Medling på somaliskt vis

Det utvecklar sig som man kunde räkna ut med öronen i de så kallade förhandlingarna med somaliska byäldste och piraterna som kapat det danskägda fartyget Maersk Alabama och tagit den amerikanske kaptenen som gisslan:

”En skara somaliska byäldste och släktingar till piraterna har försökt medla, men tidningen The New York Times rapporterade på söndagen att förhandlingarna kollapsat sedan USA krävt att piraterna ska gripas av myndigheterna i den självstyrande regionen Puntland i norra Somalia.”

Tyvärr, men kanske med rätta, håller sig den amerikanska militären avvaktande. Amerikanerna har sedan länge stor erfarenhet av terrorister, människosmugglare och andra som härjar runt på våra hav, så jag hoppas de fattat ett korrekt beslut:

”Några timmar tidigare sköt kaparna mot ett mindre amerikanskt fartyg som försökt närma sig livbåten. Militärbåten sköt inte tillbaka – för att ”inte eskalera situationen” enligt The New York Times källa – utan återvände till jagaren USS Bainbridge.” SvD

Uppdatering:

”Den amerikanske sjökapten som hållits som gisslan av somaliska pirater sedan i onsdags är fri, uppger CNN. Tre pirater dödades och en tillfångatogs. DN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: