Man kan undra om någon översätter Expressens ledar sida för dessa kvinnor?

I Dagens Svd läser vi om kvinnliga politiker från Afghanistan. Sätt er in deras situation. Fundera sedan på vad Expressen anser att de skall göra? Saxar ur artikeln.

”De är unga, de är kvinnor och de hoppas att det planerade presidentvalet i augusti kan genomföras. Båda kom in i parlamentet 2005 och har fått erfara att Afghanistan har långt kvar på vägen mot demokrati.
– Det är svårare för mig att arbeta som politiker idag än för bara två, tre år sedan. Jag lever under dödshot och får ständiga varningar från talibanerna. Men jag får även varningar från andra lokala politiker när jag framför kritik av olika slag, säger 32-åriga Azita Rafht, mor till fyra döttrar i åldern fem till tio år. Båda hävdar dock att president Karzai inför det stundande valet slutit överenskommelser med talibanerna som hotar demokratin. För tre månader sedan undertecknade Karzai en ny familjelag som kränker kvinnans rättigheter och nu kräver kvinnorna att Karzai ska skicka lagen tillbaka till parlamentet för omskrivning.

Azita Rafht berättar också om en händelse som upprört många i hennes hemprovins. Ghalam Dastagir, en fruktad talibansk befälhavare och känd narkotikakung, greps och sattes i fängelse av den lokala polisen. På direkt order från Hamid Karzai släpptes Dastagir fri och i stället råkade 13 lokala poliser illa ut.
– Vi har många exempel på hur talibaner och kriminella skyddas av presidenten och hans folk. Och jag tror inte att valet kommer att bli demokratiskt, tvärtom befarar jag att det kommer att fuskas mer än tidigare, säger Sabrina.  Sabrina Saqib berättar att 44 procent är kvinnor av de som registrerats för valet i Kandaharregionen i södra Afghanistan där talibanerna har närmast total kontroll.
– Men det är män som har tagit ut röstsedlarna och som kommer att rösta i kvinnornas namn, säger hon.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: