Malmös Lucia sprider ljus åt alla kulturer

Trevlig Lucia på er alla läsare!

Jag steg upp ganska tidigt idag och tittade på Lucia 2008 i Svt 2 från Malmö. Lucia var alldeles pk-vald, hon var nämligen en mörk ung kvinna som arbetade med integration, med människor från alla kulturer. Nu skulle hon få sprida ljus till alla.

Musikstycken och rytmer som inte hörde ihop med Lucia framfördes. Lite back-stage-scener och scener från framträdanden med luciaföljet lades in i programmet. 280 hemlösa barn finns det i Malmö, fick vi också veta. Man hade tänt marschaller för dem i mörkret. Varför dessa är hemlösa i vårt fina Sverige skulle jag vilja veta.

Lucia med följe kom till Malmö i en långbåt i början av programmet. Det var riktigt trevligt, Malmö ligger vid havet. Men sedan började jag fundera och då man läste upp skälen till varför lucian hade valts, för att hon värnade om alla kulturer, fick båtfärden en annan betydelse för mig. Ska vi passa oss nu för att påstå att vi är svenskar då vi själva är invandrare på denna kalla del av världen, vårt lilla Sverige? Jag tror för all del inte vi svenskar kom hit i båt, men symboliken kändes märklig. Politikerna säger att de ekonomiska flyktingarna som kommer till Sverige, först har riskerat livet på båtar från Afrika under färden över Medelhavet.

Eller, så är jag så miljöskadad att jag inte kan se ett luciafirande där man talar om invandring och integration utan att se symbolik. Det svenska luciafirandet kanske är ett minne blott nu. Malmös Lucia kanske var starten för ”integrationslucior” i åratal framåt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: