Generalstrejk väntas lamslå hela Grekland idag

Uppdaterad 6/5-10

En landsomfattande generalstrejk väntas lamslå Grekland. Den innebär ett första test av socialistregeringens beslut att tvinga igenom omfattande nedskärningar som krävs för att undvika en ekonomisk härdsmälta.

I helgen tvingades den grekiska regeringen att gå med på hårda nedskärningar i utbyte mot massiva nödlån från EU och IMF på 110 miljarder euro under tre år. Bland åtgärderna som regeringen gick med på finns slopandet av en 13:e och 14:e månadslön för offentliganställda och höjd pensionsålder.

Stejken innebär att tåg, bussar och färjetrafik står stilla samt att flygtrafiken stoppas. Onsdagens strejk är den tredje generalstrejken på lika många månader. Hundratusentals offentliganställda deltar. Privatanställda har också aviserat strejkaktioner.(E24)

Slovenien tvingas stötta Grekland
Slovenien med två miljoner invånare blev medlem i eurozonen 2007. Landet tvingas nu bidra med 384 miljoner till det internationella räddningspaketet till Grekland. De tvingas låna* och revidera sin budget för att bidra till räddningspaketet. (DN)

Investerare befarar att eurozonens och IMF:s räddningspaket inte kommer att lösa krisen och att andra sårbara ekonomier kommer att dras med.

Gemensam valuta förutsätter överstatlighet ?
”Grekland är det mest eklatanta exemplet på hur det kan gå” säger Nils Lundgren (euro-skeptisk). ”Ett av ja-sidans argument inför folkomröstningen 2004 gällde den gyllene tvångströjan – euron skulle göra det omöjligt för medlemsstaterna att gömma sina strukturella problem med en självständig valuta. Dagens kris, menar Nils Lundgren, är dock ett kvitto på att en gemensam valutapolitik omöjligen kan passa alla stater”.
Idag lever bara två av euroområdets sexton stater upp till stabilitetspakten, som föreskriver ett maximalt budgetunderskott om 3 procent av BNP.
Bristande regelefterlevnad kan nu leda till att mer makt koncentreras till Bryssel (SvD), något som kan leda till en federativ statsbildning.

* Även Sverige lånar upp pengar för att hjälpa andra länder.
Det kallas då bistånd.

6/5-10: ”Grekland kommer att lämna euron” tror Paul Krugman.

//Elfyma+

Tidigare inlägg:
10. Grekland och ”PIIGS-krisen” inom EU

PIIGS-länderna” är Portugal, Italien, Irland, Grekland, Spanien

4 Responses to Generalstrejk väntas lamslå hela Grekland idag

 1. Göran skriver:

  Ja nu kommer politikernas löften på skam. Inte ett enda löfte från de vilda argumentens tidevarv, för att få ett ja medlemskapet har infriats.

  I stället har Sverige, och dess skattebetalare, blivit EU:s bästa mjölkko. Ända sedan starten har vi varit EU:s största nettobetalare.

  Vi har alltså gödslat andra EU-länders, självförvållat, taskiga ekonomier med våra pengar. BL.a. Grekland, som nu står på ruinenes brant och de länder som nu efter hand kommer att dyka upp med tiggarstaven i hand.

  Vi har alltså, utan protest, tilldelats uppdraget som EU:s städgumma, med uppgift att städa upp i andras ekonomier. Under tiden sliter svenska skattebetalare i sitt anletes svett för att, inte bara, få ihop till medlemsavgiften, utan också till de skyhöga kostnaderna för migrationen och biståndet. Det är vad den goda demokratin? har att erbjuda sina skatteträlar, medan dess politiker och ledare rullar sig i pengar från höga löner och vidlyftiga pensionsförmåner.

  Jag tror det är på tiden att vi gör oss av med den här sortens ineffektiv demokrati och ser oss om efter ett system med inbyggd effektivitet, ordning och reda.

  Mvh
  Göran

 2. TARZAN skriver:

  Ju mer jag läser om Greklands kris desto mindre förstår jag.
  Hur har detta kunnat fortgå så länge. Varför är våra politiker så tysta ???
  Jag tror nu att detta är den första spiken i EU:s lik kista.
  Enligt säkra uppgifter sitter även ENGLAND på pottan.
  Ser vi början på en världs depression ??

 3. Arge Surfarn skriver:

  Man känner sig lite splittrad i synen på Grekerna just nu. På ena sidan så tycker jag att de får skylla sig själva pga en mycket utbredd korruption och ett pensionssystem som endast fungerar i fablernas värld.
  På den andra sidan så lider jag självklart med alla oskyldiga arbetare och unga människor som inte bidragit till detta helvete.
  Det stora räddningspaketet på 1000 miljarder sek, är förmodligen endast till för att rädda skinnet på banker och storfinans så de kan fortsätta med sin kartellkapitalistiska verksamhet.

 4. […] Generalstrejk väntas lamslå hela Grekland idag Grekland nära en totalkrasch […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: