Civila mejas ner med kanoner i Irak (Video)

Amerikanska soldater i Irak beskjuter civila med 30mm snabbskjutande automatkanoner från 2 attackhelikoptrar (Apache). Ca 12 personer dödas, varav 2 journalister anställda på nyhetsbyrån Reuters.
Soldaterna hävdar att de misstog journalisterna för rebeller.
Den förklaringen håller inte, menar folkrättsexperten Ove Bring.
”De här soldaterna verkar skjutgalna. De är skyldiga att vidta stor försiktighet innan de skjuter”.
De amerikanska soldaterna i helikoptern skrattar och peppar varandra samtidigt som de öppnar eld mot en grupp personer på marken.

Händelsen inträffade 2007, men för första gången har videon med hela händelseförloppet läckt ut till allmänheten (AB)
Original videon från WikiLeaks.

Kommentar:
Beskjutningen tycks ske på långt avstånd. Om man på det avståndet inte kan avgöra om människorna är civilister eller beväpnade talibaner ska man givetvis inte skjuta. Svenska soldater hade nog inte varit lika skjutglada som dessa amerikanska soldater. Men händelser av den här typen gör att befolkningen inte vågar lita på de utländska ”fredsframtvingande” styrkorna, varken svenskar eller andra.

//Elfyma +

Tidigare inlägg:

16 Responses to Civila mejas ner med kanoner i Irak (Video)

 1. Roberth Ström skriver:

  Det är en LÖGN! Läs vad Erixon.com skriver om detta!

  • TARZAN skriver:

   Jag ger inte ett ruttet lingon för flugfjanten ERIXON – han tillhör bombhögern som tror att man bombar fram demokrati precis som Svenskan

  • elfyma+ skriver:

   Den amerikanska krigsmakten har bekräftat att videon är äkta (källa: Nyheterna SR-p1 idag).
   Så vem är det som ljuger ?

 2. TARZAN skriver:

  Jag kan rekommendera
  http://www.antiwar.com
  där finns massor om information om Irak och Afghanistan

 3. Roberth Ström skriver:

  ja för vänstern är så jävla trovärdig lögnare hela bunten

  • TARZAN skriver:

   Nej antiwar.com har inte med vänstern att göra – kilarna bakom siten fattar precis som jag att USA:s äventyr i Irak och Afghanistan kommer att sluta precis som Viet nam kriget.
   Jag och Elfyma är inte vänster.
   Om du googlat på
   CIA Afghanistan Drugs
   så kan du de närmaste dagarna läsa dessa poster, kanske du då får en annan synvinkel.
   Är det inte satan så konstigt att överallt där USA krigar så är det
   droger, drog smuggling, CIA som
   har kontakter med druglords etc etc. I Afghanistan har inte droger minskat sen the great USA army tågade in DET HAR ÖKAT

 4. Ola Jennebrink skriver:

  Där finns 2 män med vapen i anslutning till gruppen civila.Piloterna misstolkar och ett antal oskyldiga dör.Sv media framställer det som om soldaterna medvetet dödar civila,men det är ej fallet. Lärdomen är att man endast i sista hand ska föra krig mitt bland civila.
  Betänk att det här har Israel gjort i Palestina i många år,men de uppfattas ändå som ”the good guys” Skillnaden är att de har världens bästa propagandapparat.

  • elfyma+ skriver:

   @Ola.. Titta på den långa versionen av videon så ser du att de fortsätter att skjuta på dem som plockar upp de skadade och på bilen ska transportera de skadade till sjukhus. Ingen av dem är beväpnad.
   Håller med om att Israel opåtalat gjort värre saker. Men de tycks strunta i världsopinionen. När kritiken blir besvärande brukar de påminna om förintelsen för att ”legitimera” sina handlingar.
   Amerikanska krigsmakten har (vis av erfarenheterna från Vietnam) styrt upp nyhetsförmedlingen genom att ”bädda in” journalisterna. Men de har ännu inte fått kontroll över WikiLeaks- som tur är.

 5. Ola Jennebrink skriver:

  Jo,du och jag ser ju att det är ett helt onödigt dödande. Min poäng är att piloterna inte rätt uppfattar situationen. Deras kommentar är att det nu kommer en van för att plocka upp vapnen. De har låst sig för ett felaktigt scenario och får helt enkelt inte in i skallen att det kan vara på något annat sätt. När soldaterna bär bort de skadade barnen känner de skuld,men skyller direkt ifrån sig med att det var fel att föra in barn ”in a warzone” Dvs,de fattar fortfarande inte att alla männen var oskyldiga civila.
  Vi kan kritisera USA för att vi får veta vad de gör. I en demokrati har ärliga människor som de som står bakom Wikileak,möjlighet att få fram information. När Kina slår ihjäl i Tibet eller Östturkestan uppstår inga läckor. Man kan för övrigt stödja Wikileak med pengar.Kolla deras hemsida.

  • elfyma+ skriver:

   Att skjuta först och fråga sen går inte an om man är där för att skapa fred. Då är man en del av problemet.
   WikiLeak flyttade till Sverige efter att USA:s myndigheter försökte stoppa dem. Militär sekretess får inte åberopas för att mörklägga krigsförbrytelser.
   Det hör inte hemma i en demokrati.

 6. garmsir skriver:

  Jag jobbar tillsammans med amerikanska soldater och har aldrig sett ett sant beteende. Daremot ar dom for politiskt korrekta och tar stora risker for eget liv bara for att folja tokiga pk-regler. Om en taliban ger upp eller ar skadad efter en eldstrid sa far dom inte visitera honom eller ga narmare an 10 fot eftersom de ar smutsiga infidels. Tillfangatagna talibaner friges aven efter 96 timmar. Det finns en hel arme av vasterlandska muslimkramare som ar har och bestammer hur kriget ska skotas och de forsvarar talibanerna i vatt och torrt. Om vasterlandska soldater dor, det skiter de daremot i.

  • ELFYMA+ skriver:

   Ingen på denna blogg försvarar talibaner eller islamister. Men det betyder inte att internationell folkrätt får åsidosättas. Det säkraste sättet att ”skydda” amerikanska soldater är givetvis att skjuta först och fråga sedan. Men då handlar det inte längre om fredsframtvingande insatser.

 7. Ola Jennebrink skriver:

  Jag vill inte försvara agerandet,utan förklara.
  Jag talade med en producent för Dagens eko och ville att de skulle skildra händelsen som ett katastrofalt och oförsvarligt misstag,istället för ett lustmord. Men att tala med SR är som att tala med väggen. De har sin privata politiska agenda och det är vad som styr deras arbete.
  Menar du att Wikileak ligger på svenska servrar?Är det så klokt med tanke på hur Säk. samarbetar med US?

  • elfyma+ skriver:

   Dom samarbetar på något sätt med skaparna av Pirate Bay enl. ett TV-inslag. Så länge dom inte stöder terrorister eller äventyrar rikets säkerhet så är dom skyddade av lagen om yttrandefrihet, gissar jag.

 8. profanum_vulgus skriver:

  Ola Jennebrink:
  Hur förklarar det något?

  Om jag får för mig att någon i ditt kvarter är beväpnad och inte gillar mig, får jag då öppna eld mot folksamlingar i ditt kvarter? Eller snarare, är det då bara ett beklagligt misstag från min sida?

 9. […] Civila mejas ner med kanoner i Irak (Video) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: