Har vi svenskar verkligen något att bevara?

Nej, inte enligt mångkulturivrarna som bekant. Den svenska kulturen ska konkurrensutsättas har vi fått veta, det som inte är värt att bevara förtjänar att falla offer för Survival of the fittest.

Men Unesco verkar vara inne på en annan linje, obegripligt nog, och en utredning om vad som är värt att bevara av det svenska kanske timar framöver, eller? Sverige har inte godkänt Unescos världsarvslista, men förhoppningen finns tydligen bland vissa entusiaster som ska genomföra denna utredning.

”Utredningen sker i samråd med bland annat Statens kulturråd. Stiftelsen Nordiska museet och Riksantikvarieämbetet.”

Är det Unesco som ska utreda detta, eller kan våra svenska politiker som till den grad ogillar svenskar och det svenska sätta sina käppar i hjulet? DN skickar med en länk i artikeln och jag lägger in den här också för den som vill studera hur Unesco arbetar http://whc.unesco.org/

Hur politikerna arbetar vet vi sedan länge, också hur de tycker och tänker, men som en snabbrepris kommer deras uttalande nedan efter den saxning jag gjorde från DN-artikeln:

”Dans kring midsommarstången, samisk renskötseltradition och luciafirandets historia – snart kan de vara en del av FN:s världsarv. Nu ska det utredas vilken typ av svenska sedvänjor och riter som är värda att skydda. Sverige har tagit första steget mot att ansluta sig till Unescos nya konvention om skydd av det immateriella kulturarvet. Regeringen har gett Institutet för språk och folkminnen ett bidrag på 100.000 kronor för att samordna arbetet. Vid Unescos generalkonferens år 2003 antogs en konvention om skydd av världens immateriella kulturarv. Konventionen trädde i kraft år 2006, men Sverige har fortfarande inte godkänt den.”

Svenska riter kan bli världsarv, DN

Jag hatar allt genuint typiskt svenskt. / Mona Sahlin

Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker. / Mona Sahlin

Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån. / Fredrik Reinfeldt

Det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige. Det var människor som kom utifrån. /Maud Olofsson

Jag slänger in vår svenska Stasis syn på oss också:

Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. / Tobias Hübinette, fd redaktör för Expo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: