyma+ skriver:

   Kan hålla med dig Sara. Det finns bevisligen arbetsgivare som på ett ohederligt sätt skor sig på människor som vill arbeta. Och det finns bevisligen ohederliga människor som skor sig på det allmänna, oss skattebetalare.
   ”Fritz” är ingalunda inte ensam om att straffa ut sig på anställningsintervjuerna.Många arbetsgivare anlitar inte längre AF för att slippa dessa låtsassökande som inte vill arbeta.

   Utan bidragen skulle ingen gå med på att arbeta gratis- arbetsgivarna skulle bli tvungna att betala för jobbet.
   Och utan bidragen skulle ”Fritz” och hans gelikar tvingas hitta en annan inkomstkälla-förhoppningsvis arbete.
   LAS är bra för dem som redan har jobb, men ett hinder för dem som söker arbete.
   Danmarks arbetsmarknad är flexiblare och fungerar bättre. Det är nog bara SD som vill ta efter danskarnas framgångsrika koncept.

 2. […] Jag vill inte jobba! […]

 3. […] utbildning och livstids bidragsförsörjning om de så önskar. Eller starta ett LSS-företag ? Eller göra som Fritz ? Vart är vi på väg ? Det är något som är fel […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: