Bärplockning eller bidragsplockning ?

Det kommer inga bärplockare från Thailand i år pga skärpta krav på dem som anlitar utländska bärplockare. Därför vill en bärfirma i Sverige ”anställa” 500 svenska ungdomar för att plocka bär i våra skogar. Det var på tiden tänker nog många. (DN).

Men ”erbjudandet” har en hake. Ungdomarna ska först ”arbetsträna” under en månad med lön från staten, innan de ev. kan bli anställda. Vad dessa bärplockare skulle syssla med efter arbetsträningen framgick inte av nyhetsinslaget i SR P1. Bärsäsongen är som bekant högst en månad i Sverige.

Reflektion:
A: Är svenska ungdomar så korkade idag att de behöver utbildas en hel månad för att kunna plocka bär ?
På 50-60talet skickades vi barn ut i skogen med orden ”kom inte hem förrän bärkonten är full”. Då kunde man villa bort sig så att man i värsta fall fick övernatta under en gran – idag är det lätt att hitta hem med hjälp av GPS. Så vad är det som är så svårt ?

B: Eller handlar det om att bidragsplockning – inte om bärplockning ?

Vad tror läsarna om detta ”erbjudande” ?

//Elfyma+

7 Responses to Bärplockning eller bidragsplockning ?

 1. Niklas Bergström skriver:

  kan bara instämma med dej. Återigen får våra unga hjärntvättas med bidrag, de kommer pengar flygandes för att man skall förberedas inför ett jobb som borde kunnas förberedas på annat vis. Det kan vi tacka liberala utvecklingen för som uppmuntrat genvägar och kravlöshet bland unga. Ta ex alla lätttillgängliga lån av div slag, De ska ha allt på en gång ny bil tex mobiler, data utan att behöva annstränga sig allt för mycket. gäller i alla fall allt för många unga människor.

 2. varjager skriver:

  Tror det är ett sätt för giriga bärfirmor att tjäna en massa utan att betala ett enda öre…

 3. Stormsvalan skriver:

  Tja, myndigheterna räknar väl med att de flesta av dessa ”svenska ungdomar” har föga yttre likhet med Putte i Blåbärsskogen.

  • elfyma+ skriver:

   Du kan vara inne på rätt spår, eftersom arbetsträningen även skulle innefatta den svenska allemansrätten.
   Thailändarna behövde tydligen ingen arbetsträning- vana som de är att arbeta i sitt hemland.

 4. Sara skriver:

  Självklart är det ett sätt att slippa betala ut kollektivavtalsenlig lön till ungdomarna och de får istället jobba för sitt socialbidrag eller liknande vilket blir cirka 27 kronor i timmen. Vad ger det för signaler? Förra året krävde facket att om Thailändska bärplockare ska komma hit i framtiden så ska de vara garanterade kollektivavtalsenlig lön. Utnyttjande var fasansfullt men att utnyttja Svenska ungdomar går an och vad är det som säger att inte detta gäller även äldre som haft oturen att bli arbetslösa. Nu är det väl alltid någon som säger att det är väl bra att de gör någonting för sina socialbidrag etc och det kanske man kan tycka men jag ser det som en skrämmande utveckling när fackförbunden försvagas och lägger sig platt för arbetsgivarna. Gör man ett arbete så ska en kollektivavtalsenlig lön utbetalas annars är snart livegenskapen här igen och det kommer inte bara att gälla ungdomar. Arbeta åtta timmar om dagen för lite mat och tak över huvudet!

 5. Janne skriver:

  Utbildning för att plocka bär…
  Ja herre Gud vilket skämt!
  Den som kommer med såna påhitt torde väl kunna skryta med ett IQ på mist 140 minus!

  Jag tror att det är bra att barn och ungdomar tidigt får lära sig att arbeta och då menar jag inte tunga arbeten utan småjobb här och där som exempelvis bärplockning och liknande.
  Då lär dom sig från grunden om pengar och peningars värde och att allt inte är gratis!
  Samtidigt får dom också frisk luft och god motion och slipper samtidigt ofoget -och utgiften- för att för dyra pengar lyfta skrot!

  Och istället för att uppbära medel från stat eller kommun så bör ungdomar naturligtvis ta liknande sommarjobb.
  Ett rejält kilopris kan ge en rejäl hacka till dom flitiga plockarna!

  Jag plockade själv bär åt min mor när jag var i 5-6 års åldern -utan utbildning- och vid säsongens slut fick jag en fin present av hemme som jag fortfarande har kvar.
  Det var en sparbössa i form av en tunna, av trä och med mitt namn och födelseår, samt följande kloka ord: ”den som öret försmår ej heller kronan får”

  En kär gåva som har berett mig både nytta och nöje genom åren!

 6. […] importerar samtidigt mängder med asylturister som inte ens duger till bärplockning eller skogsröjning. Till dessa jobb importeras thailändare, polacker […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: