Första danska rättegången om könsstympning

Nu börjar rättegången i det första danska fallet där man åtalat ett föräldrapar för könsstympning av sina döttrar. Barnen är omhändertagna av danska myndigheter. Föräldrarna riskerar upp till sex års fängelse och jag hoppas att det får straffet. Någonstans måste någon sätta ner foten. jp.dk

I Sverige har två personer dömts av samma anledning, men svenska barnavårdscentraler upplyser inte föräldrar att det är olagligt, utan talar bara om hälsoskälen till varför stympningen inte är lämplig. Dessa sudanska muslimer som nu står inför rätta i Danmark hänvisar till att de omskurit sina döttrar av hälsoskäl. Jag känner inte till hur danska barnavårdande myndigheter informerar, men det föreligger en aning kulturförbistring då myndigheter och föräldrar använder samma begrepp med diametralt syfte för att tala om stympningen, vilket man gör i Sverige.

Dessutom anmäler inte den svenska barnhälsovården en redan utförd stympning i en övrigt välfungerande familj! Varför fegar svenska sjuksköterskor ur då de har anmälningsplikt då de vet att barn far illa?
”Personalen poängterar att barnavårdscentralen inte är en kontrollinstans och att de litar på det förebyggande arbetets effekter på lång sikt. Samtidigt är det mycket oroande när en familj plötsligt ska resa till hemlandet med sin lilla flicka.”

På vilka grunder är en familj som könsstympat sin dotter en i övrigt väl fungerande familj. Jag trodde könsstympningen ingick i ett större förtryck av kvinnor, men där ser man vad man kan ta miste då man har med professionella att göra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: