Recept på rasistiska kakor

Vi får inte säga negerbollar och inte Black Nogger i Sverige, men nu då jag bläddrade i ”Sju sorters kakor” för att uppdatera mig på lussekatter och pepparkakor inför julbaket hittade jag något som jag undrar, är det rasism eller inte: en brun småkaka med garnering kallad Judebröd.

Den som får brun farin och kanel över efter pepparkaksbaket och har lite sötmandel till övers kan baka denna lilla kryddiga kaka. Håll till godo med ett smarrigt recept, dessa kakor är mycket goda till julkaffet då man tröttnat på saffran och pepparkakor. Och de är lika lite rasistiska som negerbollar och Nogger Black!

Judebröd ca 125 stycken

200 gram margarin eller smör, 3 dl brun farin, ½ tsk kardemummakärnor, 1 tsk kanel, 2 ägg, 1 tsk hjorthornssalt, 6½ dl vetemjöl

Pensling och garnering: vatten, 1½ dl pärlsocker, tre fjärdedels dl eller 50 gram hackad sötmandel eller 3 krossade kanelstänger

Rör matfett och farin poröst. Stöt kardemummakärnorna. Tillsätt dem, kanelen och äggen. Blanda hjorthornssaltet med en tredjedel av mjölet. Arbeta i det och sedan resten av mjölet. Spar lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop degen. Låt degen ligga kallt ett par timmar eller ännu hellre över natten.

Kavla ut degen ganska tunt och ta med mått ut kakor. Pensla dem med vatten och vänd dem i pärlsocker blandat med mandel eller kanel. Lägg kakorna på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Ugnstemp 175 grader, varmluftsugn 175 grader

Ur receptsamlingen Sju sorters kakor upplaga, 1985, Ica-förlaget Västerås, med tillstånd av förlaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: