Universitet med uppdrag att utbilda rektorer om hedersproblematiken

Universitet och högskolor har fått i uppdrag av Skolverket att utbilda rektorer i ämnet hedersrelaterad problematik.

Bara man inte använder sig av den nyutkomna boken Varför man dödar sin dotter? i undervisningen iallafall inte den syn på hederbegreppet som dessa författare har. Hedersbegreppet ska bort från Sverige, men muslimer och ex-muslimer släpper aldrig taget om sina egna förklaringsmodeller.

En av författarna till boken är en av grundarna till Sharafs hjältar, som anser att muslimer ska få leva i den gamla och den nya kulturen, så det är bara för oss svenskar att lära oss den muslimska kulturen, den kommer aldrig att lämna Sverige, det ser muslimer och ex-muslimer till med sitt ständiga nötande på Sverige.

”Sedan finns det en sak som Emre Güngör anser är viktigt. Hedersbegreppet måste omdefinieras i Sverige. För hederskulturen i sig är inte något som är fult och ska inte försvinna. – I grunden finns det en positiv syn på människan och familjen. Det handlar om att man ska vara en hederlig människa.”

En hedersmördares tankar, Tant Elisabeths blogg

.
”Det är en klyscha att hedersmord hänger ihop med islam, att det är religiösa män som gör det. Ingen av dem vi intervjuat var speciellt religiös. Jag hoppas att boken ska bredda folks syn på vad heder är. Det finns positiva sidor i hedersbegreppet, och männen är också offer för ett system, säger Nima Dervish som önskar att de som accepterat hederstraditionerna ska inse de destruktiva sidorna.”

Nya böcker låter männen förklara, SvD”

Muslimer har regering och riksdagens stöd då Sverige vid första beslutet mot mitten av 70-talet övergav den tidigare assimileringspolitiken och menade att minoriteter skulle få välja i vilken omfattning de skulle delta i det svenska samhället. Efter det har man haft minst två riksdagsomgångar, den senaste i slutet av -90-talet, och mig veterligt är det samma slutsats; invandrare väljer själva.

”Vi riktar oss till rektorer på grund- och gymnaiseskola i vår region med omnejd. Rektorerna ska sedan i sin tur se till att lärarna får utbildning i frågor som rör hedersrelaterad problematik, säger Ingrid Karlsson, universitetslektor vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande, IBL, och en av de ansvariga för utbildningen.

Utbildningen startar nästa år och består av fyra internatdagar och hemmauppgifter för rektorerna. Utöver forskare från LiU deltar bl.a. personal från länsstyrelsen i Östergötland, som har ett regeringsuppdrag att arbeta med hedersrelaterat våld, liksom en rektor från Skäggetorpsskolan i Linköping som länge arbetat med dessa frågor.”

Rektorer utbildas om hedersvåld, LIU-Nytt

På Varjager:

Hederskulturen bygger på att man ska vara en hederlig människa

Nima roar sig med bloggen Varjager

Viktigt att få leva i den gamla och nya kulturen, Hedersrelaterat våld

Mänskliga rättigheter och människors lika villkor-på vems villkor?, Kulturvänster blir pophöger

Mvh/:)Smileth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: