Hembränning blir hushållsnära tjänst ?

Det har blivit en huggsexa bland partierna om vilka tjänster som ska definieras som avdragsgill hushållsnära tjänst.

Vi har nu ROT-avdrag och RUT-avdrag. Den desperate röstfiskaren Maud Olofsson vill också införa ett RIT-avdrag (för IT-tjänster i hemmet).

Varför inte också införa RET-avdrag för Etanolframställning i hemmet (sk. hembränning). Det skulle skapa många nya arbetstillfällen.
Många nedläggningshotade verkstäder skulle också kunna räddas då efterfrågan på apparater förmodas bli stor.  Handelsbalansen förbättras också eftersom produktionen kan baseras på närodlade insatsvaror som potatis och spannmål. Allt givetvis ekologiskt och miljövänligt.
Perfekt för landsbygden som har egna råvaror, och som inte har någon nytta av de högavlönade stadsbornas RUT-avdrag.  Idealisk för gårdsbutiker som vill bredda sitt sortiment och öka sina magra säsongsberoende inkomster från turismen.
Finansminister Anders Borg, som har ett förflutet som knarkliberal studentpolitiker, torde inte ha några moraliska dubier mot detta förslag.  Hembränning är dessutom ett kulturarv från det gamla folkhemmet, vilket torde tilltala traditionalisterna inom Sverigedemokraterna. RET-avdraget skulle ge många fler väljare än röstfiske i ökenreligionernas förljugna utmarker.
Problemet är MP (Miljömupparna), som är lierade med den storskaliga etanolindustrin (gröna bilister). Men då den småskaliga produktionen är bra för miljön och gynnar deras kärnväljare så blir det svårt för dem att gå emot förslaget med bibehållen trovärdighet.

Är detta svaret på ”Tarzans” böner om stöd till turistnäringen ?

Inspirationen till detta något aparta inlägg kommer från Ulf Wickboms tankeväckande krönika på SR-P1 idag.
Borde kanske ha väntat till 1 april med att  presentera RET-avdraget som ett allvarligt menat förslag från SD ?
All publicitet är som bekant god publicitet, bara det skapar stora rubriker i mediabruset.

Uppdatering 8/3-10: Familjeföretaget Gnesta Bryggeri AB har startat vodkaproduktion. Närmare hembränning än så här kan man inte komma i Sverige med nuvarande lagar. Endast monopolet får sälja produkterna.

//Elfyma+

8 Responses to Hembränning blir hushållsnära tjänst ?

 1. TARZAN skriver:

  Jo detta gynnar turist näringen.
  Spriten i Norge är svindyr, naturligtvis skulle norrmän köra över gränsen för att köpa billig gårdssprit i Sverige. Då passar dom på att handla på ICA och tanka.
  – När jag var i Dalarna berättade dom för mig att det hembrända där var så bra att det till och med rådde pris konkurrens. Det är ett bevis på att vi är bra på att bränna.
  Alla förslag är bra utom dom dåliga !!!!!

 2. JOG skriver:

  För eget bruk och åt sina polare är det väl ok,staten
  blir inte ens lurade på skatt ,för alla drabbas ju av
  momsen och hembrännare är kända för att spendera sina inbesparade pengar i egna närområdet .Jag ser hembränning som en gammal fin tradition och något som staten inte ska blanda sig i.Det är väl tillåtet i Italien och Frankrike också euländer det också.EN liten parantes för för historiskt intresserade är att
  hela kennedyklanen byggde sin ekonomi och status från
  början på moonshine under spritförbuder.Dög det åt dom
  duger det åt mig.Till Tarzan vill jag säga,gärna en norsk konstruktion den ursprungliga är bäst ,men men
  med en svensk bakom spakarna ,i hembrännar-VM skulle dom norska få se sig slagna direkt av oss svenskar.

  • elfyma+ skriver:

   Man ska inte underskatta norrmännen på detta område. Spriten är dyr i Norge och det är nästan omöjligt hitta en spritbutik där, varför de av nöden har utvecklat sina egna produktionsanläggningar.
   Under senare tid har det startats små exklusiva whisky-brännerier i Sverige och fler lär vara på gång. Men de har ännu inte fått tillstånd att sälja direkt till konsument vad jag vet.
   Några har startat vingårdar i Sverige, ända upp i Sörmland. Men de kommer nog att knäckas denna vargavinter.
   Inlägget var tänkt som en satir över röstfisket och alla konstiga avdrag. Men ju mer jag fabulerade ihop, ju mer började jag tro på det själv.

 3. JOG skriver:

  Tillägg tror inte på överdriven korrekthet,lagar är
  skapade av människor och inte ristade på stentavlor
  och sända från ovan .Jakt fiske och hembränning är urgamla svenska rättigheter som våra myndigheter ska ge fan i.Om mina förfäder inte hade tjuvjagat och tjuvfiskat skulle min släkt inte överlevt ,skulle det
  vara ett brott?och samma med hembränning varför ska staten ha monopol på sprittillverkning ,det är bara en
  skattefråga ,och vi vet ju alla hur våra politiker spenderar skattepengarna .Egendomligt nog är moderaternas ungdomsförbund dom enda som vill tillåta
  hembränning …jag blir inte moderat för det,men dom
  fattar i alla fall att det är tillåtet eller inte beivras i många andra eu länder.Och varför inte som Tarzan säger plocka av dom norska lite kulor och stärka våra egna finanser ,på landet?

 4. kjgk skriver:

  Nu är det som det är men vad jag mest retar mig på är att avdraget gäller även utanför Sverige för de som har råd med det. Och den där Maud Olofsson som sade att det skulle öka sysselsättningen i Sverige.

 5. […] Tidigare inlägg: Hembränning blir hushållsnära tjänst ? […]

 6. […] Hembränning blir hushållsnära tjänst ? […]

 7. […] inlägg om avdragen: Avdrag för att gå ut med hunden Hembränning blir hushållsnära tjänst ? Jobbskatteavdraget gör mer skada än […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: