Månen är siktad, Ramadan kan börja

En religion med inslag av månmystik börjar sin traditionella fastemånad Ramadan imorgon. Om Allah och månen vill.

”På måndagen inleds – troligen – den muslimska fastemånaden ramadan. På måndagskvällen kommer många muslimer i Sverige att sitta uppkopplade mot internet eller framför teven med hemlandets kanal på för att få beskedet att nymånen har siktats. I Sverige följer de flesta det besked som kommer från Stockholms moské. Där samlas imamerna för att tillsammans ta in information om nymånen.”

Och i skolorna ökar dessa barns aggressivitet:

”På Apelgårdsskolan i Rosengård i Malmö är ramadan dock mycket märkbar. Biträdande rektor Kenneth Sandelin berättar att 65 av drygt 360 elever har anmält att de inte ska äta skol- mat. Främst är det många av de äldre eleverna som fastar. Ibland märks det också att de blir trötta och okoncentrerade på eftermiddagarna.

De får lite kortare stubin, men de sköter skolan.

Eleverna får ansöka om ledighet upp till tre dagar för att fira id al-fitr, som avslutar fastemånaden.

Även på Hjulstaskolan i norra Stockholm är det många elever som högtidlighåller ramadan. Av skolans 580 elever är mer än hälften muslimer. Under id al-fitr kommer lärarna att ha en kompetensutvecklingsdag då eleverna är lediga. Under månaden uppmärksammar lärarna också ramadan i klassrummen. Det ingår i vårt arbetssätt att knyta an till elevernas vardag, deras bakgrund och kultur, säger biträdande rektor Mona Säw.

”Ramadankänslan växer i Sverige”
, DN.

Mycket intressant om Ramadan i bloggen Islamofoben: Månaden Ramadan också i Jihads tecken.
I England får muslimer hjälp med att dosera mediciner då fastan påverkar mediciners effekt, Co-operative Pharmacy to give Muslims medicine help during Ramadan, Telegraph.co.uk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: