Grekerna inkompetenta att sköta sin ekonomi ?

Uppdaterad 18/2-10

Greklands ekonomiska kris, som jag skrivit om tidigare, kan bli svår att komma till rätta med om man får tro Klas Nordfält som ringde till SR-RingP1 i måndags. (Ring P1 15/2 start 35:15). Klas Nordfält ansåg sig vara väl förtrogen med förhållandena i Grekland efter att ha arbetat där under många år, bl.a som Vd för ett svenskt dotterbolag i Grekland.

Fiffel har blivit ett sätt att leva.
KN var mycket kritisk till att EU:s revisorer inte  för länge sedan avslöjat Greklands uppenbara fiffel med bokföringen och den utbredda korruptionen i landet. Fifflet och korruptionen var tydligen något alla ägnade sig åt, även samhällets stöttepelare.
En av KN:s  vänner, en välutbildad 35-årig grekisk företagsledare,  hade sagt rakt ut att
” Jag uppfostrar mina barn att lära sig lura sig fram. Hellre att dom blir  cheaters och winners, än att dom blir hederliga losers.”

Svårt att se någon lösning.
KN kunde inte förstå hur ett helt folk kunnat sjunka så djupt moraliskt, och han hade svårt att se hur Grekland skulle kunna komma till rätta med sin ekonomiska ”härdsmälta”. Det är han inte ensam om att tycka.

Det allvarliga är att krisen inte bara drabbar Grekland. Även Euro-länderna och Sverige kommer att få vara med och betala notan på ett eller annat sätt, åtminstone så länge vi är med i EU.

Efterdyningar.
16/2-10.  Borg tror inte Greklands plan räcker. Vill se fler åtgärder (DN).
18/2-10.  Eurosamarbetets trovärdighet är hotad som en följd av krisen i Grekland.(E24)
18/2-10. Sverige kan rädda Grekland (Affärsvärlden)

Tidigare inlägg:
Vi betalar Greklands höga pensioner via EU.
Greklands krisekonomi. Vad händer nu ?

//Elfyma

13 Responses to Grekerna inkompetenta att sköta sin ekonomi ?

 1. Arge Surfarn skriver:

  Grekland först, sedan Portugal, Spanien , Irland och kanske Italien och Baltikum sen. EU kommer i förlängningen att trasas sönder med fruktansvärda konsekvenser för miljoner av Européer.

  Den 13 November 1994 är en fruktansvärt mörk dag i Sveriges historia. Den dagen röstade den sovande Svensken sig själv, sina barn och barnbarn för Sveriges avskaffande.

 2. TARZAN skriver:

  Tack för att du tar upp ett sånt här super viktigt ämne, jag förstår inte varför PI och FN inte skriver en rad om detta.
  -Det positiva med vitlökslandets dåliga ekonomi är att hela EU kan rämna på grund av skulderna.
  C I A har kommit fram till att EU kommer att upplösas inom 15 år och det tror jag på.
  – Grekerna tycker att EU är fina fisken för EU har hela tiden pumpat in pengar i råttboet – men nu har rått lukten kommit in i ventilations systemet.
  – Berlusconi och mafia landet ligger också risigt till och Portugal kanske Spanien kan klara sig.
  – Jag skulle vara positiv till EU ifall inte sydländerna hade varit medlemmar

  • elfyma+ skriver:

   Kan hålla med. EU-avgiften baseras på respektive lands tullinkomster, momsintäkter samt bruttonationalinkomster (BNI), se länk.
   http://www.eu-upplysningen.se/Aktuellt/Nyheter/EU-avgiften-297-miljarder-nasta-ar/

   Smarta medlemsländer ser då till att ha låg moms och en stor svart ekonomi för att få lägre avgift. Inte konstigt att Sverige som har hög moms och bokför t o m trafikolyckor som BNI, får hög EU-avgift. Storbritannien (tack vare Thatcher) har dessutom en rejäl (omotiverad) rabatt på avgiften. Det är nog bara Sverige, Finland, Nederländerna och möjligen Tyskland som gör rätt för sig i EU. Övriga länder parasiterar på oss.

 3. Arge Surfarn skriver:

  Detsamma Tarzan.
  Om EU bestod av Skandinavien, Benelux, Tyskland , UK och Frankrike hade det vart annorlunda.
  Varför skall vi betala för andras inkompetens?

 4. H skriver:

  Med en bidragsekonomi så blir det på det här sättet. Tänk att man kan se paralleller med vissa områden inom Sverige. Socialbyrån EU. En annan sak som går att observera är att ju närmare muslimska och gamla kommunistiska länder man kommer inom EU desto större verkar oärligheten bli. Bevara oss för fler östländer och Turkiet!!

 5. niklas skriver:

  Ett stort problem är att i ett land som Italien, kanske även Grekland, är det legitimt nästan en självklarhet att skattesmita. Att sen Berlusconi med sitt största företag maffian återinfört skatt på kapital på bara 5%. Enligt tidningen Fokus 12-18 februari (propagandatidning för övrigt men en del bra artiklar, om man sållar bra) Kontentan är att i Sverige betalar vi skatt, fast 6 miljarder svarta pengar om året skapas i just detta land. Reviderar, Vi arbetstagare i Sverige betalar skatt och det gör inte länder, lite generaliserade, kring medelhavet. Förövrigt så är det lite synd om Tyskland som just ville ha med Sverige just för att vi var det enda land som var reko.

 6. niklas skriver:

  Just som H säger så är oärligheten större ju söderut man kommer, och ju österut man kommer. Samt väst om Storbritannien man kommer, eller kanske väst om Oslo. Fast norrmännen köpte inte Jas planet utan f-16, går inte att lita på dem heller.

 7. H skriver:

  Det man skulle kunna hoppas vore att Grekland sattes åt riktigt ordentligt nu. Börja med pensionen för alla. Tio månadsutbetalningar i stället för fjorton och dra ner den till svensk nivå (!!).

  MEN…då finns det förmodligen krafter från andra länder runt Medelhavet som inte GILLAR LÄGET…eftersom dom kommer efter (inklusive Frankrike som är STÄNDIG bidragsmottagare och en av huvudockupanterna inom EU).

  Dessa kommer att förespråka att de kontinuerliga bidragsgivarna och OCKUPERADE inom EU ska ge mer.

  • Niklasp skriver:

   Som säges är ju att för att få en positiv tillväxt är att exportera mer än man importerar. Vad exporterar Grekland och Italien, förutom korruption och porrfilm? Får kapital från turism kanske men nu har de varit ivriga och höjt priserna för alla turister. Vem har råd att turista där nu mer? De har ju inget annat än turistnäring. Skogen har de huggit ner, kanske kan exportera vetenskap, de var ju framstående förut, ironisk. Sen är väl grundtanken med EU grejen att alla länder inte sitter på samma förutsättningar. Länder är alltså för små för att fungera globalt jämförelsevis emot USA? Usa är stort och har malm skog mineraler samt Florida, sol bad och pina-colada , har alltså det som EU länderna har ihop, typ. OKEJ jag är INTE för någon sådant men det är detta som det verkar åt. Vill inget mer än att dra oss ur EU för att detta är ett återvändsprojekt. Jättefin tanke men det fungerar ju uppenbarligen inte. Europa är inte plötsligt nyblivna stater. Detta är generalfelet som globaliseringsförespråkarna börjar ta till sig, tror ja

 8. Blodsven skriver:

  Att EU är ett idiotprojekt, insåg jag långt innan jag röstade NEJ till skiten! Bara till för odugliga tjänstemän att håva in oskäliga ersättningar, samt vara så långt åt helvete från verkligheten som möjligt…

 9. preact skriver:

  Just de! Även när grekerna var här i en kort vända, reste de sedan hem med förmånliga förtidspensioner, utbetalade från vårt ädla ATP en gång i tiden.

  Och nu har Borg lovat dem hjälp av våra skattepengar, även om vi inte ingår i deras euron. Vi är nutidens slavar, utan tvekan…

 10. […] inlägg: Grekerna inkompetenta att sköta sin ekonomi ? Vi betalar Greklands höga pensioner […]

 11. […] Senare inlägg: ”Fakelaki” smörjer Grekland Grekerna inkompetenta att sköta sin ekonomi ? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: