Samma gamla visa om svensk rasism igen. När tröttnar Aftonlögnen?

Rasismens historia ska inte städas bort. Så säger Gustav Fridolin och Erik Sandberg om bristerna i den svenska skolundervisningen. Men frågan jag ställer mig är varför är det bara Svensk rasism de skall belysa? Ur Aftonlögnen, förlåt Aftonbladet menar jag.

””Negern är knappt till hälften människa”, skrev kyrkoherden på den svenska ön i Västindien år 1833. Han argumenterade för att Sverige skulle stå emot internationella påtryckningar och inte avskaffa slaveriet. Men om sådant får vi inte lära oss något i skolan. I skolans historieböcker är slavhandel, kolonialism och rasism något som tas upp när det handlar om andra länders historia. Något som inte gäller oss.”

Nu vill jag bara påpeka lite enkla fakta för dessa smarta gossar.

”Sverige höll även avtal med England och Nederländerna angående slavhandel, och några svenska fartyg deltog i triangelhandeln. Mellan 1784 och 1878, ägde den svenska kronan ön Saint-Barthélemy i Karibien där det levde slavar. All slavhandel och ny påförande av slavstatus avskaffades inom Sveriges och på andra sidan öster sjön besittningar år 1813. Därefter följde successiva lagskärpningar mot slaveri tills de sista återstående slavarna friköptes den 9 oktober 1847. Den svenskbedrivna andelen av slavhandeln från 16- till 1800-talet var dock mycket liten. Av totalt minst 34 941 slavskeppstransporter inom den transatlantiska slavhandeln förekom cirka 50 svenska transporter.
Sammanlagt genomfördes 99,9 % av de transatlantiska slavtransporterna av andra stater än Sverige.” Men för att hjälpa dessa Sverige hatar var de borde lägga sitt krut och informera om kan jag hänvisa till Wikipeda.

”Från Muhammeds tid och fram tills idag beräknas mellan tio och femton miljoner[8] människor tagits som slavar från Östafrika till den muslimska världen, främst till dagens Marocko, Algeriet och Libyen samt de historiska Persien, Osmanska riket och Arabien. Från Östafrika gick slavhandeln huvudsakligen via tre vägar norrut:
* Genom Sahara.
* Från röda havskusten.
* Från Öst afrika via indiska oceanen.
Då den islamiska rätten förbjöd att den som var född muslim gjordes till slav, var man tvungen att erhålla slavar från icke-islamiska områden. Slavar togs dels söderifrån från Afrika, dels norrifrån från Europa. Arabiska slavpirater opererade från kusterna mot Atlanten och Medelhavet, från hamnar som Tunis, Alger, Sale och Tripoli. Kustnära byar och städer i Italien, Spanien, Portugal och Frankrike drabbades hårdast. En av de mest kända Européer som togs som slav av araberna var författaren Miguel Cervantes som blev fri mot lösesumma. Men slavräder gjordes även så långt norrut som Britannien, Irland och Island. I juni 1631 angreps kustbyn Baltimore på Irlands sydkust och 130 män, kvinnor och barn fördes bort för att säljas i Alger. År 1640 satt omkring 3 000 britter förslavade enbart i Alger. Även amerikanska sjömän föll offer för arabiska slavskepp. Mellan 1785 och 1793 togs 130 amerikanska sjömän som slavar av algerierna. Historikern Robert Davis anger att totalt mellan 1 och 1,25 miljoner europeiska slavar togs mellan 1530 och 1780.[9] Ytterligare samtida forskning stödjer att över en miljon slavar togs från Europa till muslimska länder.”

Vad säger ni? Kan de försöka vända på det lite mer?

Mvh Varjager

2 Responses to Samma gamla visa om svensk rasism igen. När tröttnar Aftonlögnen?

  1. eus skriver:

    åhå är du intresserad av sanningen eller gillar du bara att ta saker ur dess sammanhang, och sedan använda dem som det passar dig läs om sakerna först sen kan du uttrycka dig om det! men du vill väl bara ha dem så att din identitet inte dör, gör dig själv en tjänst sluta identifiera dig själv med historia och liknande för om du sitter och tänker jag är svensk, arab, afrikan eller whatsoever och grundar din personlighet på det förstår jag att du blir arg av sånt för hela din världsbild och identitet blir sabbad av verkligheten för den historia du identifierar dig själv med som din identitet är samtidigt som den visar oss i västerlandet som högt vetenskapligt och ekonomsikt stående på ett imponerande sett så visar den också att vi faktist på många men absolut inte alla plan betett oss på ett sätt som enligt dagens moral och demokratiska moral är vidrigt och bryter mot mänskliga rättigheter och givetvis vill ju inte du att det ska vara så det är lugnt jag förstår ahhahhaah

    • varjager skriver:

      Återigen, du skriver en massa rappakalja utan sammanhang.Du försöker förklara vad? Min världsbild är byggd på upplevelser. Men fortsätt du att trolla och du hamnar i papperskorgen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: