Irakier ska skapa kultur för det mångkulturella Sverige?

logo-irmab

Irakiska kulturföreningens logga

Finns det inte plats för konst i det nya demokratiska Irak, eller är dessa irakiska konstnärer här för att skapa kultur i vårt mångkulturella Sverige?

Det är år 2009 nu och Saddam är borta sedan ett antal år, mig veterligt. Och enligt sossarnas Kurdo Baksi är vem som helst välkommen att bosätta sig i Kurdistan. Det är närmare dit för irakier än till Sverige, för den som kan sin världskarta.

”Den irakiska staten gynnade konstnärer som hyllade makten och förföljde dem som tänkte själv. Under 1990-talets sanktioner tvingades medelklassen tömma sina bibliotek och sälja böckerna på gatan och nu har tiotusentals av dem lämnat Irak.”

”Han tillhör en växande grupp irakiska konstnärer – författare, dramatiker, videokonstnärer – som numera lever i Sverige. De kämpar för att kunna fortsätta med sin konstnärliga verksamhet, men har svårt att nå ut.

Enligt Karin Willén, förbundsordförande för Konstnärernas Riksorganisation, finns ingen strategi för att hjälpa nyanlända in i det svenska konstlivet:

Det är inte riktigt så att det idag i Sverige finns utrymme på bildkonstens stora arenor för en konstnär som arbetar väldigt troget till exempel till en österländsk tradition. Men den tiden kanske kommer nu, vi lever ju i ett mer och mer mångkulturellt samhälle.”

Irakisk konst söker publik, SvD

En annan konstnär säger:

”I Irak är jag känd och uppskattad”, SvD

.

Irak är ett politiskt skämt, Varjager

Muslim som statsminister i Sverige inom 10 år, Varjager

Mvh/:)Smileth

Irak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: