Terrorfinansiering

Det gick inte att få fram klara och hållbara bevis mot de tre somalierna som misstänkts skicka pengar för att finansiera terrorbrott. Att länder i Afrika och Mellanöstern inte hanterar sina banksväsenden som Sverige gör borde inte vara det hinder det tyvärr är. Det är beklagligt att svenska myndigheter står sig slätt, trots det omfattande arbete som lagts ner i fallet.

”I sitt beslut att lägga ner förundersökningen skriver Ronnie Jacobsson att för att åtala hade det krävts bortom rimligt tvivel att de misstänkta skickat pengar med avsikten att finansiera terroristbrott.

Ett problem i penningspåret är att transaktionerna bara går att följa till en viss punkt, där traditionella informella banksystem tar över hanteringen, med bokföringsmetoder som är mindre tillgängliga för svenska utredare.

Vi har kunnat följa pengarna till Dubai, sedan kommer vi inte längre eftersom det inte finns några fungerande banksystem. Vi har ingen möjlighet att få särskilt mycket hjälp från Förenade arabemiraten, för det finns inga avtal om rättslig hjälp med dem.”

Läs: Åtal läggs ner mot terrormisstänkta, SvD.

Mer om nyhetens bakgrund på bloggen I Mitt Sverige.
Sverige göder terrorister
Somaliska terrorister gripna i Sverige
Alla somalier i Norge stöder al-Shabaab.

Lämna en kommentar