Säpo vill inte ge oss sanningen !

Uppdaterat 11/3 -10

I Stasiarkiven finns ett femtiotal svenskar som spionerade för DDR.
”Vi har rätt att få veta vilka som var landssvikare under det kalla kriget – när Sveriges frihet var hotad från Sovjetunionen och dess satellitstater. Därför skandalöst att Säpo – kanske med regeringens goda minne – vägrar oss den möjligheten när det gäller DDR”, skriver SvD på sin ledarsida.

Svenskarna spionerade, lämnade information eller var inflytandeagenter för DDR:s räkning – och det är dessa akter som Säpo inte vill ge klartecken för.
Motivet är att: ”Allmänintresset måste vägas mot konsekvenserna det kan få för rikets säkerhet. Men det är också mycket känsligt för de personer som pekas ut som agenter i Sverige”.
”Det är svårt att se hur offentlighet om historien skulle kunna skada rikets säkerhet i dag. Att det är känsligt för de utpekade personerna är däremot lätt att förstå.
Självklart måste uppgifterna hanteras med varlighet, men om Finland, Tjeckien, Tyskland och andra länder med kan visa öppenhet borde också vi också kunna göra det”.
Kammarrätten har i en färsk dom gått på den hemliga linjen och vägrat Birgitta Almgren, som har begärt ut akterna, tillgång till dem. Domen ska nu överklagas till Regeringsrätten (SvD).

Vad är det som ska döljas ?

Ny Demokrati krävde tillgång till Stasi-arkiv redan 1993
(Ref.Ian Wachmeister).
Flera riksdagsmän har senare motionerat om att SÄPO:s Stasi-dokument blir öppna. Senaste motionen från 2007 avslogs i flera instanser Riksdagen avslog motionen 2008-03-12.

Kontakter inom etablissemanget.
Det finns uppgifter som tyder på att Stasi haft kontakter på Aftonbladet, DN, Sveriges Radio, politiker på vänsterkanten etc.
Aftonbladet, som anser sig ha en högre moral än vi inkorrekta, har själva ett röd/brunt förflutet. Genom att alltid skrika högst om ”nazister” och ”främlingsfientliga” hoppas de kunna avleda intresset från sin bruna historia och sitt stöd till NaziTyskland under 2:a världskriget. (Ord mot Ord).

Det finns uppenbarligen mäktiga intressen inom etablissemanget (media och politiker) som fortfarande har något att dölja.
Vilken roll har Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som inrättades 1 jan 2008 ?
25/2-10 SR-P1: Regeringen kan bevilja undantag från sekretesslagen- om de vill (Prof. Dennis Töllborg)
11/3-10: Beatrice Ask vill inte öppna SÄPO:s Stasi-arkiv (TT/DN)

//Elfyma+

13 Responses to Säpo vill inte ge oss sanningen !

 1. Göran skriver:

  Det är förmodligen kända personer högt upp i den vänsterpolitiska hierarkin. Personer man minst anar vilket skulle skada den rödgröna röran. Så länge man vägrar att lämna ut information är det fritt fram för spekulationer.

 2. JOG skriver:

  Finns det ingen med tillgång till Säpo arkivet som kan ”läcka” lite diskret?Det här är verkligen intressant och alla har vi rätt att veta vilka som var beredda att sälja sitt land.

 3. […] Säpo vill inte ge oss sanningen ! […]

 4. robban skriver:

  varför är det ingen som går till källan dvs cia alt tyskarna som har hand om arkiven, dom har ingen vinning på att mörka dokumenten. säpo är ju fan en lokal spärr bara

 5. Bo skriver:

  SVD är den enda tidning jag regelbundet läser på nätet eller överhuvudtaget. Den tidningen är såvitt jag vet minst förruttnad och minst infiltrerad av kommunister och Gröna Khmerer.

  Självklart skall Sveriges Stasispioner hängas ut. De som inte var det skulle samtidigt befrias från misstanken.

  Undrar om Pierre Schori var Stasi-Agent?

 6. TARZAN skriver:

  Jag tror det finns spioner som idag sitter högt upp i flera partier inte bara de röda och sen har vi kanske någon Bonnier och en och en annan kultur knutte.
  SÄPO har iallafall hållhakar.

  • elfyma+ skriver:

   Det är bara Ny Demokrati och några enskilda Moderater som har motionerat i Riksdagen om ökad öppenhet i Stasi-frågan, dock utan att få stöd från något håll. Det tyder på att alla partier har något att dölja. Många av dagens etablerade politiker var väldigt röda i sin ungdom.

 7. preact skriver:

  Så länge dessa herrar/damer i DDR:s tjänst lever, lär
  vi icke få tillgång till deras identitet.
  Det gäller bara att få en majoritet i Sveriges riksdag så…

 8. Blade skriver:

  De här spionerna och inflytandeagenterna (c:a 900 i Sverige enligt någon uppgift), kan vara en förklaring till Sverige idag även om DDR inte finns längre. Det DDR,Sovjet inplanterade i fiendeland (kopplat till det som då kallades Nya vänstern) har sen levt sitt eget liv. Vem vann egentligen det Kalla kriget?

 9. Oskar skriver:

  Otroligt att detta kan förekomma i en demokrati där vår egen säkerhetspolis går i politikernas fotspår och döljer information för allmänheten. Men är inte Stasiarkivet offentligt och vem som helst kan åka dit och leta i arkivet?

 10. kalvtunga skriver:

  Var det inte så att både VPK och senare utbrytarna APK sponsrades med reda pengar på den tiden. Eftersom det borde vara preskriberat vid det här laget så borde väl båda Lasse Werner och Rolf Hagel kunna ta bladet från munnen.

 11. elfyma+ skriver:

  Vilken roll i mörkläggningen har Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som inrättades 1 jan 2008 ?
  http://www.sakint.se/

 12. Gotiska klubben skriver:

  Naiviteten är stor om man tror att detta handlar om dåligt omdöme och ideologi. Visst kan det spela in, men huvudorsaken har antagligen vait egennytta, egennytta i form av pengar, förmåner och karriär.

  Kanske också rädsla. Om det finns någon som var Stasiagent för att denne inte vågade annat, träd fram nu, innan det är för sent. För avslöjas du en dag, ja då finns det inga ursäkter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: