Syraattacker mot kvinnor vanligt i Bangladesh.

Hört idag på SR-P1 Radiokorrespondenterna  (start kl 07:15).
I många länder i asien har syraattacker blivit ett vanligt sätt att skada kvinnor som inte är tillräckligt fogliga och undergivna männen. Det kan också handla om svartsjuka eller att ratade män hämnas.
Attackerna utförs ofta på nätterna, varför även män och barn som sover bredvid kvinnorna drabbas.
I Bangladesh genomförs minst en syraattack varannan dag. Syraattacker förekommer även i Pakistan, Indien, Kambodja och Uganda. Myndigheterna negligerar detta allvarliga problem, endast 10% av förövarna fälls.
I programmet intervjuas en ung kvinna från Bangladesh vars make kastade syra på henne medan hon ammade deras gemensamma barn. Hon fick 42%:ga brännskador och brösten frättes bort. Det var ett under att hon överlevde attacken.
Hennes enda brott var:
Mannen ville köpa sig en fru till och ville att hon skulle hjälpa honom med detta. När hon inte ville hjälpa till med affären, kastade maken syra på henne.

Reflektion:
Den svenske mannen framstår vid en jämförelse som ett under av jämställdhet.
Sveriges feminister vet inte hur bra de har det egentligen.
De skulle inte överleva många dagar i  t ex Bangladesh.

// Elfyma+

13 Responses to Syraattacker mot kvinnor vanligt i Bangladesh.

 1. Bo skriver:

  Jag förmodar att det handlar om svavelsyra. Märkligt att de så ofta blir totalt vanställda. Om man skyndar sig att skölja med vatten, klara man sig ofta utan allvarliga skador, även vid stänk i ögonen om man är snabb, såvida inte syran är upphettad, eller ”rykande” (extremt stark, mycket svår att få tag på). De vet nog helt enkelt inte om att man måste tvätta sig omedelbart. Ofta finns nog inte vatten tillgängligt på nära håll.

  • elfyma+ skriver:

   @ Bo
   Inlägget är en sammanfattning av reportaget.
   De sköljer med vatten så fort de kan.
   Vilken typ av syra som används omnämns inte.
   Men resultatet är förödande.

 2. TARZAN skriver:

  Männen i de länder som du räknar upp är totalt värdelösa.

 3. xmaverickx skriver:

  Man sätter oftast inte värde på det man har,förrän man har förlorat det.
  Och har man en gång smakat på frukten från kunskapens träd finns ingen väg tillbaka till oskulden.
  Feministerna och sossarna och alla andra pk-iter,kommer att se tillbaka på det Sverige som det var innan de gav bort det till islamisterna,om de fortfarande är vid liv,och förbanna sin egen dumhet.

 4. Marie skriver:

  Tragiskt att en människa på några korta ögonblick väljer att förstöra en annan människas liv. Vad säger kvinnans släktingar om detta – emedan rättssystemet inte fungerar. Läste om en liknande händelse från Iran där mannen skulle bestraffas sju gånger värre i fängelset. Ickevåld som Ganhdi förespråkade är den väg vi människor är predestinerade att gå för att kunna leva sida vid sida på planeten.

 5. xmaverickx skriver:

  När kommer den första syraattacken i Sverige?
  Eller det har den kanske redan gjort?

 6. naivtive skriver:

  Gud-run var är du? Kan vi få en komentar?

 7. […] Syraattacker mot kvinnor vanligt i Bangladesh. […]

 8. Marie skriver:

  ”Sveriges feminister vet inte hur bra de har det egentligen. De skulle inte överleva många dagar i t ex Bangladesh.” skriver du. Okej – så enligt dig ska alla kvinnor som inte blir torterade vara jävligt tacksamma, eller vadå? Helt otroligt dumdristiskt och skevt resonemang. Du ska vara glad över att du inte lever i en aktiv vulkan. Du ska vara glad över att du inte utsattes för sexuella övergrepp när du var en liten pojke. Och du ska vara glad över att du inte är en kvinna som blivit styckmördad. Eller hur långt kan man ta ditt sjuka resonemang? Jag kommer aldrig någonsin vara TACKSAM för att bli behandlad jämställt som kvinna. Aldrig någonsin. Det är min rättighet, för helvete. Helt otroligt hur jävla gnälligt det kan bli när den stora konspirationen män emellan upplöses./Marie

  • varjager skriver:

   Det är väl det som är pudelns kärna. Ni kan aldrig vara tacksamma. Du slipper syra, du har lika många rättigheter som män. Men tystnaden från er i samband med Islam är så talande att du bara framstår som rabiat.

   • Marie skriver:

    Jag har inte ens skrivit något om islam. Du kan ju inte tänka. Förtryck av kvinnor handlar just om förtryck av kvinnor. Sen om vissa väljer att tolka sin religion så att den stödjer deras handlingar så är det en annan sak. Det finns massor av kvinnoförtryck som utförs under alla de abrahamitiska religionernas namn, men det gör inte att det handlar mer om religion för det. Sluta stereotypisera människor, och sluta med att tillskriva mig begrepp som ”ni”. Du har ingen aning om vem jag är, och jag är en individ – ingen grupp. Om du verkligen bryr dig, arbeta voluntärt i de länder där folk är utsatta. Mänskligheten vinner ingenting på dina försök att hetsa opinion till hat av specifika religioner. Samtidigt är det varken något nytt eller unikt sätt att tänka, som du vill få det att framstå som. Ditt resonemang har varit norm i flera hundra år genom mänsklighetens historia, och det har tyvärr inte funkat. Evolutionen måste fortsätta. Du missar målet. Tyvärr. Samtidigt orkar jag inte diskutera mer, för jag vet att vi har helt olika perspektiv, och förmodligen inte kommer nå någon som helst gemensam förståelse. Känner igen det här från massvis av diskussioner med mina egna släktingar från äldre generationer. Männen då. Kvinnorna i de generationerna har tyvärr oftast inte haft tillgång till utbildning och arbete i samma utsträckning, vilket gjort dem mentalt handikappade. Mycket, mycket sorgligt.

   • varjager skriver:

    Det som är sorgligt är att du kallar dina systrar mentalt handikappade för att de inte ser ”problemet” ur din synvinkel. Du har ingen aning vem jag är men ändå anser du att du vet hur jag tänker. Du har däremot rätt i att du och jag aldrig kommer se saker på samma vis.

 9. Daniel skriver:

  Marie, du skickar dubbla budskap. Först säger du att vi behöver leva i fred genom ickevåldsprincip för att kunna samexistera. Sedan gör du raka motsatsen och attackerar personers åsikter, hur ska du ha det?

  Att skylla på islam funkar inte, det är människor som gör en otäck tolkning av Koranen, till sitt rättfärdigande för den vidigra handlingen. Vare sig det är gäller mobbning, terrorism, våldsbrott så rättfärdigar förövaren det. Det vi kan göra, är att fördöma handligen och prata öppet om vad vi tycker om sådana här saker. Ja jag sa öppet, och då måste alla få komma till tals (!) utan bli nedtryckta för att de ”råkar” tycka annorlunda. Däremot kan hen ju då säga ”jag förstår inte alls varför du tycker så?”.

  /Daniel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: