Somalier i Sverige

Somalier är en grupp invandrare som är mycket svåra att integrera, men skulden hamnar alltid hos oss svenskar och beskyllningen: rasism. Jag samlar här lite intressant infor- mation om denna grupp och varför de har sådana enorma svårigheter med att leva i Sverige. Det är ingen heltäckande information, mer tänkt som en slags aha-upplevelse.

”I svenska förorter finns i dag en religiös islamisk polis som försöker kontrollera andra muslimer. Från hemsidor och bönelokaler sprids budskapet att muslimer ska isolera sig från alla svenskar som inte är muslimer. Strikt religiösa grupper sätter upp stränga regler och många mer sekulära muslimer känner sig hotade.
Det är den 13 december 2002. Miss Somalia i Göteborg ska koras. Tävlingen är drogfri och arrangeras av muslimer som arbetar för integration. Folk från hela Skandinavien har kommit.
Men det är något som inte stämmer. Flera av flickorna hoppar av i sista stund, skrämda av det som håller på att hända utan- för lokalen. DÄR PÅGÅR en protestaktion. Strängt religiösa muslimer försöker stoppa festen. De säger att flickorna har bikini och att festen är syndig.

Det är en ren lögn. Flickorna har somalisk folkdräkt på sig. På utsidan fortsätter kaoset. En ung kille skallar en tjej som vill gå in. Han döms senare för misshandel. Och protestaktionen har skrämt upp folk. På tre år vågar ingen arrangera någon större somalisk fest i Göteborg.”

Läs hela den långa och mycket informativa artikeln på Politiken: SVT – Uppdrag granskning Islam och integrationen – del I: Så motarbetas integrationen i Sverige

”Nu vågar hon följa med sitt barn till vårdcentralen, efter 15 år i Sverige lär sig nu Habibo Aden äntligen svenska och får bättre självförtroende i mötet med det svenska samhället.”
Somaliska kvinnor på rätt kurs Sveriges Radio P4, Sjuhärad

En informativ artikel om nationaldrogen i Somalia och för somaliska män i Sverige, kat. Ett frågetecken då för att personen som skrivit artikeln menar att somalierna flydde till Sverige, med tanke att bara bo i Sverige i några år.

”Det bor runt 15 000 somalier i Sverige. Enligt officiell statistik bor 2 700 av dem i Göteborg, men flera bedömare menar att det troliga antalet är närmare 5 000.
Majoriteten av somalierna som bor i Sverige flydde från inbördeskriget i hemlandet på 1990-talet. Många kom från en nomadkultur på landsbygden som helt skiljer sig från det svenska samhället. De är muslimer och familjestrukturen genomsyras av tillhörandet till en “klan” som också fungerar som ett slags socialförsäkringssystem.”

Hemsidan för svenska narkotikapolisföreningen
Kat-somaliernas alkohol


”STADGAR FÖR SVENSKSOMALISK RIKSFÖRBUNDET

1. Att representera svensksomalier och förespråka deras intressen.

2. Att upplysa svensksomalier om det svenska samhället och verka för att lösa de problem och svårigheter som svensksomalier i Sverige möter.

3. Att verka för en hälsosam integration och underlätta svensksvensksomaliers inträdde i arbetsmarknad.

4. Att arbete för fred och försonings arbete bland somalisk-svenska så att de kan fungera som demokrati ambassadörer ”(Min fetning)
STADGAR FÖR SVENSKSOMALISK RIKSFÖRBUNDET

Det är obegripliga ord, att en förening ska arbeta med fred och försoningsarbete. Landets klaner ligger i strid med varandra och det finns någon beräkning jag tagit del av som säger att Sverige har ca 400 somaliska föreningar allt efter hur klanerna delas upp. Den forna fienden ska bli en vän i Sverige nu. Förfärande perspektiv!


”Varför har ni bildat en somalisk s-kvinnoförening?
Därför att vi bor här i Eskils-tuna och Sverige och är intresserade av socialdemokratisk politik. Vi vill vara med i politiken, det är viktigt för oss.

Hur många är ni?
Vi är fem nu, men vi försöker bli fler. Vi träffas varje tisdag i hyresgästföreningens lokal och diskuterar, det är många som är intresserade och lyssnar.

Vilka särskilda frågor är viktiga för er?
Vi är muslimer och vill kunna simma, men vi kan inte simma tillsammans med män så vi vill att det ska finnas en tid i simhallen utan män. Många är arbetslösa också och vi pratar om hur man kan få jobb och komma in i samhället.

Om ni vill komma in i samhället, vore det inte bättre för er att gå med i en s-kvinnoförening som redan finns?
Jo, men vi vill komma in i politiken, vi har många saker som handlar om att vara muslimsk kvinna, och vi måste ha vår egen plats i politiken. Så jobbar vi med frågor som rör Somalia också. Vi tänker på Afrika och vi vill lära oss om politik här i Sverige så att vi kan lära ut det i Somalia.”
Somaliska s-kvinnor vill ha mansfri simhall, Folket.se

”Högt på listan över skyldiga står somaliska pappor som överger sina familjer. Det svenska bidragssamhället och den stängda arbetsmarknaden bidrar till katastrofen, som kan avläsas i grov kriminalitet, utbrett missbruk, bidragsfusk, usla skolbetyg, splittrade familjer och skyhög arbetslöshet.”
Göteborgs somalier – ett folk i kris, Göteborgsposten

Så många som 80% står utanför arbetsmarknaden och av de återstående 20% sysselsatta är det ingen allt för kvalificerad gissning att anta att huvudparten av dessa uppbär lön utav någon form av konstlad anställing i något offentligt åtgärdspaket. Somaliska familjer är stora! Maken till konstellationer har vi väl inte sett här i Sverige sedan Karl-Oskars och Kristinas dagar.”
Det svenska samhällets ansvar är tydligen gränslöst… Bloggen Skymningszonen.

”I samband med att Göteborgsposten skrev sin mycket uppmärksammade artikelserie om hur somalier i Göteborg framlever sina dagar i Sverige gavs också utrymme för läsarna att kommentera dessa artiklar.


Även om GP nu hade väldigt bra på fötterna när man skrev sin artikelserie, bl a statistisk från polis, sociala myndigheter, skolan mm så var många av läsarkommentarerna inte nådiga, främst dom skrivna av somalierna själva. I rättvisans namn skall dock sägas att en del av dom somaliska reaktionerna gav GP helt rätt i vad dom skrev. Jag återger några av kommentarerna här:”

Läs blogginlägget: Somalier tar ton, Skymningszonen

En vanlig kommentar från olika håll särskilt bland somalier själva, som skyller på bidragssamhället som gör att de inte får ett arbete, är att somaliser är bättre integrerade och assimilerade i länder som USA och Stor-Britannien. Det stämmer dock inte, de har stora svårigheter även i länder som inte självklart har ett välfärdssystem. Tråkigt är då svenskar vill bryta ner vår svenska välfärd för att invandrarna inte ska få del av det. Vad har våra barn och äldre gjort för att förtjäna en sådan tillvaro?
Sammanställningen nedan har signaturen Grue gjort. Hans blogg heter numera Falkblick och har läsvärda artiklar. Besök den, läs och lär.

”Göteborgs Posten skriver om somaliernas oduglighet, men självklart kommer ansvaret på somaliernas misslyckande att ges den vite svenske mannen. För inte kan väl en somal ha gjort något fel? F ö ljuger Sabuni läpparna av sig eller så är hon bara dåligt insatt i att Somalier misslyckas lika hårt över hela världen.

– – –

The Great Somali Welfare Hunt
http://www.amconmag.com/2002/2002_11_18/cover4.html

Somali migration transforms Lewiston
http://www.centralmaine.com/news/stories/020908somalis_.shtml

Lewiston’s Somali surge
http://pressherald.mainetoday.com/news/immigration/020428lewiston.shtml

2002: ”..city officials estimate that only about 40 of the 400 to 500 Somali adults living in Lewiston are working. The local labor market offers little for unskilled workers who don’t speak English well or lack high school diplomas. At the same time, the annual welfare budget for this financially strapped city has doubled to $200,000 because many Somalis are seeking rental and food assistance.”

Five years after Somalis migrated to Lewiston, Maine USA
http://harowo.com/2006/03/02/five-years-after-somalis-migrated-to-lewiston-maine/

2006: ”In Lewiston, ?it?s [jobless rate is] easily over 50 percent,? Nadeau said. He said the city does not have an exact figure because it has trouble tracking the demographics of the Somali population.”

– – –

Somalierna i katastrofala utfall i Storbritannien är inte bättre än vare sig Sverige eller USA…

”The report was produced by the Institute for Public Policy Research, which has close links to Downing Street.

The institute has always in the past been supportive of Government immigration policy and its work has focused on the benefits rather than the downside of largescale migration.

The report’s results, which are based on an analysis of government figures, were produced for a Dispatches programme called Immigrants: The Inconvenient Truth. It is being broadcast on Channel 4 at 8pm this evening.

The figures show that Somalis in Britain are the worst- off migrant group.

Fewer than one in five has a job and four out of five live in subsidised council or housing association homes.”

– – –

Tre utvisningar är bara början

http://www.hbl.fi/text/inrikes/2007/7/9/d3900.php

– – –

Somalierna i Storbritannien
________________________________________
Då var det dags att börja beta av myterna om somalier. Det sägs att Sverige har misslyckats med dem och att andra länder, tex Storbritannien och USA, har lyckats mycket bättre.

Vi börjar med Storbritannien.

Enligt Commission For Racial Equality är arbetslösheten mycket hög bland somalierna. Se nedan.

New Immigrants(kom efter 1990) 12,2% sämst
Settled Immigrants(kom före 1990) 38% näst sämst

http://www.cre.gov.uk/downloads/factfile01_employment_and_ethnicity.pdf

Siffrorna gäller 2004.

Somalierna i USA(Lewiston, Maine)
________________________________________
I Storbritannien verkar det inte gå så bra för somalierna. Faktum är att det inte verkar gå så värst mycket bättre än i Sverige. De där företagarna man hör talas om verkar inte bidra med så mycket jobb till det somaliska samfundet trots somaliernas välkända motvilja mot att umgås med ickesomalier.

I USA måste det väl fungera bättre ändå? Det har man ju hört att där jobbar de…

Den stad som har högst koncentration somalier är Lewiston i Maine. Somalierna kom hux flux till staden under några år i början av 2000-talet. De kom ofta från Atlanta där de inte trivdes(bl.a. eftersom andra negrer hatade dem). Det är svårt att få klart för sig hur det går för dem i Lewiston och jag hittar ingen officiell statistik. En artikel i the New Yorker som handlar om dem menar att 50% är arbetslösa…

http://www.lewiston.k12.me.us/~lhsparents/announce/NewYorker%20on%20Lewiston’s%20Somalis?FCItemID=S00 EDB6F3

Det är inte heller det enda problemet med somalierna eftersom det finns rasism där. Jag tänker då inte på det nyligen skedda där en högstadieelev lade skinka på matbordet där det satt somalier(så kallat hatbrott!). Jag tänker på att somaliernas fd. slavar har flyttat till Lewiston också. Det handlar om bantu som somalierna ser ner på rejält…

Somalierna i USA(Minneapolis, Minnesota)
________________________________________
Det går ju inte så bra i Lewiston heller. Läser man läsarkommentarer på diverse artiklar och bloggar märker man att somalierna har hög arbetslöshet. Det kanske kom för många och staden som hade problem redan innan var oförmögen att hjälpa till?

I Minneapolis med Amerikas högsta antal somalier måste det ju fungera bättre?
Det verkar som att arbetslösheten är hög även där men man hittar även historier om arbetande somalier. Bland annat ett köpcentrum med massor av somaliska prylar. Om det här egentligen bär sig vet man inte…

Somalierna jobbar också som taxichaufförer. Det finns tydligen 700 somalier som kör taxi till flygplatsen i Minneapolis. De har skapat ramaskri genom att vägra köra kunder som har alkohol med sig.

http://www.voanews.com/english/archive/2007-04/2007-04-04-voa62.cfm?CFID=81042017&CFTOKEN=81683788
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/10/25/AR2006102501727.html#

Kassapersonal på Target har även skapat ramaskri genom att vägra hantera inplastade fläskprodukter…

http://www.msnbc.msn.com/id/17665989/

Jo, somalier i Minneapolis arbetar men de arbetar på att göra sig hatade av befolkningen.

Somalisk slutsats
________________________________________
Föga förvånande blir slutsatsen om somalierna i USA och Storbritannien att de är precis lika misslyckade som här. I Minneapolis sköter de enklare jobb i viss utsträckning men förstår inte att de måste anpassa sig. På andra ställen jobbar de i ytterst liten utsträckning.

Kanske är det inte Sveriges fel att somalierna inte lyckas? Kanske är det t.o.m. somaliernas fel…”

Annonser

5 Responses to Somalier i Sverige

 1. Ann-Marie skriver:

  Jag tror vi skulle klara oss bättre med integreringen i Somalia än vad ni någonsin kommer att lyckas med i västvärlden… det är som att jämföra äpplen med päron!
  Och i västvärlden råder ännu så länge friheten att vädra sina åsikter.

 2. Anna-Karin skriver:

  Jag måste säga att jag har aldrig sett en somalie jobba, jag har sett många slåss och råna folk i Stockholm men att jobba verkar inte vara deras starka sida.
  Jag är inte rasist men jag tycker att Ska man komma hit till Sverige så tycker jag att man ska anpassa sig efter våra lagar och hur vi lever här.
  Och varför tar vi svenskar in svårt anpassade människor som inte är villig att jobba eller anpassa sig de kostar ju bara massa pengar.för samhället.
  tack för mig

 3. […] Vi läste om detta för första gången häromdagen på bloggen Misslyckande. Mer om somalier på Varjager’s Weblog. Dela med dig:FacebookTwitterStumbleUponRedditE-postLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

 4. […] Vi läste om detta för första gången häromdagen på bloggen Misslyckande Mer om somalier på Varjager’s Weblog Dagens Nyheter (2012-02-22) Tidigare på bloggen om Istahil Hussein Farah Tidigare artikel i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: