Grekland nära en totalkrasch

Uppdaterad 30/4-10

Politisk uppbackning, antydningar om lån, löften om krediter och slutligen reda pengar på väg. Men ingenting har hjälpt. Regeringen i Aten ser inte ut att kunna ta landet ur den eländiga ekonomiska krisen – och tilltron till eurogruppen som räddare i nöden är så gott som obefintlig. Grekland närmar sig totalkrasch.

Sent i tisdags nedvärderade Kreditvärderingsinstitutet Standard and Poor’s Greklands kreditvärdering till absolut skräpstatus och sänkte därmed i praktiken grekiska förhoppningar om att i framtiden få låna mer pengar på finansmarknaderna.

Greklands skulder uppgår till gigantiska 300 miljarder euro – och räntorna på lånen har stigit i takt med att den grekiska krisen gjort långivarna alltmer skeptiska till landets förmåga att lösa sin situation. (Källa: E24)

30/4-10: Grekland- ”toppen på isberget”.
30/4-10: När tröttnar Tyskland på att dra ”EURO-lasset” ?

//Elfyma+

Tidigare inlägg:

10. Grekland och ”PIIGS-krisen” inom EU

7 Responses to Grekland nära en totalkrasch

 1. […] vinner valet. Det var som bekant socialisterna som genom sin oansvariga överbudspolitik styrde Grekland till den ekonomiska ruinens […]

 2. envaenikampen skriver:

  När man vet att Grekland haft inställda betalningar, alltså i praktiken statskonkurs, över femtio av de senaste tvåhundra åren så blir man inte särskilt förvånad.
  Genom att gå med i Eurosamarbetet skaffade sig Grekland utgifter i D-mark, men fortsatte ha inkomster i pesetas, det är uppenbart inte hållbart.

 3. TARZAN skriver:

  Jag måste erkänna jag vet inte vad som händer när en stat kollapsar – hela landet är ju fullt av euro sedlar. Om dom inte betalar sina skulder så har dom ju pengarna kvar i landet. Var det inte så att när Argentina kollapsade så skrevs skulderna ner till slut med en tredjedel ???
  Om landets skulder skrivs ner till 100 miljarder euro så lär dom klara det speciellt ifall EU pytsar in miljarder i EU bidrag.
  Kan någon reda ut begreppen

 4. Bengt Lundström skriver:

  Det kanske är dags att upplösa EU i sin nuvarande form? Varför inte låta de länder där en Luthersk värdegrund – Beten und arbeiten – råder, bilda en egen sammanslutning medan de andra ”kulturerna” där korruption och svartarbete florerar, får bilda sin. – Undrar bara i vilken grupp det nuvarande Sverige hamnar?

 5. varjager skriver:

  Som motdrag krävs att Grekland drar åt svångremmen ordentligt. Bland annat väntas pensionsåldern höjas från 53 till 67 år, frysta löner inom offentlig sektor och höjd skatt och moms.

  Första maj-demonstranter i Grekland skanderade slagord mot nedskärningarna.

  – Bort med händerna från våra rättigheter! Ut med IMF och EU-kommissionen! ropade demonstranter på väg mot parlamentet, enligt Reuters.

 6. […] väntas lamslå hela Grekland idag Grekland nära […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: