Så tappas landstingen på pengar (Corren)

Tackar Hulken för tipset. Saxar ur Corren.se Det är mardröms likt hur folk är villiga att sno åt sig av de skattemedel som finns.

”Landstingets ekonomi blöder. Samtidigt ­skickar chefer och anställda­ ­fakturor till sin egen ­arbetsgivare för över 100 miljoner varje år.
I en rapport från förra året konstaterar landstingets revisorer att 120 miljoner kronor betalats ut till landstingsanställdas bolag bara under ett år.
Vilka personer som hade bisysslor och i vilka fall det fanns risk för jävssituationer avslöjades inte av revisorerna, som bara ville peka på problemet.
Corren har däremot gått vidare. Trots att sekretesslagstiftningen sätter stopp för utomstående att undersöka alla anställdas intressen i privata bolag har vi ändå lyckats granskat majoriteten av politiker, chefer och specialistläkare inom landstinget.

Av de 614 personer vi undersökt har 175 – mer än var fjärde – bolag vid sidan om sin ordinarie tjänst.

Correns granskning visar att 37 av de 175 personerna har gjort affärer med sjukvården. Bara i de fallen handlar det om 57,5 miljoner kronor de senaste tre åren.

Det finns exempel på bolag där över hälften av omsättningen kommer från försäljning till landstinget.

Trots all uppmärksamhet har handeln fortsatt.

ºDet handlar om läkare som på sin fritid hyr ut sig till and­ra enheter inom landstinget, som ett sätt att komma undan övertidsreglerna och få ut ersättning i pengar i stället för tid.

ºDet handlar om läkare som arrangerar konferenser åt sin chef och om anställda som fakturerar dyrt för föreläsningar.

ºDet handlar om överläkare som sitter i styrelsen för bolag som har vårdavtal med landstinget och om doktorer som säljer röntgenutrustning till sitt eget centrum.

ºDet handlar om landstingsanställda som också är medlemmar i en frikyrka, som ser till att kurser och konferenser förläggs i församlingens lokaler, trots att landstinget saknar avtal med frikyrkan.”

Vad är det för fel på folk? Slöserier med skattemedel. Tror nog även att de kommunala cheferna tar sin del av kakan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: