Störningsjour med rätt att rapportera

Polisen ska vara en dialogpolis och störningsjourer ska inte vara annat än ett slags ‘iakttagare’ av störningen som har skett. Det är som med handeln idag, många mellanled.

”Sedan i somras får väktare inte ringa på hos dem som stör, eller ens stoppa ned en lapp i brevlådan. Många fastighetsägare undrar därför om det fortfarande är värt att köpa tjänster som störnings- eller trygghetsjour.

Väktarnas fackförbund Transport uppmanar med stöd av arbetsmiljölagen medlemmarna att enbart kontrollera störningar på avstånd och sedan meddela bostadsbolaget eller polisen.

Det hela har enligt de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo redan skapat kaos i flera bostadsområden, skriver Hyresgästernas tidning Hem & Hyra på nätet.

Bakgrunden är Rikspolisstyrelsens (RPS) senaste föreskrifter för bevakningsföretag, baserade på bevakningslagen, enligt vilka ordningshållning är en rent polisiär uppgift. En person som ringer på dörren hos någon för att be denne att skruva ned volymen på stereon får inte uppträda som väktare, bära väktaruniform, batong och handfängsel.”

Väktares störjour får inte ingripa, Sydsvenskan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: