”SD överfaller sig själv- för att bli martyrer ?”

”SD är ett djupt skyttegravsskadat parti, som har svårt att hantera även saklig granskning och befogad kritik. Allt avfärdas, viftas bort och tas som bevis för medial förföljelse. Jag har ofta tänkt på det när jag skrivit om SD. Företrädarna och anhängarna är de känsligaste och minst hårdhudade i debatten. Etablerade partier uthärdar ofta långt vassare pilar och sågningar än vad SD:are gör”, skriver Sanna Rayman i SvD, varefter hon eftertänksamt medger att SD faktiskt behandlas ”annorlunda” av media.
Hon exemplifierar hur ett brutalt överfall på SD beskrevs i Sydsvenskan av Niklas Orrenius 2005.

SD hade firat nationaldagen med torgmöte i Växjö och avslutade med middag i en hembygdsgård i Rottne. Men, firandet blev vildare än de hade tänkt sig…

”Kanske minns du hur det gick. Troligare är att du inte gör det, eftersom svenska medier rapporterade sparsamt om händelsen. Framåt natten attackerade maskerade unga män SD-middagen. De slog in rutorna med yxor och baseballträn. Sprutade tårgas och pepparsprej. Flera SD:are misshandlades med bollträn och järnrör. Tre bilar förstördes. Polisen räknade till arton skadade sverigedemokrater. Flera fördes till sjukhus.”

Media ville tro att SD fejkat överfallet
Orrenius kunde inte frigöra sig från tanken att SD hade fejkat attacken för att framstå som martyrer. Han kollar med polisen, han intervjuar SD-medlemmar, AFA tar på sig dådet. Inget tyder på att misstanken stämmer. Ändå ägnar han delar av artikeln åt spekulationen:

”Jag minns att jag inför mig själv rättfärdigade beslutet att ge fejkidén textutrymme. ’De som läser den här artikeln’, löd mitt försvar, ’kommer att ställa frågor kring attacken, eftersom SD har ett suspekt rykte. Då är det bra om artikeln ger svar på dessa frågor.’ Sanningen är nog en annan. Jag tycker illa om Sverigedemokraternas politik och lät detta påverka mitt omdöme.”

Liksom Orrenius tror jag att många har ägnat sig åt denna ”redaktionella tradition”. Inget kan vara mer kontraproduktivt. Vill du så frön till konspirationsteorier är en tillkämpad demonvinkel på den som har fått storstryk ett perfekt tillvägagångssätt, skriver Sanna Rayman.

Kommentar:
Enl. denna medialogik och ”redaktionella tradition” så är det brandkåren/räddningstjänsten som kastar sten på sina utryckningsbilar – för att framstå som martyrer.
Och med samma ”tradition” så är det polisen som tänder på bilarna i förorterna – för att få mediauppmärksamhet.

//Elfyma+

5 Responses to ”SD överfaller sig själv- för att bli martyrer ?”

  1. […] ”SD överfaller sig själv- för att bli martyrer ?” […]

  2. […] samfälld aktion, innan den tekniska undersökningen ens är klar. Vi har hört den här typen av insinuationer tidigare i […]

  3. […] ”SD överfaller sig själv- för att bli martyrer ?” […]

  4. […] ”SD överfaller sig själv- för att bli martyrer ?” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: