Nekas socialbidrag till omskärelse

Ett par från Linköping behövde 3 900 kronor för att få en omskärelse utförd på en klinik i Stockholm.

Paret ville att kommunen skulle stå för kostnaderna – men fick nej. Paret, som har två barn, vände sig tidigare i år till Linköpings kommun med en begäran om att få ekonomiskt bistånd. Paret begärde att få 2 500 kronor i ersättning för själva omskärelsen och 1 400 kronor för resekostnaderna till Stockholm. Den 5 mars beslutade socialnämnden att avslå begären. Motiveringen var att parets behov inte innefattas i vad som menas med skälig levnadsnivå. Paret valde då att överklaga till förvaltningsrätten och angav familjens bekymmersamma ekonomi som skäl till att socialbidrag borde betalas ut.

Inte medicinskt påkallat
Förvaltningsrätten går dock i domen på socialnämndens linje. Motiveringen är dock något annorlunda. Enligt domstolen har inte paret åberopat någon utredning som visar att omskärelsen var medicinskt påkallad.

Sveriges riksdag beslutade 2001 att omskärelse av pojkar ska vara tillåten. Socialstyrelsen kräver att alla landsting ska erbjuda möjligheten att låta omskära pojkar och Sveriges kommuner och landsting har gått ut med liknande rekommendationer. Rekommendationen gäller även omskärelse på icke medicinska grunder. För judar och muslimer är det ett religiöst påbud att män ska låta omskära sig.

Kostar 8 000
Förra året utförde landstinget i Östergötland tolv omskärelser på icke medicinska grunder. Samtliga ingrep görs på den dagkirurgiska enheten i Finspång. Priset för en omskärelse i landstingets regi är cirka 8 000 kronor. (Källa: Corren.se)

Kommentar:
Många läkare vägrar utföra omskärelse av unga pojkar och flera Landsting anser att det finns verksamheter som är mer angelägna än omskärelse (DN).
Men SKL och röstfiskande politiker anser att invandrare som av traditionella eller religiösa skäl vill få sina söner sönderskurna måste få hjälp med med den saken på skattebetalarnas bekostnad.

//Elfyma+

4 Responses to Nekas socialbidrag till omskärelse

 1. svansken skriver:

  Vad är det för vansinne att – oavsett vilken religion – lemlästa sitt eget barn??
  Om ”diverse”gudar är så perfekta, som anhängerna påstår – då borde väl barnen vara födda omskurna -eller hur??

  • elfyma+ skriver:

   Du har så rätt. Muslimer och judar kanske är vanskapta enl. deras gudar ?
   De kristnas gud tycks vara nöjd med sina skapelser.
   Och ateisterna kan strunta i vad gudarna tycker.

 2. […] Nekas socialbidrag till omskärelse […]

 3. FreeYourMind skriver:

  Ni får inte sprida eran egna fördomar. Varken i judism eller islam är det ”Gud” som har sagt något om omskärelse. Det är rent av hygien skäl att Proften dvs Mohammed som har rekommenderat det. Det är därför det kallas för ”Sunnat” – rekommendationer från profeten. Sanningen är att snarare eller senare 6 av 10 män omskär sig – av religiösa och kulturella skäl eller annars. Omskärelse är ett sätt (kanske inte enda) att förbygga sjukdomen som kan förekomma hos spädbarn då är det svårt att rengöra dom ordentligt. Visa av sjukdomen kan också leda till impotens.
  Om ni har sett porrfilmer så tror jag har ni märkt att de flesta av mannliga porrstjärnor är omskurna!
  ”Slap!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: