Intressant recension av en bok om mordet på Theo Van Gogh

Muslimer kanske inte får sätta agendan hur som helst, som de själva och våra politiker och vissa journalister anser. Lena Andersson är modig, anser jag och hennes analys är väl värd att fundera på.

”Det som borde ha lett till ramaskri och ovillkorliga avståndstaganden vändes i politiska och journalistiska kommentarer, inte minst i Sverige, till motsatsen: mordet på den anstötlige Theo van Gogh var ett tecken på det förtryck muslimerna i Holland led under. Det visade hur intolerant Holland blivit. Inte intolerant såtillvida att en människa hade avrättats på grund av en film han gjort, utan på så sätt att muslimer kände sig otrygga.”

”Ett mord som det på Theo van Gogh borde leda till rannsakning av värderingarna som ledde fram till det. Istället rannsakas Theo van Gogh och yttrandefriheten och kritik kallas för intolerans. Resonemanget förklär sig som ”nyansering” och ”postkolonial medvetenhet” men är bara nedlåtande, fegt och lättjefullt. Nu utkommer på svenska Ian Burumas bok om situationen i Holland, Mordet i Amsterdam. Theo van Goghs död och toleransens gränser. Den ansluter till strömningen att något måste vara fel i ett land där detta kunde ske: mördaren har inte tagits emot tillräckligt väl”
Läs mer: Mordet i Amsterdam. Theo van Goghs död och toleransens ­gränser, SvD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: