Doktorsavhandling om flyktingbarn

”Flyktingskapet i sig eller geografiskt ursprung är inte en avgörande faktor i unga flyktingars identitetsskapande. Andra faktorer, som hur gamla de var när de kom och hur de togs emot i Sverige, spelar en större roll för hur de uppfattar sig själva och sina liv.

Varje flykting bär på unika erfarenheter, som bidrar till att forma hans eller hennes identitet. Det låter banalt, att varje individ är unik, men ändå har vi en tendens att klumpa ihop de som kommer till Sverige under rubriken flyktingar.

Det säger Ulrika Wigg som i sin avhandling i pedagogik studerat hur unga vuxna ser på sin identitet och sina relationer. Hon har intervjuat åtta personer som kom till Sverige i skolåldern. Merparten kommer från samma land, men ändå skiljer de sig radikalt åt. De har färgats av sina olika erfarenheter och förhållningssätt.

Ett exempel är familjens inställning till att vilja återvända hem eller stanna kvar. De deltagare som redan från början satsat på att stanna kvar framstår som mindre kluvna i sin identitet.

Ulrika Wigg jämför med Kristina och hennes livslånga hemlängtan och melankoli i Mobergs utvandrarepos. Något slags smärta och utanförskap kommer kanske alltid att finnas kvar. Det är inte så konstigt, konstaterar hon, om de som känner så söker sig till släktingar och landsmän i sina försök att återskapa en trygg värld.

Ulrika Wigg disputerar den 23 januari.”

Så formas flyktingbarns identiteter, LIU-Nytt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: