Jemen utpekas som ny bas för terrornätverket al-Qaida.

Läser i SvD att nu är det Jemen som gäller. Det är konstigt hur enkelt det är för dessa terrornätverk att byta baser i islams grundområde? Men kan det vara så att de gärna håller sig i sin hem miljö?

”Det misslyckade sprängningsförsöket på juldagen av ett passagerarflygplan på väg till Detroit fäste uppmärksamheten på Jemen. Bombmannen, 23-årige Umar Farouk Abdulmutallab, erkände i förhör att han fått utbildning och utrustats för sitt självmordsuppdrag i den fattigaste av alla arabländer.
– Det är dags för det internationella samfundet att göra klart för Jemen att det finns förväntningar och villkor på vårt fortsatta stöd för landets regering, sade Clinton.

Underrättelserapporter från Afghanistan, Pakistan och andra länder har entydigt under de senaste månaderna pekat på att al-Qaida är på väg att bygga upp starka baser i Jemen för att träna extrema islamister i terrorverksamhet. Målet sägs vara att ta kontroll över de muslimska motståndsrörelserna i regionen.

För al-Qaida finns många fördelar med att operera från Jemen.
Jemen hyser också sedan länge flera militanta islamistgrupper, som har utfört en rad attentat. Det mest spektakulära skedde i oktober 2000 då en sprängladdning exploderade på den amerikanske jagaren Cole i Adens hamn, då 17 personer dödades.
Fattigdom, korruption och en kraftig befolkningsökning skapar grogrund för fundamentalistisk propaganda. Viktigt för al-Qaida i Jemen är också att terrororganisationen under de senaste åren tycks ha fått nya starka ledare.
Vid en uppseendeväckande rymning 2006 kom 23 fångar, varav många kända terrorister fria.
En 36-årig saudier, Said Ali al-Shihri, som efter sex år på Guantánamobasen blev frisläppt har också återvänt till en ledande roll för al-Qaida i Jemen.
Men det namn som fått störst uppmärksamhet i USA är den radikale imamen Anwar al-Awlaqi. Han är född i USA men tillhör en förmögen jemenitisk familj och har propagerat i flera amerikanska moskéer.
Han reste till Jemen 2006 och har sedan kopplats till al-Qaida och har en direkt koppling till flera av de svåraste terrordåden i USA.
al-Awlaqi hade kontakt med minst tre av de ansvariga för attacken den 11 september 2001. Han lärde också känna major Nidal Hasan i USA – ansvarig för massakern på militärbasen Fort Hood i Texas i november i fjol då 13 personer mördades – och fortsatte via e-mejl ha kontakt med denne från Jemen.”

Som sagt man kan fundera på det….

Varjager

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: