Krigsveteranens sista strid – mot den svenska byråkratin

Många svenskar har tidigare (med rätta) upprörts över att gamla människor inte får bo tillsammans inom äldrevården när den ena är så skröplig att han/hon inte kan bo hemma längre. När fallen uppmärksammats i media har kommunerna ofta hittat lösningar på problemet.

Merit Wager har på sin blogg engagerat sig för en 90-årig sverigefinne som efter sin hustrus död vill komma in på ett finskspråkigt äldreboende, efter att han förlorat förmågan att tala och förstå svenska. (Många återgår till sin barndoms språk när de blir riktigt gamla, så även krigsveteranen Veikko Virtanen som nu utkämpar sin sista strid). Veikkos upplevda isolering förvärras av att han också är blind.

Vaxholms kommun gör av någon anledning hårdnackat motstånd och vägrar tillmötesgå den gamle kämpens önskemål, trots att det finns lämpliga finskspråkiga äldreboenden att tillgå. Det handlar uppenbarligen om ren snålhet från kommunens sida. Fallet har nu även uppmärksammats av Aftonbladet.

Kommentar:
Felet med såna som Veikko Virtanen är att han har arbetat och gjort rätt för sig i Sverige. Han kommer då att behandlas lika illa som infödda svenskar som inte får bo tillsammans de sista åren i sina liv.
Om Veikko hade varit ett skäggigt ”barn” med exotiskt ursprung så hade han givetvis fått all tänkbar service med personliga assistenter dygnet runt på sina språk. Finskan är, till skillnad från t ex arabiska och somali, ett av ursprungsspråken i Sverige.
Vi får vänja oss vid tanken att välfärden inte längre är till för oss som arbetar, eller har arbetat i Sverige. Andra kommuner ransonerar för att spara på de äldre.

//Elfyma+

3 Responses to Krigsveteranens sista strid – mot den svenska byråkratin

 1. halvinv skriver:

  Det är pinsamt att läsa om hur byråkratpuckona i Vaxholm behandlar en riktig krigsveteran..
  Vi har folk i släkten som kämpat mot ryssen i Finland och överlevt ett krig som till stor del utkämpas mot en övermakt och i minus 30 gradig kyla..
  Att ”kämpa” betyder i Sverige vanligen att bära ett tungt plakat på 1:a maj!
  Nästan så jag tror att man i Vaxholm är generad över att ha en RIKTIG hjälte i kommunen och att man inte kan hantera detta förhållande.
  Törs man påminna om det ”etniska boendet” i Göteborg? Enbart spansktalande klienter och d:o personal och med en personaltäthet som skulle få vilken soc tant som helt att gråta av lycka. 1 pers på två klienter om jag minns rätt. Själv har jag sett 1 pers på 15 boende, fast det var på på ett etniskt svenskt hem…

  • elfyma+ skriver:

   Efter att äldreboenden omvandlats till hem för ”ensamkommande barn” har personalstyrkan ökats till 1 uppassare per skäggigt barn. (18 uppassare/19 ”barn” om man ska vara exakt). Många kommuner har gjort likadant.
   Skillnaden är att kommunerna får ca 2000kr/barn och dag från statskassan, men inte en krona för åldringarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: