Är S och SD samma andas barn ?.

S och SD är samma andas barn skriver Alexander Bard och Jan Söderqvist (initiativtagare till det liberala nätverket Liberati) på Newsmill .
De skriver bl.a: ”Socialdemokraterna delar sin föreställningsvärld med Sverigedemokraterna i många viktiga avseenden. De längtar båda tillbaka till ett förlorat samhälle – Folkhemmet – de värnar enhetskulturen och de är intoleranta mot avvikare”

Ett parti på höger- eller vänsterkanten ?
Det intressanta är att ”libertinerna” anser att SD är ett vänsterparti, inte ett högerparti som PK-media på vänsterkanten alltid hävdat. Det finns onekligen en del poänger i deras argumentation som visar att de är bättre pålästa och vidsynta än vad som är vanligt hos SD-kritiska debattörer.
Men om ”statsvetarna” inte ens kan enas om vilken politisk ytterlighet SD skall tillskrivas, så säger det mera om dessa självutnämnda ”experter” än om SD.

Vi får inte falla i farstun för ”libertinernas” retoriska grepp som vid en första anblick ter sig logiska.
Med samma logik skulle S kunna buntas ihop med t ex FP.  Skillnaden mellan Mona Sahlins och den inflytelserika socialliberalen Birgitta Ohlssons syn på t ex invandringspolitik är hårfin.
Vi kan således med samma retoriska grepp hitta beröringspunkter mellan alla partier beroende på fråga. Det komplicerar tillvaron för alla enkelriktade journalister som tror att allt passar in i en traditionell höger-vänsterskala. Det var likadant när Miljöpartiet kom in i Riksdagen första gången.
Jag är inte medlem i SD och har ingen mikrofon i Jimmie Åkessons sovrum. Jag kan därför bara kan utgå från officiella uttalanden, TV-sändningar från den senaste landsdagen och debatten på SD-vänliga bloggar.

Svårt att sätta etikett på mittenpartier.
Min tolkning är att SD är ett mittenparti med invandringen som sin profilfråga.
Problemet/fördelen med mittenpartier är att de i vissa frågor är röda och i andra frågor blåa. Man måste därför vara påläst för att förstå partiets linje i allmänpolitiska frågor.
SD kommer i likhet med övriga partier att driva sina profilfrågor om de kommer in i riksdagen, något annat vore att lura väljarna.  Vilken konstellation SD kommer att stödja är följaktligen avhängigt de andra partiernas agerande.

Debatt mot Jimmie Åkesson ?
”Libertinernas” försök att bunta ihop S med SD är intressant som tankeexperiment, men lika kontraproduktivt som att bunta ihop SD med något av allianspartierna.
Men man behöver inte dela författarnas slutsatser för att tycka att inlägget är läsvärt och tankeväckande.

En direktsänd TV-debatt på lika villkor mellan Alexander Bard och Jimmie Åkesson skulle bli en spännande upplevelse, till skillnad mot de etablerade partiernas sömnpiller. Men även en debatt på Newsmill skulle vara intressant att följa.
Begreppet ”Folkhemmet” är lite luddigt. SD:s inställning till marknadsekonomi och religion (inkl. kristendom) behöver också utvecklas och förklaras så att även vi ateister förstår.
Läs även:
”Vinnare och försvinnare i välfärdsstaten” på Newsmill.
Av Kaj Grussner om folkhemmets ekonomi.

//Elfyma+


2 Responses to Är S och SD samma andas barn ?.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: