Saab-Spykeraffären luktar skunk

För att täcka förlusterna i Spyker Cars vill bolaget ta pengar från Saab Storbritannien.

– Spyker tar inte pengar från Saab. Det här är ett fristående bolag som vi köper av GM, säger styrelseordföranden Victor Muller.

Spyker Cars blöder svårt. Sportbilstillverkaren gjorde en förlust på 220 miljoner kronor i fjol. För att täcka upp förlusterna vill bolaget skapa en gemensam så kallad ”cash pool” med det brittiska återförsäljningsbolaget Saab GB, där Spyker Cars kan låna pengar för att täcka förlusterna rapporterar TV4 Ekonominyheterna.

Uppgiften finns i en fotnot i Spyker Cars årsredovisning.

– Vi smyger inte med någonting. Det står ju tydligt i vårt bokslut, säger Saab Automobiles styrelseordförande och vd för Spyker Cars, Victor Muller till TT.

Saab GB ägs av General Motors. Spyker Cars kommer förvärva bolaget för 1 pund från GM.

– Vi ser inget märkligt i det här. Vi har hela tiden sagt att inga pengar ska gå från Saab till Spyker Cars. Det gör det inte nu heller. Saab GB är ett helt fristående bolag som Saab inte äger, säger Victor Muller.

Senast den 15 juli måste Spyker betala GM 175 miljoner kronor på köpeskillingen av Saab. Enligt svenska regler får man inte köpa ett bolag med bolagets kassa. Muller anser inte att man gått över den gränsen.

Men Lennart Ihredal på Föreningen för Auktoriserade Revisorer (FAR), anser att upplägget kan tangera en gräns.(SvD)

Kommentar.
Märkligt att GM säljer Saab GB till Spyker för endast 1 pund om bolaget har flera hundra Mkr i kassan. GM tycks ha överfört tillgångar från Saab Sverige till det fristående Saab GB. Spyker kan då officiellt betala köpet med Saab GB:s kassa istället för Saab Sveriges. Intrycket att Saab köps med bolagets egna pengar (dvs. i praktiken EIB-lånet) förstärks.
(De svenska skattebetalarna står som garant för EIB-lånet på 4 miljarder kr).

Saab Sveriges Vd Jan Åke Jonsson menar att ”det finns många fördelar med att nu stå fri från GM. Bland annat mindre byråkrati, frihet att själv bygga varumärket samt kontrollen över kassaflödet”.
Det blir i stället Victor Muller som får kontrollen över kassaflödet -som om det vore bättre.

När Saab köptes av GM lovprisades skalfördelarna och möjligheterna till stora samordnade inköp för att pressa kostnader.

//Elfyma+

Tidigare inlägg:

Annonser

3 Responses to Saab-Spykeraffären luktar skunk

 1. Göran skriver:

  Det bästa för oss har varit om SAAB lagts ner. Det sluta aldrig lyckligt när en konkursmässig biltillverkare går in och köper en annan i samma situation. Sverige borgar, om jag förstått saken rätt, för fyra miljarder av köpesumman. De fyra miljarderna lär vi snart få punga ut med. Inte till SAAB, utan till Spykers Cars löpande utgifter. Så rullar tillverkningen vidare något år till för Spyker Cars medan SAAB troligen går till historien.

  Tänk att Mona Sahlin ville satsa AP- fondernas miljarder på ett så huvudlöst projekt som att rädda SAAB. Tur att hon var politiskt maktlös vid det tillfället. Konsekvenserna med Mona och hennes gäng vid makten riskerar att bli oerhörda, vilket klart och tydligt i hennes galna resonemang.

 2. FreeBird skriver:

  Varför ska Sverige borga med 4Mld om köpeskillingen är 1£? Det kunde betala till och med jag cash. Visst det luktar ”Trustor” på lång väg.

 3. danne skriver:

  haha, kul att mona sahlin får skiten för maud olofssons kassa affärer, mona ville ju Köpa hela saab inte gå i borgen för ett lån till nån jävla hollänsk gubbe i maffiakostym, själv anser jag att inget borde gjorts över huvudtaget å pengarna lagts på saker som hör framtiden till, bilar hör till framtiden, inte saab… tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: