”Sälj allt som har med Europa och euron att göra!”

Det uppmanar Avanzas sparekonom Claes Hemberg som tror att den grekiska krisen kommer att sprida sig.

– ”På kort sikt kan det sluta hursomhelst. Det lilla landet Grekland påverkar i sin tur många andra länder. Jag är övertygad om att krisen kommer att sprida sig vidare”, säger Claes Hemberg.

Krisen i Grekland har skakat världens börser. Investerarna flyr nu från allt som har koppling till krisen med kraftiga börsras som följd.
Samtidigt verkar lösningarna dröja. I Grekland sker våldsamma demonstrationer mot åtstramningarna, som är ett krav för att landet ska få lån från IMF. Det tyder på att det saknas folkligt stöd för räddningspaketet.

Risken finns också att krisen sprider sig till andra länder som Portugal och Spanien. Klart är att det kommer att dröja innan den akuta krisen är över. – ”Den akuta fasen kanske varar i ett par månader till.
Under den tiden kommer det att vara fortsatt turbulent på finansmarknaderna”, säger Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson.

Även SEB:s chefekonom Robert Bergqvist tror att vi måste räkna med några turbulenta månader framöver. – ”Det är både en politisk och ekonomisk osäkerhet som skapar oro på marknaderna. Visserligen ger de positiva företagsrapporterna ett visst stöd på aktiemarknaderna men det räcker inte för att bortse från de landspecifika problemen, säger han”.

Läge för småspararna att agera.
– ”Om du behöver pengarna inom en snar framtid är det läge att sälja av en del aktier och gå över till räntepapper”, säger Robert Bergqvist.

–”Sälj allt som har med Europa och euron att göra för nu blir det berg- och dalbana! De närmaste månaderna kommer att vara riktigt turbulenta på börsen. Om du ska ha pengarna inom ett år så ska du nog inte ha dem alls på börsen”, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Asien inte lika skuldsatt som Europa och USA.
– ”Klart är att Europa är det område som påverkas mest. Ser man däremot på Asien finns muskler att parera eventuella problem. I ett aktieperspektiv är Asien därför mest intressant så länge som krisen pågår”, säger Robert Bergqvist (Källa:Privata Affärer).

Kommentar:
Analytikerna inom den finansiella världen tycks vara eniga om att Greklandskrisen kommer att sprida sig i Europa, och att Asien (Kina och Indien) uppfattas som stabilare än Europa och USA.
Scanias Vd Leif Östling  tolkade läget på liknande sätt under Avanza-dagen på Globen igår. Han lyfte även fram Brasilien som ett land som hanterat krisen väl. Vi har fått en ny världsordning där det skuldsatta Europa och USA tappar sitt tidigare försprång.

// Elfyma+

Tidigare inlägg:

4 Responses to ”Sälj allt som har med Europa och euron att göra!”

 1. TARZAN skriver:

  Kanske det är bäst att köpa guld och silver och lägga det i madrassen och sälja sina aktier.
  -Hur grekerna ska klara av en statsskuld som är 3 gånger större än Sveriges plus en högre ränta är för mig ett mysterium.
  När sen inte folket fattar att pengarna är slut och dom är satta i skuld långt upp över öronen – då tror jag allting lutar mot konkurs och att dom går ut ur Euro systemet.

 2. Göran skriver:

  Det svenska EU- medlemskapet är i grunden ett politikernas bedrägeri mot folket.

  Det här med Grekland visar vilket osäkert äventyr EU är. Det som händer där borde väl i rimlighetens namn ta död på alla planerade utvidgningar, inte bara österut utan även söderöver.

  Utvidgningen är något dumma svenska politiker talat sig varma för. Fredrik Reinfeldt har under hela sin tid som statsminister fört ett outhärdligt tjatter för Turkiet som nästa medlemsland. Som tur är finns andra och smartare politiker som förstår att det där med Turkiet nog inte är så där jättebra. Men att ändå fanatiskt klamra sig fast vid tanken, visar klart och tydligt att de inte alltid har rikigt vet vad det är de talar om – våra snälla politiker. Och då gäller det inte bara det här med EU.

  Nu, om något, kan det vara dags för att börja föra diskussionen i termer av att gå ur EU. Ett äventyr som aldrig borde fått påbörjas.

  Politikerna lurade oss att rösta ja till EU. Det är en jävla tur att de inte lyckades lura på oss euron också.

  Hoppas att tugget om euron nu är slut en gång för alla och samma sak borde gälla utvidgningen.

 3. naivtive skriver:

  Lite öppenhet om hur svenska pengar flödar ut ur landet och hamnar lite här och där, Mugabe ena stunden Kina den andra. Ali ben Hassan skickar hem till Irak och Sambo till Nigeria. EU avgiften från Sverige har betalat grekiska pensionärer som får 14 månadslöner per år, och vi är med och betalar. Sen mörkar svenska politiker och döljer allt som går för att vi inte skall inse hur de leker med våra pengar så vi knappt klar vår sjukvård eller pensioner. Men andra nationer lever gott på våra surt förvärvade pengar. Kan vi få en liten förklaring Fredde?

 4. […] ”Sälj allt som har med Europa och euron att göra!” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: