Minaretförbud anmält till Europadomstolen

”Hafid Quardiri, tidigare moskétalesman i Genève, berättade i tv-kanalen Television Suisse Romande att han har anmält resultatet av den schweiziska folkomröstningen till domstolen med motiveringen att det strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter – särskilt rätten till trosfrihet och rätten att slippa diskriminering.”

Minaretförbudet nu i Europadomstolen, DN

Men om detta sedan tas upp återstår att se, jag är inte så bevandrad i juridiken.

Det har pågått en diskussion sedan omröstningens resultat blev känt att man ville överklaga, men enligt bloggen Politically Incorrect ska en jurist vid Europadomstolen tidigare ha sagt att eftersom ett beslut taget genom folkomröstning inte kan överklagas i Schweiz så hamnar man i en unik situation. Dessutom har aldrig ett beslut i en folkomröstning hamnat i EU-domstolen.*

Domstolen i Strasbourg, vakar över respekten för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, som fastställs i Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Det är inte en EU-institution, men Europarådet, som innefattar också icke-EU-landet Schweiz.

Europarat: Minarett-Verbot schwer anfechtbar, PI

Den förre talesman i Genève moskén, Hafid Ouardiri (foto).

Ouardiri och hans legioner av advokater förespråkar nu pro-islamiska regler.
De menar att Schweiz är bundet av sin anslutning till Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter, som kan granskar i domstolen i Strasbourg – även mot folket.

Moslems klagen gegen die Schweiz in Straßburg, PI

En kommentar före omröstningsdagen den 29 november:

”Ett beslut om minaretförbud skulle dock ha ”goda chanser” att fällas av Europadomstolen, enligt Schweiz justitieminister Eveline Widmer-Schlumpf. Men varför tillåter regeringen en folkomröstning vars ena utslag inte kan tillämpas?”

Minaretfrågan delar schweizare, SvD

Från en annan SvD-artikel vars länk inte längre fungerar av någon anledning:

”Detta initiativ kan inte tillämpas. Det är första direkta krocken mellan folkviljan och internationell lag. I slutändan kommer internationell lag att vinna eftersom minaretförbudet inte kan införas, fastslår Auer i tidningen Le Temps.”

*med reservation i det fall jag missuppfattat den krångliga juridikens ‘irrvägar’.

Mvh/:)Smileth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: