Försäkringskassan hittar fusk. (Sydsvenskan)

Nu börjar det ramla in anmälningar mot folk som fuskat. Det rör sig om stora summor pengar. Jag tycker att det är bra att de har startat. För resultat visar att det behövs. Saxar ur Sydsvenskan.

Fjorton personer som kontrollerades av Försäkringskassan i Skåne ska betala tillbaka 4,5 miljoner kronor för felaktigt utbetald sjuk- och aktivitets­ersättning. Tre av dessa är Malmöbor. De ska betala tillbaka 858 484 kronor.

– Den stora vinsten med kontrollen ligger i att vi stoppar ut­betalningarna. Det vi kallar för besparingsbeloppet hamnade i det här fallet på 2,9 miljoner kronor, säger Peter Fausö.
Han menar att det är oroväckande att det i samtliga kontroller som hittills gjorts har påträffats personer som fuskat eller ägnat sig åt systematiska bedrägerier.
– Det urholkar stödet för bidragssystemet på sikt. Risken är stor att ersättningsnivåerna sänks om inte fusket upphör, att de som är berättigade till ersättning får sämre förmåner, säger Peter Fausö.

Ska ni fortsätta med kontrollerna framöver?
– Vi fortsätter med kontroll av sjuk- och aktivitetsersättning. Vi kommer också att granska utbetalning av bostadsbidrag och underhållsstöd, säger Peter Fausö.  ”

Varför inte bara samköra registerna med en gång? Det kan ju inte finnas något försvar längre för att inte göra det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: