”Vår tid hade kunnat se annorlunda ut”

Jag funderar på varför EU så gärna vill ha Guantanamofångarna. Varför kan dessa inte stanna i USA, eller åka tillbaka till sina hemländer. Är man rädd att dessa ska vara bittra och ansluta sig till terrorgrupper igen och begå våldsdåd, som många andra gjort då de blivit släppta?

Jag skrev följande blogginlägg i oktober 2008 efter att jag hittat en artikel med samma rubrik som blogginlägget i Lundagård, studenttidningen för Lunds studenter, och bearbetade artikeln. Jag lägger in det på nytt och hoppas det är något för er andra att läsa!

female-suicide-bomber-gaza_159457901

Bilden visar en kvinnlig självmordsbombare från Gaza.

Om bara de frivilligt stridande araberna hade blivit väl mottagna i sina hemländer efter att ha krigat mot Sovjet i Afghanistan och fått jobb, så skulle de inte bildat al-Qaida, anser sociolog Abdulhadi Khalaf. Han forskar om al-Qaida på Lunds Universitet och berättar i en artikel i studenttidningen Lundagård, om vad han anser vara orsaken till al-Qaidas uppkomst. (Finns ej på nätet)

En slags arbetslinje och hjältedyrkan hade uppenbarligen hindrat dessa hemvändande och vi hade sluppit rädslan för terrorism och 9/11 hade alltså aldrig hänt, kan man sammanfatta Lunda-sociologens tankegångar runt al-Qaida med. Det låter ganska så otroligt. Även hemvändande vietnam-soldater behandlades mycket illa i USA, men jag kan inte dra mig till minnes att de har startat någon terrororganisation.

Om nu hemlandet inte tog emot de frivilliga soldaterna, utan ”betraktade dem som farliga radikaler med utbildning i vapenteknologi och gerillakrigföring” som sociologen Abdulhadi Khalaf menar, varför är det väst man ger sig på? Är det inte mer logiskt att vända sig i vrede mot det egna samhället som stänger en ute? Varför är det alltid väst som ska ha skulden och ta konsekvenserna av de problem som muslimska länder har? Abdulhadi Khalaf låter dessutom som en riktig kommunist; med hjältedyrkan och där arbetarens roll har en central betydelse i förståelsen av samhället.

Däremot kan jag hålla med den franske samhällsfilosofen André Glucksman, vars resonemang artikelskribenten Karl Eckhardt tagit upp. André Glucksman anser att ”al-Qaida och de som följer i deras fotspår paradoxalt skulle kunna benämnas religiösa nihilister. De säger sig hämta inspiration från sakrala texter samtidigt som de förnekar all värdslig moral och därmed också livet. Hans teori är att de snarare är beräknande taktiker än religiösa fanatiker. I detta avseende kan de sägas ha vissa likheter med 1800-talets anarkister som sökte förstörandet för förstörandets skull: al-Qaida är vår tids svar på denna dödandets kult som hyllade döden.”

images41

Läs också hela inlägget på bloggen Every Kinda People om Röda Korset i Malmö,

Malmö: Tortyrfritt Guanatamo med frigång:

”Röda korsets center för tortyroffer i Malmö kan ta emot fångar från Guantanamo. – Vi har kunskapen, säger centrets chef Barbro O´Connor. President Obama och EU:s utrikesministrar gnuggar händerna, tänk att vi hittat några nyttiga idioter som ställer upp, snart är problemet ur världen.

Malmöborna borde protestera mot Röda korsets terrorexperiment. Hur har Röda korset tänkt sig det hela? Avancerad avprogrammering av fångarna så de inte återfaller i terrorism?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: