Svenskt bistånd högst i världen

En internationell jämförelse visar att Sverige är det land i världen som relativt sett ger mest bistånd.
Enligt regeringen är det också ett slags världsrekord i bistånd.
-Vi har valt att hålla fast vid volymen trots finanskrisen, säger biståndsminister Gunilla Carlsson (M).

Enligt en jämförelse från OECD uppgick det svenska biståndet i fjol till 1,12 procent av bruttonationalinkomsten (BNI). Enligt regeringen har inget land tidigare visat upp en så hög andel. Jag tror att rekordet kommer att stå sig länge, det är svårslagbart, säger Carlsson.

Tvåa på listan i fjol var Norge (1,06 procent), före Luxemburg (1,01), Danmark (0,88) och Nederländerna (0,82). FN:s mål är att industriländerna ska ge i snitt 0,7 procent till 2015. Men ännu är det långt dit – snittet för samtliga länder i fjol var 0,48 procent.

Sveriges mål har i många år varit en procent. Carlsson påpekar att orsaken till att det nu blev så mycket högre andel är att biståndspengar tecknas långsiktigt och att BNI sjönk skarpt i fjol, samt att andelsmätningen inte säger någonting om innehållet i biståndet.

På listan syns dock att länder som Italien (0,16 procent) skurit i sitt bistånd, medan Japan landar på 0,18 procent.

Carlsson understryker att Sverige valde att inte spara och trixa.
(Källa: Metro/TT)

Kommentar:
Sverige är det enda landet i världen som väljer att skära ner i välfärden och öka statsskulden i stället för att minska det heliga biståndet när BNI minskat och vi själva måste dra år svångremmen. ”Alliansen för Sverige” har blivit en  missvisande beteckning för regeringen.
Sveriges Stadsskuld är idag   1 130 050 936 946 SEK

//Elfyma+

Tidigare inlägg:

9 Responses to Svenskt bistånd högst i världen

 1. xmaverickx skriver:

  Precis,Alliansen MOT Sverige borde ju vara det riktiga namnet.
  Men krig är fred.
  Hat är kärlek.
  Svart är vitt.
  Gunilla Carlsson är stolt över hur duktiga vi är.
  Det drabbar ju inte henne och politiker adeln.
  Sverige är splittrat i två delar.
  De som ser och hör och förstår vad som pågår.
  Och de som inte gör det,eller inte bryr sig,för allting ordnar sig alltid ändå till det bästa.

 2. Bengt Lundström skriver:

  Statsskulden bara ökar. Men dårar röstar ju fram dårar, vilket nu lett till att Sverige står vid Helvetets port.

 3. Göran skriver:

  Ingen har frågat finansiärerna av förtaget Sverige, dvs. skattebetalarna, om de är villiga att betala för det här generösa biståndet. Är den här typen av kapitalförstörande verksamheter verkligen väl förankrad hos allmänheten? Den frågan är i det här läget, när pensionerna nu sjunker, berättigad att ställa.

  Den här alarmerande nyhet sporrar minsann inte till nya krafttag som är så viktiga för ett lands välbefinnande och existens. Verksamheter av det här slaget är i stället i längden skadliga för sammanhållningen i ett land. För vem vill väl frivilligt betala sin skatt, när pengarna efter hand förstörs. Och hur många diktatoriska presidenter och andra höga potentater i mottagarländer av svenskt bistånd, åker inte omkring och glassar i dyra sportbilar inköpta för svenska biståndspengar? Det skrevs det faktiskt en artikel om för några år sedan. Biståndsminister, Gunilla Carlssons, huvudsakliga och enda uppgift borde därför vara att lägga ner SIDA omgående.

 4. Göran skriver:

  Jag har nu varit ute och talat med folk om det höga biståndet i relation till de sjunkande pensionerna. Dem jag talat med var mycket upprörda över att skatterna går till bistånd när de så väl behövs här hemma. Jag har hört folk förut tala om biståndet,men inte i så aggresiva ordalag som efter nyheten om de 1.12 procenten. Det här skall jag utnyttja till max i min agitation med pensionärer för SD:s räkning.

  Jag hoppas innerligt att komprometterande uppgifter liknande det här, resulterar att SD får så höga slut-siffror som möjligt vid valet. Ju högre valresultat dessto bättre för, den nu närmast förnedrade svenska befolkningen. Många bäckar små…..

 5. elfyma+ skriver:

  Under Riksdagens ekonomidebatt i Riksdagen sades inte ett ord om biståndet eller kostnaderna för bidragsinvandringen- alla partier tycks ha en samsyn i dessa frågor. S brukar kritisera Alliansen för att låna pengar för att sänka skatter (jobbskatteavdraget). Men de tycker det är OK att låna pengar för att skicka pengar till kreti och pleti utomlands.
  Det är obegripligt.

 6. TARZAN skriver:

  Tack för att du tar upp detta ämne
  U-själpen som jag har retat mig på i så många år.
  Här hemma på min gata har vi en missionär som har missionerat i AFRIKA i 30 år – han berättade för mig att det är långt mer än 50 procent av biståndet som
  ” bara försvinner ”

 7. micael skriver:

  Naturligtvis ska vi skära ner här hemma när ekonomin blir tajtare – vi är ett av världens rikaste länder, och lågkonjunkturen drabbar de fattiga länderna värre. Det är avskyvärd egoism att inte vilja hjälpa andra utanför det egna landets gränser. Och att biståndet inte fungerar är en seglivad myt, Wieder-institutet i Helsingfors har tittat på 50 olika studier som visar att bistånd påverkar tillväxten positivt.

  • Tova skriver:

   Vad skönt att i alla fall en person kan tänka sig att prioritera fattigdomsbekämpning över sin egen bekvämlighet.
   Sedan finns det stora problem med bistånd och hur det används, men att helt sluta ge bistånd till fattiga länder är absolut ingen lösning.
   En bättre utvecklingspolitik och osjälviska i-länder
   vore en bra kombination inför framtiden, tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: