”Fakelaki” smörjer Grekland

Uppdaterat 22/4-10.

Grekland tampas inte bara med ett skuldberg. Landet är samtidigt Europas mest korrumperade.
”Fakelaki”. Ordet är grekiska för ”litet kuvert”, och seden att lämna över ett kuvert med pengar när man ber om tjänster är utbredd.
En genomsnittlig medborgare betalade i snitt 1.355 euro under 2009, motsvarande 13.200 kronor i mutor till offentliga institutioner.
Mutpengarna i det grekiska samhället till 787 miljoner euro. Det är 23 procent mer än för två år sedan. Grekland är därmed Europas mest korrumperade land  (
Källa: DI).

Greklands ekonomi ska saneras av premiärminister (Giorgos Papandreou).  Han bodde i Sverige på 70-talet och drog på sig stora studieskulder som han inte ville betala tillbaka till CSN när han senare fick välavlönade tjänster  i Grekland. Det blev en del rabalder i media om denna snyltmentalitet som på den tiden var ovanlig i Sverige. Huruvida han efter skandalskriverierna gjorde en omvändelse under galgen och betalade tillbaka studielånet är okänt. Med betalningsanmärkningar skulle han inte ens få ett telefonabonnemang i Sverige.
Vad jag inte kan förstå är hur ett folk med anor från en så högstående kultur har sjunkit så djupt moraliskt.
Kan det bero på att den ädla kulturen baserade sig på slavarbete ? Den nedsättande beteckningen ”barbar” kommer f ö från grekiskan och avser lägre stående människor (slavar) som inte kan grekiska. Vår Statsminister Reinfeldt har också uttryckt på samma nedlåtande sätt om ursvenskarna och den svenska kulturen (DN). Ser han oss som slavar, eller vet har inte ens vad ordet barbar betyder ?
Vi är måhända ”barbarer” i våra styrandes ögon, men vi vill inte bli slavar igen och försörja andra. Vår barbarkultur/slavkultur har trots allt visat sig vara en vinnare ekonomiskt, industriellt och moraliskt. Låt det förbli så.

11/3-10: Alltför stor offentlig sektor. Export bara av oliver/olivolja.(E24)
22/4-10: Greklands ekonomi sämre än man trott.

Tidigare inlägg:
Grekerna inkompetenta att sköta sin ekonomi ?
Vi betalar Greklands höga pensioner via EU.

//Elfyma+

33 Responses to ”Fakelaki” smörjer Grekland

 1. […] ”Fakelaki” smörjer Grekland […]

 2. […] inlägg: ”Fakelaki” smörjer Grekland Grekerna inkompetenta att sköta sin […]

 3. TARZAN skriver:

  Ni som är här inne och läser om Grekland – jag ger Sverige 6 8 10 eller högst 12 år och så sitter svenskarna på pottan precis som grekerna gör idag.
  Med strejker hög arbetslöshet bråk på gator och torg och med en regering som är helt inkompetent.
  Dessutom en skenande statsskuld och ett helt folk är ingen tar ansvar – men i Sverige så kommer vi också att ett mini libanon.
  Om 10 år kommer SD att ha 25 % av rösterna och många har vaknat.
  -Jag kommer inte att bli förvånad om ett antal av våra mest hatade politiker hänger och dinglar i lite varstans.
  Vi har även sharialagar och polisen lägger sig inte i vad som sker i Rosengård och liknande områden.
  De rika kommer att bo i gated communities med beväpnade vakter

 4. The Oracle skriver:

  Hela västvärldens kultur är baserad på den grekiska kulturen, matematik, filosofi, teater, demokrati osv. Slavar på den tiden var dem som skötte jobben. Dem som undervisade var slavar, vägarbetare till småbyråkrater renhållningshjon, fängelsevakter, bödlar,och poliser var slavar. Slavar var ett stycke egendom med själ, sade Aristoteles. Slavar fick mat, bostad och allt för att kunna överleva utan problem. Nutida kapitalismen är slavsamhällets arvtagare. Alla ni som skriver här idag jobbar säkert sina 8 timmar om dagen och får en lön som ska räcka till mat, hyra och räkningar för att leva vidare. Saken är att ni är själva är slavar idag utan att förstå det.

  • TARZAN skriver:

   Du har rätt med det här med slavar. Idag är vi slavar under bankerna och under demokratin som inte är en demokrati.
   Men nu handlar detta om det korrupta Grekland och det slöa folket som fakelakisar och att vi svenskar är med på olika sätt för att betala för parasiterna.
   Ett annat problem med Grekland är kommunisterna alldeles för många.

  • elfyma+ skriver:

   Oraclet har inte helt fel denna gång.
   Vår tids nomenklatura och kulturelit har uppenbarligen inspirerats av antikens greker. De är också filosofer, ”konstnärer”, ”statsvetare”, politrucker, journalister och ”kulturarbetare” (fast de inte arbetar).
   Och de förväntar sig att vi barbarer ska försörja dem och torka skiten efter dem.

   Teatrarna har f.ö varit förtäckta bordeller ända sedan antiken om man får tro regissören Malin Westberg.
   (All kultur är nog inte bra kultur).
   https://varjager.wordpress.com/2010/02/18/teatrarna-har-alltid-varit-fortackta-bordeller/

   Och Demokratin i antikens Grekland gällde bara den tidens nomenklatura, inte barbarerna.
   Om väljarna inte röstar ”rätt” i valet så kanske PK-eliten gör som de gamla grekerna – avskaffar rösträtten för oss barbarer.

 5. Göran skriver:

  EU har betämt att ett X antal miljarder skall betalas till europeiska investeringsbanken för att kunna hjälpa de mest utsatta länderna. Sverige har för det ändamålet betalat 25 miljarder svk. Trots det borde Sverige ta ett ännu större ansvar för Greklands ekonomi, enl. en ekonom som uttalade sig på tv- nyheterna. Även Spannien och Portugal skulle enl. honom vara i behov av liknande hjälp.
  Det är märkligt att svenska experter på ekonomi ser Sverige som allmän europeisk egendom, där miljarder av skattebetalarnas pengar kan pyttsas ut hur som helst. Då skall vi ha klart för oss att Spannien för några år sedan gav en miljon illegala amnesti. Det är tydligt att det finns de som tycker att Sveriges skattebetalare nu också skall betala för Spanniens missar i sin invandringspolitik, trots att vi har en egen olönsam invandring att betala för plus en statsskuld som skenar. Helt klart är att Sverige producerar fler dårar än vad vi har behov av. Dårar som dessutom sitter i beslutsfattande positioner. Det är inte konstigt att pengar saknas till det mesta här hemma, då man föredrar att investerar dem i andra länders misstag.

 6. The Oracle skriver:

  TARZAN

  Du insisterar att greker är lata utam att säga själv vad du jobbar med. Tusentals Greker i Sverige jobbade i industrin och som städare när man först kom hit under 60-talet, miljoner Greker i USA och i Australien har jobbat arslet av sig och blivit rätt rika genom sitt arbete.Miljoner Greker jobbar i Grekland och sliter för sitt bröd.Jag har många svenska vänner och nästan alla är människor man kan lita på, men sen finns det några små patetiska rasister som drömmer om Karl den 12 och hitler. Alla artiklar om förtidspensioner och att greker toppar listorna kan du torka arslet med. Jag känner hundratals svenskar som är sjukskrivna och förtidspensionerade eller lever på bdrag. Jag är själv grek och har jobbat sen jag var 15 år gammal och tar inte skit från dig som pratar rasistiskt om ett folk som har skrivit hisoria och bidragit med 99% av allt du har lärt dig idag och format dig så att du kan läsa och skriva och kunna rösta på Jimmy Åkesson nästa val. Filosofera lite över Vikingarnas bidrag till hisorien, ett rövarfolk som var vildar, när man begravde sina döda stoppade man facklor arslet och brände den dödes kvinna (egendom)tillsammans med den döde, men först hade hon blivit påsatt av hela byn. Nu när ekonomiska intressen attackerar euron genom Grekland dyker det upp plötsligt ”experter” som försöker övertyga andra här i en blogg att korruption och lathet ligger i generna, och att det är Grekland som har ”fuskat” Tarzan? Du tycks glömma att Sverige var i en liknande situation i början på 90-talet, innan andra världskriget var Sverige en av dem fattigaste länderna i Europa och utvandrade för att överleva. Tarzan? Man utnyttjade andra världskriget för att växa ekonomiskt. Grekerna krigade i 6 år och jämnades med marken medans Sverige lät nazisterna passera fritt genom landet för att attackera andra länder. Tarzan? vill inte se dig bada i nån strand i Grekland nästa sommar!

  • elfyma+ skriver:

   Varför ta åt sig så väldigt om du tillhör de skötsamma grekerna ? Det är ju ingen som påstår att ALLA greker är lata eller korrupta.
   Det var många länder som ”jämnades med marken” under andra världskriget, ex.vis Japan, Tyskland och Finland. De har byggt upp sin industri och ekonomi trots att de tvingades betala kännbara krigsskadestånd.
   Varför har inte Grekland byggt upp sin industri ?
   Ta nu inte detta som en personlig förolämpning igen, för då kan vi inte föra en konstruktiv debatt. Man måste hålla isär sak och person i en politisk debatt.
   Det är ett svaghetstecken att anklaga folk för att vara ”rasister”,”nazister” o.dyl när de egna argumenten saknar bärighet. Det hör inte hemma i en demokrati.

  • TARZAN skriver:

   Jag lär knappast bada vid någon grekisk strand i sommar eftersom det är svindyrt och dåliga hotell och inte mycket till service.
   ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
   Vad inte Oraklet har fattat här är vår ilska över att vi betalar via EU avgiften pengar till det korrupta grekiska samhället och nu åker vi på att betalar många många miljarder för att fakelaki landet inte ska gå i konkurs.
   -Vi har sedan 80 talat betalt för svensk grekernas inbillade sjukdomar och falska sjukpensioner och nu reagerar vi.
   Jag vet inte ifall Oraklet har kommit hit på sina kamaki meriter eller är andra generationens invandrare men han måste förstå att Grekland har blivit en tragedi bildligt och bokstavligt talat. EU kommer att vittra sönder och Grekland kommer att få klara sig på egen hand och dom grekiska gudarna kommer inte att rädda landet.

 7. elfyma+ skriver:

  Jag kritiserar Grekland som vän, inte som fiende.
  Och som vän vill jag inte låna ut mer pengar till Grekland.(Det snabbaste sättet att bli av med sina vänner är att låna dem pengar).
  Visst kan man bli snorkigt behandladlad som turist i Grekland, men det kan man bli även i Spanien och på Kanarieöarna. Bäst är att åka dit under lågsäsong då de måste fjäska för kunderna för att kunna fylla sina restauranger.
  Grekland är ett eldorado för den historieintresserade. Det är inte bara Grekland som har blivit dyrt för oss svenskar att turista i. Alla Euro-länder + Norge och Danmark har blivit dyra pga den usla växlingskursen.
  Det socialistiska PASOK som under lång tid letts av familjen Papandreou har ett stort ansvar för Greklands ekonomiska utveckling. De har lovat guld och gröna skogar och arbetsfria förmåner för att vinna valen.
  Nu har verkligheten kommit ikapp de socialistiska utopierna. Känns tongångarna igen ?
  Vi riskerar att hamna i samma prekära läge som Grekland om några år om väljarna låter sig luras av PK-partiernas överbudspolitik med ökade bidrag och skatteavdrag för allt möjligt mellan himmel och jord. De rödgröna är värst, därefter kommer småpartierna inom Alliansen som slåss för sin politiska överlevnad med oansvariga utspel om mer bidrag/skatteavdrag.
  Om 20år kanske det är Grekland som pekar finger åt oss om det vill sig illa.

 8. The Oracle skriver:

  Kritiken mot Grekland som ni för här på bloggen har inget med kritik att göra. Kritik ska man föra, det är ”hälsosamt” att föra kritik i ett demokratiskt samhälle. Eftersom ni tycks ha följt Greklands utveckling så borde ni veta att Grekland har aldrig satsat på industri eftersom man har inte så stora naturtillgångar. Jordbruk och turism har alltid varit den största inkomstkällan i Grekland oavsett om Tarzan tycker att man har dåliga hotell i Grekland så kommer det miljoner människor till Grekland varje år och slösar pengar, så är det Tarzan, Grekland har några av dem vackraste stränderna i världen och sol, mycket sol, sånt kan generera mer pengar än vilken industri som helst. Fram till 70-talet så hade Grekland 0 Euro/Drachme/kronor (kalla det vad ni vill) i utlandsskuld. Största katastrofen för Grekland började under 80-talet där den socialistiska regeringen började anställa tusentals människor inom den offentliga sektorn för att kunna hålla sig i makten för dem kommande åren. Detta ledde till att skulden började öka och när man införde Euron i Grekland i början på 2000- talet kom dödsstöten för turismen när det började bli för dyrt för turisterna att semestra i Grekland samt när man införde höga bidrag till Greklands jordbrukare (80-talet och framåt) detta resulterade till att jordbrukarna inte producerade längre, man vill handla billigare jordbruksprodukter från Asien istället och försöker genom bidrag dra ner på jordbruket i Europa. På 30 år har man lyckats få en statsskuld på 290 miljader Euro pga. man har strävat efter att ”utveckla sig”(Sverige har ca 100 miljader just nu och var uppe i 160-170 nån gång i 90-talet tror jag om jag inte misstar mig).I allt detta har Grekland har genomlevt två världskrig, ett inbördeskrig och en militärdiktatur, drabbningen också av jordbävningar, bränder och andra naturkatastrofer spelar roll. Det är uppbyggnaden efter det man betalar för fortfarande idag tillsammans med fel i politisk nivå som man har gjort som jag nämde innan.I allt detta så räkna med att Grekland är på andra plats i Europa när det gäller försvarsutgifter. Att vara lat eller ohederlig pga. gener, DNA eller liknande låter skumt för mig eller så kanske det är så att man är lite avundsjuk på den grekiska livvstilen i Sverige. Sveriges bidragsdel för EU i pengar har med en sak bara att göra (tycks som ingen vill förstå detta) EU-länderna svarar i dag för bortåt 75 procent av Sveriges export. Man BETALAR för att FÅ, det finns ingen annan inkomstkälla för Sverige annars, det är sanningen. Ingen bryr sig om Sverige i Grekland, man skiter fullständigt i Sveriges bidrag till EU, Papandreou har inte begärt en enda krona i stöd från EU sen krisen bröt ut. Grekland kommer klara det här själva, precis som man har gjort under alla år och Tarzan och Elfyma, vill inte se er i någon badstrand i Grekland och njuta av badstränderna.

  • varjager skriver:

   Så sent som i måndags klargjorde dock EU-kommissionären Olli Rehn efter ett besök i Aten att åtgärderna är otillräckliga. Budskapet som han sände ut var att resten av EU-länderna ännu inte vara övertygade om att Grekland förtjänar stöd från Europeiska Unionen.

   Med hästkuren igår kan EU-ledarna nu möta ilskna skattebetalare på hemmaplan som vägrar betala för att Grekland i åratal har misskött sig. Det gäller framför allt Tyskland som förväntas stå för större delen av de statsgaranterade krediterna. I enkät i mitten av februari ansåg 71 procent av de tillfrågade tyskarna att Grekland skulle klara sig på egen hand.

   Enligt uppgifter i medierna planerar EU att ett paket med statsgaranterade krediter på sammanlagt 25 miljarder euro ges av både privata banke r och statliga banker. Bara om detta stöd uteblir är Grekland berett att vända sig till internationella valutafonden IMF, rapporterade de grekiska medierna igår och beskrev stämningen som ”dyster, mörk och nästan uppgiven”.

   –Vi upptäcker varje dag nya hål och nya trampminor i budgeten, medgav i går statsminister Papandreou från det socialistiska Pasokpartit som i parlamentsvalet i oktober förra året vann en jordskredsseger och anträdde med löften om att sanera statsbudgeten. Inför tusentals jublande anhängare sa han på valnatten: ”Idag inleder vi en stor nationell ansträngning för att få landet på fötter igen”.

   Hur enorm den ansträngningen skulle bli kunde han troligen inte ens i sina vildaste drömmar ana.

   De klarar sig enbart om Tyskland ställer upp med garantier.
   http://www.e24.se/makro/varlden/greker-rasar-mot-sparpaket_1902353.e24

 9. elfyma+ skriver:

  @Oracle. Tyskland och Japan har inte heller några naturtillgångar. Finland har skogen, men det förklarar inte t ex Nokias framgångar. Att bygga upp och arbeta inom en exportindustri kräver hög arbetsdiciplin, kreativitet, utbildning och förmåga att organisera, till skillnad mot att driva ett kafé eller en souvenirbutik.
  Din antagonist Tarzan tror stenhårt på turism i Sverige (en annan debatt på Varjager). Jag är inte lika övertygad. Spåren efter turistlandet Grekland förskräcker. Att satsa enbart på en säsongs- och väderberoende turism är inte tillrådigt i ett utvecklat land, möjligen i ett u-land vars enda tillgång är sol, vackra stränder och lågutbildad arbetskraft.

 10. TARZAN skriver:

  ORAKLET tar upp en intressant sak,
  att bränderna kostar mycket pengar
  Min grekiske vän säger att bränderna inträffa varje år och grekerna står handfallna ” jaså brinner det nu igen ”
  – Om vi hade haft samma situation i Sverige hade vi varit förberedda
  nationellt regionalt och lokalt.
  -Men den grekiske mannen antingen det är gubbarna som sitter under träden och dricker ouzo eller kamaki-töntarna på stranden ¤¤¤¤¤ inte fan springer dom upp i bergen och hjälper till med släckningen utan man skyller på regeringen.
  Alltså vad jag vill säga det är fel på den grekiske mannen

 11. elfyma+ skriver:

  ”Grekland bör sälja sina öar”
  Tyska politiker-toppar anser att Grekland bör överväga att sälja några obebodda öar för att få in pengar till landets trassliga ekonomi.
  http://www.affarsvarlden.se/hem/graddfilen/article739931.ece

  Man kanske skulle köpa sig en grekisk ö att ha för sig själv ?
  Kan man få ett insidertips av Oraklet ?
  Det skulle kunna bli en bra penningplacering, under förutsättning att ön blir en självständig stat. Perfekt för oss som vill slippa den höga svenska pensionärsskatten.

 12. TARZAN skriver:

  Att sälja ett antal öar måste vara den totala förnedringen.
  Jag tror att Grekland är nära stats bankrutt …..
  Om jag räknar rätt är statsskulden
  250 % större än den svenska – räntan måste då vara 150 miljarder kronor per år.
  Vi får fråga Oraklet, enligt honom så fixar grekerna detta.
  Men jag tror inte på grekiska sagor

 13. The Oracle skriver:

  Jag tycker Tarzan ska oroa sig mer för Södertälje och Fittja i Sverige istället för dem Grekiska öarna som några tyska politiker önskade sig få (mina barn önskar sig också julklappar varje år). Tarzan kanske har haft någon dåilg relation med någon grekisk man (låter som fruntimmer-gnäll) och skyller allt på dem dåliga generna igen och lathet (han har fortfarande inte talat om vad han jobbar med). Önskar sig Tarzan och Elfyma några grekiska öar så kan jag och tusentals greker personligen erbjuda er våra ”juveler” och säga till alla er ”Molon lave” (slå upp ordet på google) Grekland stadsskuld är 120% av landets BNP, Enligt en ekonomisk plan som man har lagt fram ska skulden till 2013 ha sjunkit till 113,4. Statens upplåning ska enligt planen minskas med 13 miljarder till 53,3 miljarder euro.Det enda man har brgärt från Greklands sida är att låna pemgar med samma ränta som alla andra länder i Europa lånar. Ekonomiska intressen som vill åt Euron har lagt upp räntorna idag för Grekland på ca 6% medans Tyskland lånar med 3%. Man har inte begärt att få ett enda öre av Eu’s skattebetalare( Tycks inte vara någon som vill förstå detta). Till sist vill jag säga till Tarzan att alla vet att Sverige är ett demokratiskt land som har lyckats komma långt efter den andra världskriget, främst genom socialdemokraternas politik som har tvättat bort den rasistiska stämpel som Sverige hade under andra världskriget. Människor har invandrat från hela världen ill Sverige och arbetat tillsammans med alla Svenskar för att bygga upp Sverige till det land som man har idag. Att gnälla och skylla på att människor runt medehelhaver är lata och korrupta påminner om Hitlers ideologi om den ariska rasen och dess överlägsenhet.

 14. The Oracle skriver:

  Glömde föressten en sak, Elfyma! lägg ner det där med Japan,Japan idag har en stadsskuld som är 200 procent av landets BNP. Folk tar självmord i Japan varje dag för ekomnomiska skäl. Tyskland som du hänvisar till har en rekordhög statsskuld på 1,6 biljoner euro.
  Sjuk- och arbetslöshetsförsäkringens kassor är dessutom tömda.
  Kom med några andra exempel istället.

 15. elfyma+ skriver:

  Det ser ut som att Oraklet inte har några argument kvar, eftersom han drar fram rasiststämpeln igen för att tysta sina meningsmotståndare. Dålig debattstil tycker jag.
  Att Grekland får betala högre ränta beror på att de inte är kreditvärdiga, inte betrodda längre. Inte konstigare än att skötsamma personer med säkra panter får lägre ränta än personer med många betalningsanmärkningar, om de ens får låna något alls. Det tillhör grundskolekursen i ekonomi.
  Det vore roligt om Oraklet insåg åtminstone detta enkla faktum.
  Och varför ska länder som har nog av sina egna ekonomiska problem hjälpa Grekland ? Tysklands vilja att hjälpa Grekland ökar knappast när greker utmålar dagens tyskar som nazister och påstår att Greklands ekonomiska problem beror på att Tyskland lagt beslag på, och inte återlämnat, Greklands guldreserv. Att hela tiden söka syndabockar utanför landet löser inte Greklands problem.

 16. TARZAN skriver:

  Oraklets argument tryter.
  Vad han inte vill inse är att det inte är bara så att grekerna sitter på pottan – utan att hela det grekiska skithuset kommer att explodera. Emellertid måste jag tillägga att det finns en likhet mellan Grekland och Sverige.
  Av de greker som jag känner har jag förstått att greker är avundsjuka och jag har fått den uppfattningen att dom kan vara lika avundsjuka som svensken.
  -För mig låter det osannolikt eftersom jag vet att den svenska avundsjukan är inte bara är kunglig den är värst i hela världen. Vad säger Oraklet ???
  -En av mina grekiska vänner säger att 80 % av de svenska turisterna har försvunnit från Grekland de senaste åren på grund av höga priser dåliga hotell och usel service – vad säger Oraklet , stämmer det ???
  -Jag tycker det är synd Grekland har så många vackra öar och så mycket kultur så mycket historia
  Korfu speciellt är så bedårande vackert….

 17. The Oracle skriver:

  Greklands turism har sjunkit pga. Euron, det har blivit dyrt att semestra Grekland, jag har nämt det här minst två ggr i mina förra inlägg och det är ingen nyhet det här. Greklands hotell är i världsklass och miljoner människor kommer fortfarande till Grekland för att njuta av klimatet och stränderna oavsett om Tarzan tycker om det eller inte. Dina ”Grekiska” vänner tycks ha riktig bra koll på hur många svenskar åker till Grekland varje år. Det jag vet är att sommaren 2009 hade den svenska turisten valt att åka till Asien för att njuta av sol eftersom den svaga kronan gjorde det för dyrt för Svensken att semestra i något Europeiskt land. Därför valde man Thailand, Vietnam mm.Den globala recessionen som följde finanskrisen tätt i spåren drabbade två av Greklands viktiga näringsgrenar mycket hårt; sjöfarten och turismen. Det är orsaken till Greklands ekonomiska problem idag samt dem politiska valen man har gjort sen i början av 80-talet. Att skylla på att Greker är lata och att ”slavsamhället” ligger i Grekens ”DNA” är faktiskt rasistiskt och full med fördomar mot ett folk som har kämpat och betalat hårt priset för ett fritt Europa, eller hur Elfyma? När det gäller räntorna som Grekland lånar för är inte realistiska, Italien har större underskott i år än Grekland och större statsskuld än Grekland och korruptionen vill jag inte ens jämföra. Spanien har haft ett rekordhögt underskott i år, Portugal, Irland alla sitter i skitet pga. av den globala ekonomiska krisen. Orsaken till att all media har lyft fram Grekland situatuonen har med Euron att göra, man attackerar den svagaste länken i Euron för att tjäna pengar, Grekland kommer inte bli någons försökskanin och hamna mitt i kriget mellan Euron och dollarn. Antingen garanterar man Grekland normala räntor precis som alla andra länder i Europa med större skuld än Grekland har eller så lägger man ner hela skitet och varje land får klara sig själva. Med en egen valuta idag skulle Greklands ekonomi blomstra igen, turismen, handelsflottan samt exporten skulle öka och landet skulle kunna klara sig lättare ur den här krisen. Sverige har klarat sig relativt bra eftersom man har haft kronan under krisen. Exporten har ökat under ”den svaga kronans” tid och man har klarat det här relativt bra. Om det är så att ni tycker att hela ideen om ett enat Europa är felaktig, så rekommenderar jag att alla länder idag i Europa som är tvungna att importera från varandra lägger ner den här historien och vänder sig mot Kina eller kanske Indien för importen av produkter som behövs för varje land. Sverige är beroende av Europa för att överleva så är det. Till sist vill jag nämna att vice premiärministern Pagalos nämde det där med Nazismen i en tidning när Tyska politiker kallade Greker för ”Tjuvar”. Det han sa är att Hitler tömde Grekernas stadskassa under ockupationen i andra världskriget och att man borde åtminstone säga ”förlåt” istället för att snacka skit i median. Man fär inte glömma att Tyskland är ett land som startade två världskrig och förlorade bägge, det är det sista landet i världen som ska snacka om ärlighet och heder!

  • TARZAN skriver:

   Du verkar vara ett ekonomiskt Orakel och behärskar ett ekonomiskt sinnelag.
   Jag rekommenderar boken;
   Bankerna & skuldnätet
   av
   Ellen Hodgeson Brown

  • elfyma+ skriver:

   Grekland valde själv att gå med i Euro-samarbetet.
   De t o m friserade sin bokföring för att klara inträdeskraven för Euron. Fall på eget grepp kallas det.
   Grekland kan nog inte tvinga grannländerna att betala notan ens med sin överdimensionerade krigsmakt. Tror inte heller att omvärlden längre faller för Greklands tårfyllda klagande. Återstår att rannsaka sig själv och börja ta tag i problemen på ett trovärdigt sätt.
   Strejker och våldsamma protestaktioner kommer bara skrämma bort de turister som ännu inte har skrämts bort av den övervärderade valutan.

 18. The Oracle skriver:

  Att Grekland friserade sin bokföring är en av dem många argument som framförs av media för att pressa upp räntan nu när Grekland ska gå ut och låna nästa månad. Jag vill inte upprepa igen varför man gör så och som sagt kräver inte Grekland (fjärde gången jag har sagt det här nu) ett enda öre från grannländer. Man vill helt enkelt kunna låna precis som alla länder i Europa lånar med större statsskuld än Grekland. Vill man inte ge den garantin så är det lika bra man lägger ner hela Europa ideen.Man vill ha helt enkelt stöd nu när Euron attackeras genom Grekland, är det så svårt att acceptera? Vad händer nästa gång det är Spaniens tur?
  Tarzan! ser ut att vara en intressant bok, till dig och Elfyma rekommenderar jag den här

 19. elfyma+ skriver:

  Kan hålla med om att Italien, Spanien och Portugal också missköter sin ekonomi. Är därför emot Sveriges medlemskap i EU och Euro. Så om Grekland går ur EU och därmed konkar är det deras beslut som de får ta ansvar för själva. Då kan det bli billigare att turista i Grekland, vilket säkert välkomnas av svenskarna.

 20. TARZAN skriver:

  Telepati ???? Jag satt och funderade på ifall Alex Jones möjligtvis hade sagt något om Greklands krisen och då dyker videosnutten upp här.
  Jag TARZAN är en av Sveriges ledande konspirationsteoretiker
  så jag har studerat Alex Jones nu under 5 års tid.
  So now we are speaking business..
  jag vet naturligtvis att man är ute efter att destabilisera Grekland och att skapa en kris med euron. Detta är inget nytt man har hållt på i minst 110 år
  -Men faktum är att grekiska politiker gick med på att fiffla ihop med Goldman Sachs och dom är de verkliga skurkarna.
  Alex Jones uppmanar oss att sätta upp egna hemsidor för att berätta om illuminatis skurkaktigheter. Är du redo för det Oraklet ???? Kanske du kan slinka in på denna blogg och undervisa om den ekonomiska krisen ???

  • elfyma+ skriver:

   Konspirationsteorier som inte kan härledas till någon trovärdig källa eller någon vetenskaplig grund är i mina ögon vidskepelse. Man måste kunna syna och ifrågasätta teorierna på samma sätt som andra påståenden.

 21. The Oracle skriver:

  Eftersom TARZAN säger själv att han är en av Sveriges ledande konspirationsteoretiker överlämnar jag, Oraklet äran till dig att upplysa oss om olika konspirationer som med Greklands hjälp kommer ta kål på Europa!! Låt mästaren tala nu och alla vi lärlingar lyssnar!

  • TARZAN skriver:

   Svaret är extremt kort !!!!!
   Googla på – conspiracy greek finacial crisis
   ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
   Börja läs högst uppe fortsätt och läs artikel efter artikel tills det klickar
   emellanåt kan du kolla på bildena
   ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
   Vad jag har lärt min om konspirationen och konspirationerna sedan 1972 kan jag inte förklara på en kafferast. Boken jag tipsade om handlar om bank konspirationen

 22. The Oracle skriver:

  Jag håller med Elfyma att konspirationsteorier som inte har konkreta bevis kan inte användas som något argument för att disskutera. Men tyvärr har Tarzan använt något som dem gamla grekerna kallade ”Eironeia” dvs. ”ironi”. Ironi kan användas för att undivika att ta ställning till något när man inte har något annat att säga eller när man känner sig ”trängd i ett hörn”. Men att använda ironi krävs det att man kan förstå ordet och dess ursprung. Ironi min vän är att peka fingret mot ett folk som har ”format” 99% av din kultur idag och kalla dem för ”lata och korrupta”.

  Ha det gött!!

  (p.s du har fortfarande inte talat om vad du jobbar med)

 23. […] vinner valet. Det var som bekant socialisterna som genom sin oansvariga överbudspolitik styrde Grekland till den ekonomiska ruinens […]

 24. […] Men den politiskt känsliga uppgiften kan inte bekräftas av CSN:s handläggare eftersom Papan­dreou (lägligt nog) ”utgallrats ur systemet”. Det går inte längre att se hur mycket han var skyldig och hur mycket han betalat tillbaka, säger handläggaren till Varjagers utsände. Mer om detta i tidigare inlägg. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: