Att RUT-avdraget utnyttjas av de rika är ingen nyhet.

SVT:s Agenda ”avslöjade” igår att RUT-avdraget utnyttjas bara av de rika.
”Endast 6 promille av låginkomsthushållen köper hushållsnära tjänster och bland medelinkomsttagarna köper endast 1 procent hushållsnära tjänster.
Majoriteten av avdragen som beviljats kommer från den fjärdedel av hushållen med högst inkomst. Ensamstående föräldrar har pekats ut som nya köpare av tjänsterna, men av de 81 000 hushåll som beviljades avdrag var endast 107 av dem ensamstående föräldrar med låg inkomst”.
(Anm. Låginkomsttagare som köpt ett fåtal timmar har i statistiken jämställts med höginkomsttagare som köpt många timmar).

Det som SVT:s Agenda framställde som ett avslöjande var egentligen inget nytt. Uppgifterna har redovisats tidigare i bl.a  SCB:s tidning ”Välfärd” nr 2  2009, men det tycks alla PK-media ha missat. De jagar som vanligt i flock i stället för att tänka själv.

Reflektioner:
SVT , SR och andra PK-media gjorde stor sensation av arbetsgivarorganisationen Almegas rapport, som påstods visa att lika många låginkomsttagare som höginkomsttagare hade beviljats skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Syftet med Allmegas ”undersökning” var att motivera fortsatt och utökat RUT-avdrag.
Dvs styra politiska beslut för att gynna sina medlemsföretag.

Denna partsinlaga behandlades okritiskt som sanning av PK-medierna med de förment opartiska  ”Public Service”-företagen SVT och SR i spetsen. De fungerade i stället som megafoner för partsintressen. De har inte skött sitt jobb och borde få sparken, eller åtminstone få ett rejält löneavdrag.

Almegas uppgifter om hur många jobb som RUT-avdraget skapar kan också ifrågasättas.

En ekonomi som baseras på att vi ”stryker skjortor åt varandra” med skatteavdrag/skattefinansiering kan inte bli uthållig. Det vore som att vrida klockan 100år tillbaka i tiden.
Utan export/exportindustri kan vi inte importera olja, mediciner, konsumentprodukter etc eller semestra utomlands. Vi kan inte heller spendera pengar på EU-avgifter, utlandsbistånd, flyktingmottagande och annat som genererar utflöde av svensk valuta.

//Elfyma+

Tidigare inlägg om avdragen:
Avdrag för att gå ut med hunden
Hembränning blir hushållsnära tjänst ?
Jobbskatteavdraget gör mer skada än nytta !

Läsvärt inom ämnet:
RUT och köpta bloggare

6 Responses to Att RUT-avdraget utnyttjas av de rika är ingen nyhet.

 1. robban skriver:

  största fördelen med systemet är att skiten blir vit i stället för svartjobb men det är ett systemfel att sverige har så jävligt höga skatter på arbete så att ett bidragssystem behövs. säger ju sig själv att folk med ett större kassaflöde har större möjlighet att hyra in tjänster än folk med mindre lön. gäller ju inom alla brancher

  • elfyma+ skriver:

   Enklast är väl att sänka momsen på allt, istället för att krångla till det som de röstfiskande partierna gör.
   Syftet med trixandet är att ingen ska begripa vem det är som ska betala notan i slutänden.
   Problemet med arbetslösa lågutbildade invandrarkvinnor får lösas på andra sätt, ex.vis genom minskad bidragsinvandring.
   Vi kan inte vrida klockan 100år tillbaka bara för att skapa en okvalificerad pigmarknad för dem.

 2. kjgk skriver:

  Maud Olofsson brukar säga att avdraget skapar sysselsättning. Ja men då ska vi ta bort möjligheten att göra avdrag för kostnader som uppstår utomlands för det skapar ingen sysselsättning i Sverige.

 3. TARZAN skriver:

  Vad jag vet har det skapat upp till 10 tusen jobb i Finland och det fungerar bra. Jag anser att det måste vara bättre att invandrar käringar gör detta jobb
  istället för att sitta hemma och titta på parabol teve.
  Jobbet som görs underlättar ju för folk som jobbar mycket och betalar mycket i skatt

 4. Linnea skriver:

  Läs också den gamla rapportjournalisten och författaren Ann Lindgrens blogginlägg om RUT-bidraget: ”Äldre vill ha RUT-städning!” http://bit.ly/9Zq4Cz

  • elfyma+ skriver:

   Det handlar givetvis om hur kommunerna prissätter hemstjänsten. Allt fler kommuner försöker sko sig på hemtjänsten med timtaxor på uppåt 400kr utan möjlighet till skatteavdrag. Om avdraget infördes för de äldres skull hade det varit enklare och billigare att införa skatteavdrag för hemtjänsten och ev. utöka tjänsten.
   Men syftet med RUT-avdraget är ett annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: