Halaltv:s Cherin Awad tar inte avstånd från stening vid otrohet

Halal, det tillåtna inom islam, är tydligen dödstraff genom stening vid otrohet. Iallafall enligt en av programledarna för programmet Existens på Svt, som ska sända Halaltv i november. Tre troende, muslimska hijabklädda kvinnor ska ge sin syn, eller islams syn, någon slags syn iallafall på hur man löser samhällsproblem. Förmodligen genom sharia, den muslimska lagen som muslimer lever under.

Cherin Awad, juristutbildad som sedan ett antal år föreläst om så kallade mångfaldsfrågor och muslimsk rätt, ska leda Halaltv och uttalade 2003 någonting i stil med att otrohet är ett avskyvärt brott, och att stening enligt sharia är en tydlig markering och något hon stödde.

Hon googlade nu i oktober på sig själv och upptäckte att en hel del bloggar hade tagit upp hennes uttalande, och hon ansåg att dessa bloggar var rasistiska och nazistiska!

Hon är nu så upprörd att en Expressen-reporter ringde upp en riksdagsledamot för folkpartiet, Fredrik Malm, som igår den 13 oktober första gången bloggade om hennes medverkan i Existens år 2003. Hon har nu inte alls sagt så här och SVT hade citerat henne fel:

”Reportern hävdade dock aldrig att Awad inte skulle ha fällt dessa yttranden. I stället hävdade han att hon ”inte menade” att Guds lag står ovanför människornas samt att otrohet ska bestraffas med döden. Han hänvisade också till att Awad endast var 18 år när hon deltog i programmet.”

Ett TT-meddelande från 2003 om programmet Existens där Cherin Awad medverkade:

”Källa: TT Spektra

Avdelning: tvtext

Datum: 031127

Upphov Jenny Aschenbrenner

Stening straffet för otrohet
Ska religion få styra lagstiftningen?

När ”Existens” drar igång sin andra säsong handlar det om den muslimska religiösa lagen sharia. Vi får möta kvinnor med helt olika inställningar till sharia.

49TVTEXT-0712-Existens

I Nigeria kan stening till döds bli straffet för en kvinna som har sex utanför äktenskapet. Numera världsbekanta Amina Laval hotades av det straffet efter att ha fått ett barn utan att vara gift. Livsåskådningsprogrammet ”Existens” redaktion åkte till Nigeria och mötte några av de kvinnor som försvarade henne. Men advokaten Kaltume Umar Nasir, som kämpade för Laval, tycker i princip att döden är ett rimligt straff för otrohet, men att bevisningen i detta fall var för dålig.

Samma åsikt har svenska Cherin Awad som tycker att lagarna visar att otrohet är avskyvärt och därför är en bra markering. Fataneh Farahani har flytt från Iran just på grund av de religiösa lagarna. Hon tycker att lagstiftning och religion ska hållas strikt åtskilda, annars blir det alltför svårt att ifrågasätta lagarna.

SKRIBENT: Jenny Aschenbrenner”
Reporter på Expressen.se, Fredrik Malm

En som träffade och talade med Cherin Awad den 21 september 2008 är Fredrik Brunna och han berättar på sin blogg om mötet:

”I går gjordes ett studiebesök i Husby moské och Stockholms moské på Södermalm, arrangerat av författarna bakom Ramadanbloggen i SvD. Det var mycket lärorikt.

Men som humanist har jag svårt att förstå den okritiska tron på gudomliga regler och straff. Oavsett om det handlar om kristendom, judendom eller islam.

Under en diskussion frågade jag de muslimska deltagarna vad deras åsikt var om de hadither som förespråkar stening som straff för äktenskaplig otrohet. Jag hoppades på ett tydligt avståndstagande från denna vedervärdiga tortyr, men svaren var dessvärre försiktiga och undvikande.”
Bekräftade fördomar, Fredrik Brunna.se

”Det verkar alltså som om Cherin Awads påstådda avståndstagande som ingen hört från henne är en efterhandkonstruktion för att rädda programmet Halal-tvs trovärdighet. Den här bloggen vill ge Fredrik Malm rätt, eftersom SVTs redaktionschef i Umeå för både Existens och Halal-tv i torsdags 9 oktober 2008 uppgav att SVTs citat av Cherin Awad var korrekta:
Cherin Awad tar avstånd från dödsstraff, Muslimska friskolan

Tack till Muslimska friskolan för research!
Ljuger SVT eller Cherin Awad?, Muslimska friskolan

Lyssna på de ”extrema” muslimernas krav och få ett bättre samhälle, Islamofoben

Troende muslimer sänder Halal-tv i Svt, Hedersrelaterat våld
Betraktarens öga – en blogg att hålla ett vakande öga på, Hedersrelaterat våld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: