Klimatet i framtiden- Istid eller ”växthus” ?

Uppdaterat 25 feb-10.

Klimatmyten
Det är lite svårt att tro på växthuseffekten när man tittar ut genom fönstret denna vargavinter.  Jag har i tidigare  inlägg hävdat att även naturliga klimatvariationer kan spela in.  Och om det finns en  ”växthuseffekt” så behöver det inte vara en nackdel för oss som bor i Norden. Om ”växthuseffekten” kan fördröja nästa istid så är det ju en fördel, åtminstone för oss nordbor. Här följer ett sammandrag från SGU:s hemsida.

Vilket klimat kan vi förvänta oss i framtiden? (Källa: SGU)
I ett längre tidsperspektiv är det sannolikt att naturliga variationer kommer att ha stor påverkan på klimatet. Men det finns också prognoser som förutsäger att människans utsläpp av växthusgaser kommer att påverka jordens klimat under många tusen år. Det skulle i sin tur innebära att nästa istid kan komma att inledas betydligt senare än vad som annars vore fallet.

Naturliga klimatförändringar
Men även om effekterna av den ökade växthuseffekten inte skulle bli så kraftig som många befarar, visar historien att vi inte går säkra från stora och snabba förändringar av klimatet. Naturliga klimatförändringar kan vara fullt jämförbara med eller större än de som människan kan orsaka. Den snabba sänkning av temperaturen som till exempel skedde vid början av Yngre Dryas visar att de naturliga klimatförändringarna kan komma att påverka oss människor högst påtagligt.

En ny Istid  ?
Om vi ser bakåt i tiden ser vi att kalla och långvariga istidsperioder på närmare 100 000 år har avlösts av relativt korta mellanistider som varat 10 000–15 000 år. Det är därför högst troligt att vi går mot en ny istid. En övergång till ett istidsklimat kan gå fort och påverkar direkt levnadsbetingelserna för växter och djur. Delar av vårt land kan då snabbt övergå till tundra med permafrost. Det kommer dock antagligen att dröja många tusentals år innan större delen av vårt land täcks av glaciäris. Läs mer på SGU:s hemsida.

Uppdateringar och Lästips.
25/2-10: ”Så börjar istiden”. Läsvärt inlägg på Newsmill.
25/2-10:  Åtta svenska klimatforskare som går emot strömmen.
25/2-10: Al Gore blir den första koldioxidmiljardären ?
25/2-10: Fred Goldberg skrev brev till Kinas regering om klimatbluffen.

// Elfyma+

Tidigare inlägg:
Växthuseffekten en lönsam myt för MP ?
Kylan är Norges fel (eller förtjänst) !
Är vindkraften bara en politisk vindflöjel ?
Alkoholberoende intressen styr Sverige.

12 Responses to Klimatet i framtiden- Istid eller ”växthus” ?

 1. leffe45 skriver:

  Förhoppningsvis får vi nu efter de senaste avslöjandena om ett bluffande IPCC få en miljödebatt värdig namnet.
  Bidrar gärna med en klok röst.
  http://www2.unt.se/artikelprint/1,5070,MC=28-AV_ID=933384-SC_ID=200,00.html

 2. Arge Surfarn skriver:

  varmare eller kallare klimat? Det är faktiskt helt omöjligt att veta. Det beror ju också på vilken lutning jordens axel har, och den följer inga exakta cykler.
  Solen är solklart den största anledningen till värme 🙂

  För övrigt så är det några forskare som säger att vi går mot en kallare period nu som skall vara 30 år eller så.

 3. Lillan skriver:

  Att hetsa upp sig för klimatförändringar är idiotisk, då dessa sträcker ut sig under tusentals år och människan lever på sin höjd lever i 80-90 år. Kanske Metusalem märkte något men även han är avliden.

  Finns det något som verkligen är oroande är befolkningstillväxten, fångade som vi är bland medicinska framsteg, mat till de flesta, och ovilligheten att göra ett mindre antal ungar.

 4. Arge Surfarn skriver:

  Befolkning på jorden har 6 dubblats på ca hundra år så det är det största hotet mot mänskligheten. Så jag är lika oroad för det som du är Lillan!

 5. Daniel skriver:

  Detta låter interessant. Så det du framställer är att vi skyndar på något som ändå skulle hända?

 6. JOG skriver:

  Smarta inlägg här ,måste absolut hålla med både Arge Surfarn och Lillan

 7. […] När den seriösa Elisabeth Höglund ville ha en neutral rapportering om de ”apatiska” barnen hamnade hon i onåd på SVT och tvingades sluta där. EH ville också granska klimatdebatten, vilket är som att svära i kyrkan. […]

 8. Helena Palena skriver:

  Till alla som tror att människan kan påverka klimatet kan man bara säga: Vad tror du händer om Solen slocknar?
  Hade vi istid här för 10 000 år sedan? Var det så varmt här under bronsåldern så vindruvorna växte här?

  Sluta gnägga om glaciärerna smälter eller inte. Ta itu med all plast i haven istället och annat som vi kan göra något åt.

 9. […] denna fördärvliga trend. Men de är väl tvungna för att överleva i rådande politiska klimat. Klimatforskningen växer av samma skäl också lavinartat, livligt uppbackade av Mp (Mytpartiet) och de andra […]

 10. klimatförändringen.nu skriver:

  Ny istid kan komma
  Vid slutet av den senaste amerikanska istiden bildade smältvattnet från isen som täckte Nordamerika en gigantisk sjö. Tillslut brast en isbarriär och smältvattnet strömmade ut i nordatlanten.

  Detta störde golfströmmen så mycket att den slutade fungera. Europa är beroende av golfströmmen och den värme som den förser kontinenten med. Avbrottet gjorde att Europa snabbt gick in i en ny istid.

  Över Nordamerika ligger Grönlands enorma glaciär. Kan historien upprepa sig?

 11. […] Klimatet i framtiden- Istid eller ”växthus” ? […]

 12. […] när man tittar ut genom fönstret denna vargavinter.” Det är t o m kallare än den förra rekordvintern. Inget töväder finns i sikte och vill man hitta en vinter med så ihållande kyla får man i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: