Kampen för självständighet och nationell identitet

Historien visar att frihet och demokrati ständigt måste försvaras mot yttre och inre fiender. Det gäller även kampen för en nations självständighet och nationella identitet, vilket många svenskar har svårt att förstå efter 200 år av fred.

Finland har efter sin självständighet 1917 genomlidit ett blodigt inbördeskrig och två krig mot grannen Sovjetunionen.

Kampen för självständigheten har naturligtvis satt spår i den finska folksjälen. Det återspeglas fortfarande i Finlands inställning i nationella och internationella frågor och inom invandringspolitiken, även om det börjar svaja bland unga historielösa ministrar.

Ett lands nationella identitet är en omistlig del av självständigheten. Denna inställning delas tyvärr inte av alla svenskar. Nationella symboler har blivit politiskt inkorrekta och det svenska språket talas inte längre i stadsdelar med många ”nysvenskar”. Det enda dessa ”nysvenskar” tycks uppskatta i det svenska samhället är möjligheterna till livslång bidragsförsörjning. Allt annat ska anpassas till deras kulturer, religioner och språk. Det är vi som ska integrera oss, inte tvärtom. Vad blir då kvar av den nationella sammanhållningen och viljan att solidariskt ställa upp för varandra ?

Alla länder har en armé -sin egen eller någon annans.
Sverige har förskonats från krigets elände under 200år tack vare Finlands hårdnackade motstånd mot den store grannen i öster.  Men Sverige kan inte basera sin säkerhetspolitik på Finlands försvarsmåga i all framtid. Sverige måste ha ett eget försvar som samverkar med och stöder vänskapligt sinnade nationer i närområdet till ömsesidig nytta.

Minnen
Krigen skördade många liv, vilket de otaliga hjältegravarna påminner om. De som överlevde fick efter kriget ett tackbrev från fältmarskalken CG Mannerheim och en medalj från Finlands president Urho Kekkonen. Har även ryska ”souvenirer” i mitt familjearkiv från inbördeskriget 1918 som minner om de hårda strider som mina förfäder deltog i mot de ryska soldater som stödde rödgardisterna. Det handlade om en kamp på liv och död, man mot man. Om utgången varit en annan hade jag inte blivit född.

Vinterkriget slutade i mars för 70år sedan med betydande landavträdelser och andra förluster för Finland.

Relaterat:

//Elfyma+

Bilder från mitt familjearkiv 

Hjältegravar som finns på alla kyrkogårdar i Finland

Mannerheims tackbrev till de soldater som överlevde kriget

Minnesmedalj från President Urho Kekkonen

7 Responses to Kampen för självständighet och nationell identitet

 1. JOG skriver:

  Visst är det så som Elfyma säger,alla länder har en arme´sin egen eller någon annans.I Sverige räknar vi krasst med att om vi deltar i lite militära skitoperationer i exempelvis afganistan ,där vi inte har något att göra alls ,så ska vi en dag få hjälp av nato mot den ryska björnen ,när den gör ett blixtanfall på vårt land.Naturligtvis blir det inte så nato kommer inte att våga riskera en global konflikt för ett litet skitland som Sverige.Utan då står vi jävligt ensamma ,utan et försvar med en regering av landsförrädare och quislingar.Jag vill tillägga att jag är mycket stolt över två av mina släktingar som slogs som frivilliga på Finlands sida under vinter kriget ,en stupade vid Tali 44 måste det varit.,andra släktingen blev sårad men hade turen att överleva.Och där var det inte snack om några krigsneuroser eller sånt strunt.Hårda soldater i Finlands arme`.

  • elfyma+ skriver:

   Det var nog många som drabbades av krigsneuroser även på den tiden. Men finnar tiger och lider i stället för att gnälla.
   ”En riktig karl gnäller inte som en kärring”.

   Den tidens debriefing var ett antal flaskor pontikka.
   http://fi.wikipedia.org/wiki/Pontikka
   För många slutade ”medicineringen” i att de söp ihjäl sig. Har själv sett många nersupna ”vrak” efter kriget.

 2. kjgk skriver:

  I vår sandlåds är arbetsmiljölagen och genusperspektiv och kvotering viktigare

 3. TARZAN skriver:

  Tack för en bra artikel.
  Kommunismen är ett värre gift för mänskligheten än ISLAM.
  En finska sa till mig att om man är kommunist i Finland så anses man vara en idiot.
  Men i Sverige sitter dom i riksdagen, ja i själva verket finns dom överallt. Värst är nog dom som är kulturpersonligheter

 4. mopsen skriver:

  Mycket bra! Men jag räknar 1917-18 års krig som ett kombinerat inbördes- och självständighetskrig. Då blir det tre krig mot bolsjevismen plus 1944 ett mot tyskarna.

  Uljas suomen sotilasmiehtet!

  • elfyma+ skriver:

   @Mopsen.
   Åsikterna går isär i Finland varför det är svårt få fram en fullständigt objektiv historieskrivning. Ämnet är fortfarande tabu. Man vill inte riva upp gamla sår.
   Klart är att ryska soldater deltog på de rödas sida.(Jag har fysiska bevis på detta i mitt familjearkiv).
   Tyskar lär ha deltagit på de vitas sida.
   Finland blev en bricka i kampen mellan Ryssland och Tyskland.
   Boken ”Finlands fyra krig , (av Jan Linder, Infomanager Förlag 2004) beskriver krigen på ett begripligt sätt.
   Vad anser du om författarens objektivitet och insikter ?
   Har från ”de röda” hittat denna artikel som bl.a framför hypotesen att Mannerheim förberedde ett fälttåg mot Petersburg för att återinsätta tsaren.
   http://www.nytid.fi/arkiv/artikelnt-684-4408.html
   Vad säger dina källor ?

 5. […] Inte ens de finska kommunisterna svek sitt land. De ställde också upp och försvarade landet. För att inte tala om kvinnorna som upprätthöll den livsviktiga hemmafronten. Ja, även min mor deltog i försvaret, som ”tornsvala” (flygspanare). (Relaterat). […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: